Ko u Engleskoj najčešće šalje ‚‚po burek”? Brazilac i Afrikanac na vrhu liste!

(Photo by Michael Steele/Getty Images)

Svaki ljubitelj fudbala voli da vidi kada jedan fudbaler drugom proturi loptu između nogu. Takvi potezi podižu publiku na noge i ostaju urezani u sećanju, a zahvaljujući statistici sada možemo da znamo i ko to radi najčešće.

Najveće zasluge za to idu Statsbombu, kompaniji koja se bave prikupljanjem naprednih podataka u fudbalu. Oni se bave daleko kompleksnijim statističkim i analitičkim podacima od onih koje će te u živom prenosu fudbalske utakmice videti na ekranu. Svoje pratioce na društvenim mrežama obradovali su zanimljivim podatkom iz Premijer lige.

Ko u Engleskoj najčešće šalje ‚‚po burek”? Brazilac i Afrikanac na vrhu liste!

Naime, Statsbomb je objavio tabelu igrača sa najviše kompletiranih proturenih lopti ‚‚kroz noge”. Ono što Englezi zovu nutmeg, a ovdašnji ljubitelji u žargonu nazivaju ‚‚burek” se možda ne koristi kao relevantan podatak koji će skautima mnogo značiti, ali je zanimljivo videti.

KO OSVAJA PREMIJER LIGU, A KO SE SELI U ČEMPIONŠIP?

Objavljeni podaci su samo za ovu sezonu Premijer lige, a na vrhu te liste morao je biti jedan Brazilac. Felipe Anderson iz Vest Hema je, kao i Aleks Ivobi iz Arsenala, kompletirao najviše proturenih lopti ‚‚kroz noge” – obojica po pet.

Reč ‚‚kompletirani” je bitna jer igrač nakon što proturi loptu između nogu protivničkog igrača mora da ostane u posedu lopte, kako bi se taj nutmeg računao. Anderson i Ivobi to čine najčešće, ali je Brazilac taj koji je do sada imao bolju sezonu u onim bitnijim aspektima.

Ko u Engleskoj najčešće šalje ‚‚po burek”? Brazilac i Afrikanac na vrhu liste!

Anderson je upisao osam golova i dve asistencije, a od početka je u naročito dobroj formi. Bio je dvostruki strelac u preokretu Čekićara protiv Sautemptona protekle sedmice.

Fantasy dnevnik Azar
(Photo by Clive Rose/Getty Images)

Kako su Ivobi i Anderson na čelu liste, treće mesto dele takođe dva igrača. To su Eden Azar i Liroj Sane. Dvojica igrača od kojih bi se možda očekivalo da su to uradili više puta, uspeli su da kompletiraju po četiri ‚‚bureka”. Belgijanac igra odličnu sezonu od dolaska Mauricija Sarija i već je na pragu ‚‚dabl-dabl” učinka – ima 10 golova i devet asistencija.

KLADI SE NA ENGLESKU PREMIJER LIGU!

Međutim, zanimljiv je spisak igrača koji su odmah ispod ove četvorice. Po tri nutmega (čita se natmeg, prim. aut.) kompletirali su redom Ešli Jang, Ajoze Perez, Dani Rouz, Džoš Marfi, Nejtan Redmond, Roberto Firmino i Vilfrid Zaha. Zanimljivo, od svih pomenutih, jedino je Firmino postigao više golova nego što je kompletirao proturanja ‚‚kroz noge”.

Sad znate gde da očekujete ‚‚burek”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime