ABA liga: Hoće li Budućnost iskoristiti meč loptu ili će Zvezda vratiti seriju u Beograd?

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Nije se lopta čestito ni odbila od koša posle neuspešne odbojke Matijasa Lesora, a već su proglašeni tragičari i dobitnici treće utakmice finalne serije ABA lige, odnosno prve koju su Crvena Zvezda i Budućnost odigrali u Morači.

Međutim, mnogo je važnije ko će biti tragičar ili dobitnik na kraju kompletnog finala, za koje i dalje ne postoje nagoveštaji da li će se završiti u Podgorici ili u Beogradu. Neki košarkaši su doduše, već stavili svoja imena na listu kandidata za junake serije, što naravno zavisi od toga ko će na kraju slaviti. Nemanja Gordić i Alen Omić su svaki na svoj način nagovestili oko koga bi novinari po završetku serije mogli najviše da se otimaju za intervju. Jedan je samo nastavio da radi ono što radi od početka sezone, dok je drugi iskočio u prvi plan uprkos ne baš tako povoljnim prvobitnim ocenama njegovih mogućnosti.

Mnogo puta je rečeno da Gordić igra sezonu karijere i to je potpuno tačno. Budućnost ove godine u njemu ima nosioca igre i ključnog košarkaša u mnogim mečevima, bez obzira da li je reč o ABA ligi ili Evrokupu. Nije moglo da bude drugačije ni u prve tri utakmice finalne serije.

Omić „iščupao“ pobedu Zvezde, Gordić nije mogao sam

Pored ,,sitnice” da je najbolji strelac u obe ekipe, Gordić je pogađao uvek kada je trebalo. Pri tom je održao šut iz igre na neverovatnih 60%! Posebno svetlo na njegov učinak bacaju okolnosti pritiska pod kojim se nalazi kao najbolji košarkaš svoje ekipe i na koga se posebno obraća pažnja pri izboru taktike.

Gordić i Omić su glavne figure prva tri okršaja

Alen Omić je u Zvezdi počeo skromno, ali bi mogao da završi sa potpisanim zahvalnicama od strane navijača u slučaju da Crveno-beli zadrže titulu. Tek sada je jasno zbog čega je Nemanja Nedović rekao da Zvezda ni ne zna kakvog je košarkaša dobila. U sva tri meča je terorisao reket Podgoričana, a pokazao je da mu ni povratno dodavanje nije nepoznat element, zahvaljući čemu je zabeležio, za njegovu poziciju, više nego pristojan broj asistencija (5).

Budućnost ima meč loptu u svojim rukama. Osvajanje prve titule šampiona ABA lige u debitantskom finalu bi bio fenomenalan uspeh za klub koji je praktično tek započeo ciklus stvaranja sastava spremnog za velike domete. Ispostavilo se da su se kockice dobro posložile već u prvoj godini.

Uzbuđenja u finalu ABA lige se nastavljaju, a kvote se nalaze ovde!

Mnogo toga je već rečeno i o ulozi koju ima Aleksandar Džikić, kao i o ideji i načinu sklapanja tima. Isto važi i kada je u pitanju Crvena Zvezda i Dušan Alimpijević, koji bez obzira na neka osporavanja, u svom debiju na velikoj sceni ostvario neke i više nego zapažene pobede u Evroligi. Ništa drugačije ne može da se kaže ni pred šesti okršaj ova dva tima u sezoni.

Treća utakmica finala ABA lige je donela najbolju košarku u sezoni

Sinoćna utakmica je verovatno bila najbolji meč u celoj ABA ligi, uključujući ligaški deo. Sam podatak da je prvi tajm aut (Budućnost) pozvan na tri i po minuta pre kraja druge četvrtine govori koliko dobro su igrali košarkaši oba tima. Treba međutim, imati u vidu da kao i slučaju prve dve utakmice, igrači ponovo imaju samo jedan dan odmora, što je premalo za ovakvu seriju na kraju naporne sezone.

Zvezda iznenađena, Budućnost preuzela prednost – kako se dogodilo?

Nije teško zaključiti da ne bi trebalo očekivati kvalitet kao u prethodnom susretu. Prostora za nove taktičke varijante nema puno, a prednost će imati ekipa koja se brže oporavila od umora. Budućnost će prevagu tražiti u igri svoje spoljne linije, prvenstveno Gordića i Ivanovića, dok bi bilo iznenađenje videti da Zvezda ne insistira na prednosti koju joj donosi Omić. Očigledno je međutim, da Crveno-beli moraju da dobiju pomoć i od nekog košarkaša koji nisu bili na očekivanom nivou u finalu.

Sinoć se donekle iskupio Feldin, ali od Bjelice, Lazića, a pogotovo Lesora i Enisa, nije bilo neke prevelike koristi.

Inače, dve najbolje trojkaške ekipe tokom prvog dela sezone, u finalu se nisu proslavile na tom polju. Zvezda je tek u Morači uspela da prebaci 30%, dok je Budućnost u drugom susretu sebi dopustila neslavnih 16%! Veliko je pitanje da li će dalekometni šut biti značajniji faktor i u drugom susretu u Podgorici. Pre svega, o krajnjem ishodu će odlučivati oni koji su kadri da se izbore sa velikim pritiskom velikih očekivanja.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime