Ključno pitanje za svakog od kandidata za NBA prsten

Rockets at Wizards 11/7/16

Ligaški deo sezone ulazi u uzbudljivi foto-finiš u kome je borba za preostala mesta u plej-of pomalo zasenila dešavanja u ekipama među kojima prema većini mišljenja, treba potražiti vlasnika novog NBA prstena.

Jasno je da šanse tih timova nisu podjednake, ali su se one uslovljene razvojem događaja, prilično menjale tokom sezone. Golden Stejt je od neprikosnovenog kandidata za odbranu titule, došao u situaciju da mu prepostavljaju Hjuston, a i da ga stavljaju u istu ravan sa Oklahomom ili Portlandom. Na Istoku su sličnu sudbinu doživeli Klivlend i Boston, gde je u prvi plan iskočio Toronto.

Kao kandidati, stvari se uglavnom vrte oko šest ekipa, a mi želimo da vam ukažemo na ključna pitanja na koje će pretendenti na NBA titulu morati da nađu odgovor.

Hjuston Rokits

Najveće iskušenje za Rakete će biti održavanje njihove igre ,,jedan na jedan” tokom plej-of serija. Oni su za sada najbolji u ligi u situacijama izolacije iz kojih imaju skoro 1,15 poena po posedu. Primera radi,  prošlogodišnji najbolji prosek je imao Klivlend sa nepunih 1 (0,99).

NBA i taj ludi, Divlji zapad

Hjuston ima ekupu prepunu vanserijskih talenata, u kojoj su u prvom planu Džejms Harden i Kris Pol. Pikenrol i brza realizacija iz tranzicije su cele sezone neodbranjivi, a zagonetku ,,male postave” niko nije uspešno rešio. Neko rasterećenje glavne poluge mora da se pronađe, a to će najpre češće korišćenje postave sa više krilnih košarkaša.

Toronto Reptors

Ono što trener Toronta Dvejn Kejsi želi da nastavi da radi i u NBA plej-ofu je da koristi što je više moguće košarkaša. To je ponašanje van uobičajenih ,,standarda” kada je u pitanju nastavak sezone u doigravanju, kada se treneri opredeljuju da što više minuta daju članovima prve petorke u kombinaciji sa još dvojicom-trojicom zamena. Srećom po Toronto, Kejsi ima veliki broj izvanrednih košarkaša što mu dopušta drugačiji pristup.

On od toga ne želi da odustane, odnosno da uveri sve da recept koji ih drži na prvom mestu Istoka može da funkcioniše i u plej-ofu. Da li će ipak sebi dozvoliti da upotrebljava drugu postavu u istoj meri kao u ligaškom delu sezone, ili će rotacije biti primenjene na umereniji način?

Golden Stejt

Jasno je šta je najveći problem Ratnika ove sezone. U ne jednom momentu se dešavalo da Ker nema na raspolaganju čak četvoricu iz šampionske petorke! Kari, Durent, Grin, Tompson  – svi su se suočili sa povredama koje su ih odvajale od parketa neko vreme.

Neizvesna trka za novajliju godine u NBA: Nekada su to bili Džejson Kid i Grent Hil, a sada Ben Simons i Donovan Mičel

Golden Stejt je ove sezone toliko pogođen tim problemom da je i nekolicina košarkaša iz drugog plana propuštala određeni broj utakmica. Niko ne isključuje autoritet šampiona i bez neke zvezde u sastavu, ali je on u tom slučaju nesporno narušen. Bez Karija u timu, Ratnici imaju negativan bilans sa mogućim protivnicima u prvoj rundi doigravanja – Jutom, Denverom, Klipersima i Minesotom.

Sve će morati da funkcioniše bolje nego ranije, odnosno Ker mora da ima spreman ,,plan B”, jer je Hjuston odlučan u nameri da se osveti.

Boston Seltiks

Zeleni su u sezonu ušli pod utiskom strašne povrede najvećeg pojačanja Gordona Hejvorda, a na sličan način je i završavaju. Ako Kajri Irving ne bude sprema za plej-of, to može da znači odlučujuću prednost za konkurente na Istoku. Boston je doduše pokazao da može i bez njega, ali je priča u doigravanju brutalno drugačija.

Neigranje Irvinga znači i nedostatak vođstva, pogotovo u ključnim trenucima u napadu, što je ozbiljan problem u postsezoni. Džejlen Braun i Džejson Tejtum će to teško nadoknaditi, ne zbog manjka kvaliteta, već iskustva.

Klivlend Kavalirs

Odbrana, odbrana i samo odbrana. To je slaba tačka na koju će udarati svi protivnici Konjanika. Osamnaesto mesto po broju dopuštenih poena na sto poseda je toliko nešampionski da stanje teško popravlja izvanredan napad koji predvode Lebron Džejms, Džordž Hil i Kevin Lav.

Mogu li Jokić i Denver da iznenade Oklahomu i upišu vrednu pobedu?

Čak i pod uslovom da i sa nedovoljno dobrom odbranom prebrode iskušenja Istočne konferencije, u velikom finalu bi ih sačekao Golden Stejt ili Hjuston koji u punoj snazi mogu bez previše napora da pariraju Klivlendu na ofanzivnom planu. Imperativ ulaganja više napora u branjenju koša važi čak i za Džejmsa. Klivlend neće imati prostora za eksperimente i pronalaženje novih rotacija, već će morati da se skoncentriše na osnovne postulate individualne odbrane, što zapravo znači ulaganje truda i koncentracije preko maksimuma.

Oklahoma Tander

Gromovi su ostali bez nosioca igre u odbrani, Andrea Robersona što je ogolilo neupotrebljivost Karmela Entonija u tom smislu. Zanimljivo je da Entoni ne igra dobro ni u napadu već neko vreme, dok odbrana Oklahome sa njim u igri deluje kao da na parketu imaju četvoricu košarkaša. U tim minutima primaju skoro 110 poena na 100 poseda, što se neće promeniti ni u plej-ofu.

Teško je zamisliti da će njegovo vreme biti umanjeno i razdeljeno drugim igračima. Jedmostavno, Oklahoma nema rešenje nego na igra sa svešću da je nešto žrtvovano. Ostaje da se vidi da li će se više dobiti sa košarkašem koji i dalje uživa poštovanje zbog statusa zvezde, što na parketu nije beznačajna stvar, ili će protivnici u tom slučaju uspti da što više iskoriste rupu u odbrani.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime