Novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Igor Kokoškov, potvrdio je da će biti na klupi “orlova” i tokom kvalifikacija u februaru.

Tada su na programu kvalifikacije za Evrobasket 2021, odnosno utakmice sa Finskom i Gruzijom.

– Dobro znamo javno mnjenje, navijači nacionalne selekcije znaju da postoje lige koje ne mogu da daju svoje igrače, to je NBA, to je Evroliga. Znači, oslonićemo se na igrače koji su slobodni, zdravi voljni da pomognu i to je šansa za neke mlade igrače da se nametnu i da pokažu da imaju potencijal i talent za neke buduće akcije, ali februar je prva akcija – počeo je Kokoškov.

Na pitanje da li to znači da je dobio dozvolu Sakramento Kingsa da tada bude sa timom Srbije, odgovorio je potvrdno:

– To je bila glavna začkoljica da tako kažem, ili nešto oko čega smo se dogovarali, jer moj uslov je bio da ja prihvatim ceo paket obaveza, da ne budem selektivan kao selektor, da preuzmem samo neka, nazovi, velika takmičenja. Tu su kvalifikacije za OI – i svi se nadamo Igrama – ali moj uslov je bio da radim sve, pa i „prozore“, što nije bilo lako. Iskoristili smo informacije nekih drugih timova, situaciju Serđa Skariola, koji je svetski prvak i u NBA, i u FIBA takmičenju. Kao pomoćnik je malo drugačija situacija i to je bila olakšavajuća okolnost – istakao je pomoćni trener Kingsa.

Jedno od imena na koje bi Kokoškov mogao da računa je i talentovani košarkaš Finiksa Frenk Kaminski, koji ima srpsko poreklo:

– Ja sam zaista vrlo, vrlo dosadan za medije, jer ja se zaista, to je stvar mog vaspitanja i sportskog i privatnog, ne bavim ekskluzivitetima.

Nažalost, nekad jedna poluinformacija može da bude mnogo važnija od istine. Kaminski… Ja ne znam tu situaciju, to je jedno od pitanja, koje mi je postavljeno u relativno dugom intervjuu, koje je izvučeno iz konteksta kao ekskluzivitet i bombastičan naslov.

A odgovor, ja bih rekao ovako… Svako ko ima zvanično zakonsko pravo, ko ima srpski pasoš, dobar je košarkaš, ima talenta i kvalitet, potencijalni je reprezentativac. Znači, mi nemamo nikakav zvaničan kontakt sa Kaminskim, imamo našeg trenera Darka Rajakovića tamo (u Finiksu) i on će verovatno imati taj kontakt, da vidimo gde je, šta je itd, ali kažem to je nešto što je u ovom trenutku vrlo apstraktno.

U jednom trenutku ćemo napraviti inicijalni kontakt i videti koliko je to realno. Ponavljam, nema nikakvog ekskluziviteta, ali generalno naš stav je da svako ko ima talent, potencijal, zaslužuje, srpski je državljan, jeste potencijalni srpski reprezentativac – rekao je, između ostalog, Kokoškov za “Glas Amerike”.

OBAVEZNO POGLEDAJTE SPORT FOKUS | PRESSEK: Kokoškov je “TAJ”, Zvezda treba iskusnijeg trenera, Bogdan bira tim i cifru

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime