Kopa Amerika na putu da izgubi draž: Trka za novcem će uništiti reprezentativna takmičenja

Kopa Amerika
EAST RUTHERFORD, NJ - JUNE 26: Claudio Bravo #1 of Chile hoist the trophy after defeating Argentina to win the Copa America Centenario Championship match at MetLife Stadium on June 26, 2016 in East Rutherford, New Jersey. Chile defeated Argentina 4-2 in penalty kicks. (Photo by Mike Stobe/Getty Images)

Prethodnih dana fudbalski svet je zapljusnula vest o narednom turniru Kopa Amerika. Takmičenje južnoameričkih reprezentacija će 2019. godine biti održano po 46. put, ali ovaj put u novom formatu.

Objavljeno je da će domaćin tog turnira biti Brazil, kako bi se ponovo iskoristili novi stadioni građeni i renovirani za Mundijal 2014. godine. Ipak, najveća promena je što će umesto dosadašnjih 12, na Kopa Amerika igrati 16 timova.

Do sada je praksa bila da 10 južnoameričkih selekcija igra Kopa Amerika sa još dva pozvana tima, uglavnom iz Severne i Centralne Amerike, kako bi se formirale tri grupe sa po četiri tima.

To su u prethodnim izdanjima turnira bile selekcije poput Meksika, Jamajke i Kostarike. Sada, kada se broj bude povećao na 16, biće šest pozvanih selekcija, a već za turnir u Brazilu se zna da će dve stići iz pomenute KONKAKAF zone, ali i po dve iz Evrope i Azije.

Negativni efekti će nadmašiti ono malo pozitivnih

Ovakva odluka dobra je iz samo jednog razloga, i to minornog, kada se negativni efekti imaju i vidu – 16 je idealan broj za turnirska takmičenja, jer nema situacija kada “najbolji trećeplasirani” tim grupe prolazi dalje, ili kada učesnici iz kasnijih grupa znaju koji rezultat im je potreban da bi nauštrb timova iz prethodnih grupa obezbedili plasman u sledeću rundu.

Ipak, negativnih stvari je daleko više. Pre svega, ovakva odluka doneta je najviše zbog novca, što je sasvim očigledno. Dve evropske selekcije – zavisi koje budu bile u pitanju – će doneti veću pažnju evropskih ljubitelja fudbala na ovaj turnir, dok će dve azijske selekcije garantovati skuplju prodaju TV prava. Recimo da Kina i Japan budu dve ekipe koje će dobiti poziv i to je tržište od oko milijardu i po ljudi. Računica je prosta.

Brazil Argentina
MELBOURNE, AUSTRALIA – JUNE 09: Philippe Coutinho of Brazil and Ever Banega of Argentina compete for the ball during the Brazil Global Tour match between Brazil and Argentina at Melbourne Cricket Ground on June 9, 2017 in Melbourne, Australia. (Photo by Quinn Rooney/Getty Images)

No, ovo će dovesti do toga da će više od trećina timova biti sa kontinenta koji nije Južna Amerika, da će evropske selekcije verovatno slati rezervne timove na ovo takmičenje – jer i igrači imaju dušu, a Kopa Amerika stiže u leto između Mundijala u Rusiji i predstojećeg Eura.

Ekipe iz KONKAKAF zone i dalje neće moći da šalju najjače timove, jer će se Kopa Amerika poklopiti sa njihovim kontinentalnim takmičenjem, Gold kupom. Azijske selekcije verovatno neće moći da šalju najjače timove, takođe, jer zvanično pravilo FIFA je da igrač ne može da igra na dva kontinentalna takmičenja pod okriljem te organizacije u toku jedne kalendarske godine. Azijski kup će biti prethodno održan, tokom januara i februara 2019. godine.

PA NEK SE FUDBAL IGRA NON-STOP! FIFA OD 2021. SPREMA NOVO KLUPSKO PRVENSTVO SVETA

Dakle, dobiti za sam turnir je jako malo – osim naravno finansijske, koja očigledno odnosi prevagu u ovom slučaju – a potencijalno bi moglo da bude još nekih negativnih. Recimo, teško da bi iko bio zadovoljan da gleda finale Brazil – Španija, ili da se obe evropske selekcije plasiraju u polufinale turnira namenjenog južnoameričkim timovima. Jednostavno, nije im tu mesto.

Svetski trend se nastavlja

I sve ovo se poklopilo sa aktuelnim svetskim trendom u fudbalu – kontinentalna takmičenja se postepeno unazađuju zarad finansijske dobiti fudbalskih saveza i, pre svih, kontinentalnih konfederacija.

UEFA je prva proširila svoj turnir sa 16 na 24 timova, a svedoci smo bili da je Euro 2016 bio zasigurno najslabijeg kvaliteta. Portugal je sa jednom pobedom unutar 90 minuta osvojio turnir, a situacija u kojoj grupna faza broji 36 mečeva ne bi li se potom dve trećine ekipa plasirala u osminu finala potvrdila je zebnje da će veliki broj učesnika razvodnjiti i kvalitet i dramu koju turnirska takmičenja nose. Sve to zbog većeg broja utakmica, koje posledično dovode do veće zarade.

Kopa Amerika na putu da izgubi draž: Trka za novcem će uništiti reprezentativna takmičenja
PARIS, FRANCE – JULY 10: Renato Sanches (top) and Portugal players celebrate their team’s first goal scored by Eder (obscured) during the UEFA EURO 2016 Final match between Portugal and France at Stade de France on July 10, 2016 in Paris, France. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Taj trend nedavno je ispratila i afrička konfederacija, koja je takođe donela odluku da se turnir sa 16 timova poveća na 24. Šta tek reći o tome? Afričke selekcije definitivno nemaju taj kvalitet – očigledno, čim nema ni Evropa – da čak toliko timova učestvuje na kontinentalnom turniru.

Kod njih će problem biti veći jer i ono malo dobrih timova što imaju u svojoj konfederaciji, sada će usporiti njihov napredak igranjem gomilom mečeva koja će značiti manje; kvalifikacije će biti lakše proći, pa će timovi biti opušteniji, dok će na samom turniru biti skoro nemoguće da Nigerija ili slične selekcije ispadnu u grupnoj fazi.

To nije dobar recept za podizanje kvaliteta fudbala na celom afričkom kontinentu. Naprotiv. Na sve to, Kup afričkih nacija igraće se tokom leta, na najtoplijem kontinentu sveta, sve da bi se udovoljilo usklađivanju kalendara sa evropskim fudbalskim ligama. Sada najbolji afrički igrači neće morati da izostaju iz svojih klubova tokom januara i februara, ali prevelike vrućine će biti novi problem za ovaj turnir.

Mundijal predvodi razvodnjavanje takmičenja

I tu dolazimo do Svetskog prvenstva. Ovo u Rusiji moglo bi da bude poslednje u kojem će gledaoci istinski uživati. Već 2022. godine u Kataru bi trebalo da se igra tokom novembra i decembra i to je samo po sebi dovoljan razlog zašto to neće biti to.

FIFA

A onda od 2026. godine Mundijal će brojati 46 timova. I to, kako je trenutno predviđeno, sa 16 grupa po tri tima, odakle bi po dva tima produžila dalje u šesnaestinu finala. Kako to samo nakaradno zvuči na papiru, a u praksi će tek biti nepraktično i vrlo plodno tlo za sportsku nepravdu (dva tima koja igraju poslednji meč u grupi znaće koji im je rezultat potreban ne bi li na štetu onog trećeg tima baš oni otišli u narednu rundu).

BLIŽI SE SVETSKO PRVENSTVO U RUSIJI!

Tu se mogu spomenuti i sve lakše kvalifikacije u regionima gde kvalitet fudbala ima još mnogo prostora za napredak, pa će tako Meksiko i SAD u KONKAKAF zoni i Japan, Južna Koreja i Australija u Aziji imati još lakši put do Svetskog prvenstva. To ih baš i neće terati da iznalaze nove načine da postanu bolji. I kvalifikacije u Južnoj Americi će izgubiti draž jer će više od pola učesnika ići direktno na Mundijal.

Ovo je loš put za fudbal

Pritisak moranja da se ostvari rezultat je ono što vas tera da se unapređujete, a ne kvalifikacije koje će većina ekipa prolaziti bez imalo muke.

U ovakvoj situaciji, očigledno je da kontinentalna – a uskoro i svetska – nadmetanja služe što većem ostvarivanju profita onih koji nisu glavni protagonisti. To će dovesti do smanjivanja kvaliteta reprezentativnog fudbala na gotovo svim nivoima, jer već sve ide u pravcu što većeg broja učesnika pod izgovorom da “i drugi treba nekad da učestvuju”.

Poenta ovakvih turnira nekad su bili meritokratija i elitizam – da dobrano zaslužite mesto među svetskim (ili kontinentalnim) fudbalskim kremom. Odluka KONMEBOL-a o Kopa Amerika 2019 je samo potvrda onoga što se već naslućivalo.

Reprezentativni fudbal ne ide u dobrom pravcu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime