NBA 5 Bogdan i Bjelica kao Peđa i Divac – neverovatne sličnosti sa 2002.

Poznat konačan spisak Srbije za Svetsko prvenstvo (FOTO: Peđa Milosavljević/Starsport)

Početak Svetskog prvenstva u košarci se bliži. Svi ljubitelji igre pod obručima sa nestrpljenjem očekuju da se lopta u Kini podbaci.

Navijači u Srbiji nisu bili veći optimisiti od 2002. godine i čuvenog Indijanapolisa kada je Jugoslavija pod vođstvom Svetislava Pešića stigla do zlata.

HUMANI PEŠIĆ Pogađa i van parketa na asistenciju Meridiana

Sada 17 godina kasnije svi veruju da je vreme da se ponovi uspeh. Jedan od glavnih razloga je možda nikad kvalitetniji tim naše selekcije u novijoj istoriji.

Ali nije to jedini razlog zašto se veruje u novo najsjajnije odličje, jer postoje i neverovatne sličnosti sa prvenstvom iz 2002. godine. Tačnije dosta stvari koje će se desiti na ovom Mundobasketu su se dogodile na šampionatu u Americi. Da, dobro ste pročitali!

Krenućemo redom!

Naime, i tada je za Argentinu nastupao legendarni Luis Skola, doduše kao 22-godišnjak nije bio glavni igrač kod “gaučosa”, ali se okitio srebrom.

U finalu je protiv nas postigao 11 poena. Sada će sa 39-godina predvoditi Argentinu i u Kini.

NBA 5 Bogdan i Bjelica kao Peđa i Divac – neverovatne sličnosti sa 2002.
Legenda argentinske košarke Luis Skola igrao je u Indijanapolisu 2002. godine, a naći se i na Mundobasket u Kini (FOTO: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Isti slučaj je i sa jednim od najboljih igrača Brazila Leandrom Barbosom. I on je nastupao u Indijanapolisu. Tada su “karioke” zauzele osmo mesto, a on je imao svega 20 godina. I sada ćemo ga iskusnijeg za 17 godina gledati na Mundobasketu.

NBA 5 Bogdan i Bjelica kao Peđa i Divac – neverovatne sličnosti sa 2002.
Leandro Barbosa je pre 17 godina igrao u Americi na prvenstvu sveta (Photo: Elsa/Getty Images)

Tu nije kraj ovoj interesantnoj priči. Tada je naša reprezentacija imala pet igrača koji su nastupali u NBA ligi (Vlade Divac, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić i Predrag Drobnjak).

Toliko ima i sada (Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Boban Marjanović i Marko Gudurić). Još zanimljivije je da su tada dvojica košarkaša nastupala za Sakramento (Divac i Stojaković), a to je slučaj i sada (Bogdanović i Bjelica).

UVEK NA DOBITKU Da li verujete da košarkaši Srbije osvajaju zlato?

Peđa i Vlade su dominirali te 2002. godine. Posebno je u sećanju ostao meč protiv Amerike u četvrtfinalu, kada je Stojaković postigao 20 poena, a Divac imao čak 11 skokova.

U Kini se očekuje da najviše povuče kada bude najpotrebnije takođe dvojac iz Sakramenta, uz naravno Nikolu Jokića.

NBA 5 Bogdan i Bjelica kao Peđa i Divac – neverovatne sličnosti sa 2002.
Od Bogdanovića i Bjelice se mnogo očekuje na predstojećem Svetskom prvenstvu (FOTO: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Naši košarkaši su pre 17 godina odigrali prvi meč protiv Angole i slavili sa čak 50 razilke – 113:63, a isti protivnik biće nam prvi rival u Kini.

Jugoslavija je u Indijanapolisu igrala u plavim dresova, što će biti isti slučaj sa izabranicima Aleksandra Đorđevića na predstojećem Mundobasketu.

No, ni ovde se ne završava ova interesantna priča. Naime, kapiten tadašnje reprezentacije bio je Dejan Bodiroga, koji je nosio dres sa brojem četiri, što je slučaj i sa sadašnjim predvodnikom ove selekcije, Milošem Teodosićem.

NBA 5 Bogdan i Bjelica kao Peđa i Divac – neverovatne sličnosti sa 2002.
Dejan Bodiroga je predvodio kao kapiten Jugoslaviju 2002. godne sa brojem 4 na leđima, što je sada slučaj sa Teodosićem (Photo: Sandra Behne/Bongarts/Getty Images)

Zaista neverovatne stvari su poklopile sada, kao te trofejne 2002. godine.

Jedino što nam ostaje je samo da verujemo da će sada biti isti ishod, a ubeđeni smo da su izabranici Aleksandra Đorđevića kadri da to i ostvare.

OBAVEZNO POGLEDAJTE Svetislav Pešić: Meridan i ja zajedno pomažemo, pozivamo sve koji mogu da se uključe

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime