ABA LIGA SE OGLASILA: Poznato da li je koš Mitrovića trebalo priznati ili ne!

luka mitrović-crvena zvezda-baskonija-evroliga
Luka Mitrović ima još godinu dana ugovora! (FOTO: Starsport)

Velika se prašina u javnosti podigla oko koša Luke Mitrovića. I dok jedni tvrde da koš za produžetak nije trebalo priznati, drugi su pak suprotnog mišljenja.

Zbog toga se oglasila ABA liga zvaničnim saopštenjem kako bi razjasnila sve dileme oko spornog detalja.

– ABA liga želi da informiše javnost da je odluka doneta od strane sudija bila ispravna i u punom skladu sa pravilima FIBA, koja su stupila na snagu 1. januara 2022. godine.

Pojašnjava se da se radi o Članu 8-4 pomenutog pravilnika.

– Sudija mora da donese odluku u konsultaciji sa IRS (sudijsko gledanje snimka) ako je moguće, ako se faul B igrača dogodio pre nego što se oglasila sirena za kraj četvrtine. Ako je sat pokazivao vreme 0,0 sekundi kada je napravljen faul, odbacuje se lična greška B igrača, a koš A igrača se ne računa. Pošto je sudija komunicirao IRS snimak, štoperica za pauzu se uključuje kako bi se merio interval između četvrtina. Ako je sat pokazivao više od 0,0 kada je došlo do faula, koš A igrača će se računati jer je sat zaustavljen u tom trenutku, a B igraču će biti dosuđen faul. A igrač dobija jedno slobodno bacanje. Tokom izvođenja bacanja igrači moraju da budu na mestima koja su određena pravilima. Sat pokazuje preostalo vreme. Meč se nastavlja posle poslednjeg slobodnog bacanja.

I za kraj zaključak čitave situacije je da su sudije kod koša Luke Mitrovića zapravo bile u pravu.

– Otuda, kako su sudije donele odluku da se faul dogodio kada je sat pokazivao da je bilo više od 0,0 sekundi, što je bilo evidentno, sudijska odluka koja se tiče šuta košarkaša Luke Mitrovića je bila u skladu sa pravilima – stoji u saopštenju ABA lige.

SAVIĆ BRUTALNO ISKREN: Mladi sada žele u NBA, a ne u Zvezdu i Partizan!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: PENALTY CHALLENGE: Barbi Afrika – Realno, pobednik Evrovizije mora biti, biti, biti… EP26

6 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime