Ko želi uzbuđenja ne propušta Old Firm

GLASGOW, SCOTLAND - SEPTEMBER 23: Leigh Griffiths of Celtic celebrates scoring his sides second goal with Scott Brown of Celtic during the Ladbrokes Scottish Premiership match between Rangers and Celtic at Ibrox Stadium on September 23, 2017 in Glasgow, Scotland. (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)

Seltik i Rendžers su dva najuspešnija škotska fudbalska kluba, a njihove utakmice poznate pod nazivom Old Firm su okršaji za čije propuštanje ne postoji opravdanje, osim ako neko nije zakleti neprijatelj ostrvskog fudbala.

Možda neko misli da 102 titule koje su zajedno osvojili nisu dovoljne? Ili da je tradicija derbija koja traje od 1888. godine prekratka? Uzbuđenja na terenu začinjena širokim spektrom društvenih, političkih i verskih činilaca takođe ne privlače pažnju?

U tom slučaju se propušta pravi primer utakmice koja uvek znači više od fudbala.

Može li Rendžers da iznenadi Rodžersa? Kvota je odlična!

Seltik je dominantna sila u škotskom fudbalu u poslednjih nekoliko godina, ali Rendžers i dalje ima više pobeda (159:152). Razlog trenutne prevlasti Zeleno-belih je poznat – Rendžers je zbog finansijskih problema nekoliko sezona proveo u nižim divizijama. Plavi su međutim, zadržali prednost i u broju osvojenih titula (54:48).

Ekipa sa Seltik parka sa više trofeja u domaćim takmičenjima može da se pohvali samo u FA Kupu (37:33). Razlog za ,,trljanje nosa” najvećem rivalu Seltiku daje i titula šampiona Evrope iz 1967. godine, dok su Rendžersi osvojili ,,samo” nekadašnji Kup pobednika kupova (1972.)

Iako je Harts pre dve nedelje prekinuo Seltikovu seriju od 69 mečeva bez poraza, nekih drastičnih promena neće biti. Ekipa Brendana Rodžersa je isuviše jaka da bi ikome dopustila da je ugrozi. Seltik je prethodne sezone pod njegovim vođstvom ugrabio prvu trostruku krunu posle šesnaest godina.

Sve manje od toga u 2018. će se smatrati priličnim iznenađenjem.

Od poslednje pobede prošlo pet godina

Poslednju pobedu u derbiju Rendžers je ostvario pre pet godina na Ibroksu. Posle toga su usledile sezone muka i mečevi sa Piterhedima, Bervicima i Dambartonima, a Old Firm se nije igrao sve do duela u Liga kupu 2015. Na Ibroksu je bilo zanimljivo i u sektoru struke gde je samo ove godine bilo tri promene. Mark Vorburton je otišao u februaru, da bi ubrzo stigao Pedro Kaišinja, koga je nedavno zamenio Grem Marti.

Posle dva poraza, čeka se odgovor Intera

Kao poreklo naziva Old Firm navodi se nekoliko momenata iz daleke prošlosti među kojima je možda najzanimljivi onaj u vezi sa objavljivanjem karikature 1904. godine, a istini je možda najpribližnije to što se oba glazgovska velikana nalaze među jedanaest prvobitnih osnivača Škotske fudbalske lige 1890. godine.

Ne potcenjujte Fulam, sezona u Čempionšipu je dugačka

Neke procene kažu da Seltik i Rendžers godišnje donose škotskoj ekonomiji oko 120 miliona funti.

Rekordna poseta je zabeležena na Ibroksu 1939. godine kada je derbiju prisustvovalo preko 118 hiljada ljudi. Na Seltik parku je najviše posetilaca bilo godinu dana ranije (83,500), ali Zeleno-beli drže jedan drugi rekord. Radi se o utakmici polufinala Kupa šampiona sa Lidsom koja je zbog ogromnog interesovanja odigrana na Hempden parku.

Susret je gledalo preko 136 hiljada ljudi, što je najviše na jednoj utakmici nekog evropskog klupskog takmičenja.

Nije realno očekivati da Rodžers doživi prvi poraz od Plavih, ali bi takav rasplet dodao malo ,,začina” šampionatu Škotske.