Koma koja traje 35 godina – tužni a čudesni život Žan-Pjer Adamsa!

Rođen je u Senegalu, odrastao je u Francuskoj i bio jedan od prvih fudbalera iz Afrike koji su postali reprezentativci. Samo godinu dana nakon igračke karijere je otišao na rutinsku operaciju kolena.

Rođen je u Senegalu, odrastao je u Francuskoj i bio jedan od prvih fudbalera iz Afrike koji su postali reprezentativci. Samo godinu dana nakon igračke karijere je otišao na rutinsku operaciju kolena. Tada, 1982. godine, je poslednji put bio budan.

Iz rodnog Senegala se u Francusku preselio sa bakom. Ona nije mogla da ga izdržava pa je uskoro usvojen. Tada je imao deset godina a tokom školovanja se zainteresovao za fudbal. Počeo je da igra za neke lokalne timove, na amaterskom nivou.

Kladi se na mečeve u Francuskoj!

Sa ekipom Fontejnblua je dva puta osvajao francuski šampionat za amaterske timove. To je bila dobra preporuka da 1970. godine potpiše ugovor sa Nimom, tadašnjim francuskim prvoligašem. U prvoj ligi Francuske je proveo devet sezona. Oblačio je dres Nice i Pariz Sent-Žermena a karijeru je završio u niželigaškom fudbalu.

Za četiri godine u reprezentaciji Francuske je sakupio 22 meča i sa Marijusom Trezorom stvorio štoperski tandem koji će se kasnije zvati ’’crna garda’’. Obojica su tamnoputi a Marijus je jedan od najboljih defanzivaca koje je Francuska ikada imala, što govori i njegovih 65 nastupa za reprezentaciju.

Nim osvaja Ligu 2? Probaj!

Kada je Adams završio karijeru u niželigaškom Šalonu, zbog problema sa kolenom je otišao na operaciju. Greška anesteziologa je suzila disajne puteve u plućima i bronhije, pa je tako onemogućeno dovoljno dobro snabdevanje kiseonika u mozak. Operacija kolena je rutinski zahvat koji nije smeo da krene po zlu. Ipak, greškom nekoliko ljudi u timu, stvari su izmakle kontroli. Oni su kažnjeni za grešku ali povratka nije bilo.

Žan-Pjer Adams je na operaciju otišao kada je ima 34 godine. Do danas je već 35 godina. Porodica ne gubi nadu i još uvek veruje da će ga ponovo videti budnog. Sve su manje šanse za to.

Vels se nije plasirao na svetko, a možda može da savlada Francusku?

’’Imam osećaj da je vreme stalo 17. marta 1982. Od tada se skoro ništa ne dešava, ni bolje ni lošije. On ne može da govori a ja nemam prava da odlučim umesto njega, pa eutanazija nije izbor.’’ rekla je francuskim novinarima Bernadet, supruga koja već 35 godina čeka buđenje svog muža.