A u kneževini zamalo muk: Da li je Filipovski objavio koje slabosti ima Zvezda?

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Posle briljantne pobede u Podgorici, Crvena zvezda je sa dosta problema uspela da sačuva besprekoran takmičarski učinak u sezoni u kojoj se od kluba očekuje samo jedno – povratak u Evroligu.

Timovi koji se naprave sa zadatkom osvajanja trofeja, nemaju pravo da se žale na stvari kao što je težak raspored i umor prouzrokovan velikim brojem mečeva u kratkom vremenskom periodu. To je odlika ekipa bez ambicija, što nije slučaj kada su u pitanju Crveno-beli. Računajući i mečeve u ABA Superkupu, zabeležena je i sedma uzastopna takmičarska pobeda, ali po svim merilima, najteža u toj seriji.

Zvezda pobedila, ali odigrala najlošiji meč u sezoni: Šta je obeležilo susret u Monaku?

Sašo Filipovski je očigledno imao odličan skauting pre duela sa Beograđanima. Monako je na teren izašao sa odgovarajućim planom i malo je nedostajalo da ga do kraja sprovede u delo. Može se slobodno reći da je pobednika odlučila jedna nijansa i detalj.

Utakmica je bila veoma tvrda, a posle prvog koša koji je postignut tek na početku četvrtog minuta igre, bilo je jasno da od ,,vatrometa” koševa neće biti ništa i da će se igrati na mali broj poena.

Zvezda i Monako su odigrali atipičan susret za meč sa malim brojem poena

U takvim mečevima se dešava da su i manje razlike koje se ostvare u toku susreta, uglavnom nedostižne. Zvezda i Monako su odigrali susret koji je u tom pogledu bio pomalo atipičan. Naime, ekipe su uspevale da uz pomoć velikih serija, prestižu jedna drugu i ostvaruju i ubedliviju prednost, pogotovo domaćin.

Monako je u jednom trenutku vodio sa čak jedanaest poena razlike, što prema nepisanom zakonu mečeva koji se završe sa manje od 130 poena, obično ne može da se stigne. No, zakoni su tu da se krše, što je upravo ono što su učinili vidno umorni košarkaši Milana Tomića. Zvezda je na kraju slavila u utakmici koja nije bila privlačna za oko, ali spada u onakve kakve ozbiljni timovi moraju da dobijaju, jer je značaj pobeda do kojih se dolazi i kada se ne igra dobro, neprocenjiv.

Evrokup: Monako čeka neporaženu Zvezdu, Kikanović i Lakomb najveće pretnje

Monako je ipak ukazao na neke stvari koje mogu da koriste sledećim Zvezdinim protivnicima. To je pre svega činjenica da svi centri beogradske ekipe liče jedan na drugog, odnosno da imaju slična ograničenja. Odžo, Cirbes i Ristić su u napadu skoro beskorisni za bilo kakve šuteve sa poluodstojanja, a kamoli sa veće udaljenosti. Oslanjanje na njih u igri jedan na jedan van reketa, skoro da nema nikakvog smisla. Ako se osujeti pikenrol u kome su odlični, Zvezda može da ima velikih problema.

Milan Tomić će morati da ,,izmisli” brže centre

Slična priča je i u fazi odbrane. Sva trojica imaju velikih poteškoća sa brzim i okretnim košarkašima na toj poziciji. Ako košarkaš kojeg čuvaju pri tom ima i dobar šut ( čitaj Kikanović), Tomić će morati da izmisli način kako da neutrališe efekte tog nedostatka.

Naravno da samo jedan faktor ne može da napravi toliku štetu. Monako je koristio veliki broj košarkaša u napadačkim aktivnostima, a od deset košarkaša koji su ulazili u igru, samo se jedan nije upisao u strelce, a samo dvojica nisu imali nijednu asistenciju. Domaćin je na kraju imao čak 21 uspešno dodavanje, čak trinaest više od Crveno-belih.

Najbolje kvote za prvo kolo Evrolige se nalaze ovde

Uz osujećenje pikenrol igre, ideja Monaka je bila i da se konstantnim pritiskom košarkaši gostiju nateraju na greške, pa je Zvezda meč završila sa čak osamnaest izgubljenih lopti. Previše, s obzirom da su nosioci igre veoma iskusni igrači. Bez Reglanda u igri, pritisak na sve ostale, pa i na Čovića i Barona, može da naškodi igri Crvene zvezde.

Za sada je Tomić pomalo ograničen sličnim profilom centara, pa će biti veoma zanimljivo videti na koji način će iznaći rešenje za taj problem.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime