Klint Dempsi – Fulam, finale Lige Evrope i golovi na tri Svetska kupa

(Photo by Ian Walton/Getty Images)

Teme za pisanje se ponekad tako prirodno nadovezuju jedna na drugu, da ih jednostavno nema smisla preskočiti. U jednu takvu spada i vest da se sa terena povukao Klint Dempsi, jedan od najpoznatijih američkih fudbalera, kojeg su mnogi tamošnji ljubitelji ,,sokera” skloni da proglase i za najboljeg. 

Zbog svoje duge i plodne karijere, Dempsi je sam po sebi zahvalna tema. Ono što tridesepetogodišnjeg Amerikanca nama čini posebno interesantnim je činjenica da je svoje najbolje godine proveo igrajući za Fulam i to na istoj poziciji na kojoj srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović sebi počinje da stvara ime u Premijer ligi.

Njegov značaj za američki fudbal se ne ogleda samo kroz čiste brojčane podatke šta je sve uradio na terenu. Više od toga, Dempsi predstavlja dokaz da Amerikanci mogu da poseduju veštinu i talenat kao i igrači iz bilo kojeg drugog podneblja. Sedam sezona provedenih u Premijer ligi su više nego uverljiva potvrda. Doprinos koji je dao razbijanju stereotipa o Amerikancima kao o vrednim fudbalerima, ali kojima nedostaje ,,ono nešto”, je nemerljiv.

Beogradski klubovi su odolevali u Istanbulu, ali ne i Partizan

Možda je malo iznenađujuće to što je odlučio da se povuče u trenutku kada njegov sadašnji klub Sijetl igra odlično (sedam uzastopnih pobeda), i kada do kraja sezone ima još dva meseca, ali su povreda leđa i nešto manje važna uloga u sastavu ubrzali neminovnost kraja karijere.

Dempsi i Donovan se smatraju za najboljim američkim fudbalerima u istoriji

Klint Dempsi je uz Lendona Donovana, jedan od dvojice američkih fudbalera oko kojih se vrti svaka debata o tom eko je najbolji. Profesionalnu karijeru započinje relativno kasno za evropske pojmove, tek sa punih dvadeset godina. Ali, poznato je da se u SAD u najpre odlati na koledž.

Prvi pravi klub mu je Nju Ingland za koji nastupa od 2004-2006. godine. Odlazak u Englesku se ispostavio kao pun pogodak. Šest sezona koje je proveo u Fulamu (2006-2012), gde su ga inače dočekali sunarodnici Karlos Bokanegra i Brajan Mekbrajd, su najbolje i najlepše razdoblje u njegovoj klupskoj karijeri. Sa pedeset postignutih golova, najbolji je strelac ovog kluba u premijerligaškoj konkurenciji.

U ekipi sa Krejven Kotidža je doživeo i zvezdane trenutke kao što je igranje u finalu jednog evropskog takmičenja (Liga Evrope) i gol dat velikom Juventusu. Izvanredna sezona 2011/12 (46 mečeva u svim takmičenjima, 23 gola) ga odvodi na Vajt Hart Lejn gde u tom trenutku postaje najskuplje plaćeni američki fudbaler.

Sijetl je mesto gde Dempsi završava veliku karijeru

Od Engleske se oprašta sa poslednjih dvanaest pogodaka i na kraju te sezone se vraća preko Antlantika i oblači dres Sijetla. Uprkos nekim problemima sa zdravljem, posebno sa srcem zobg čega je zamalo prestao da igra pre dve godine, Dempsi nije propustio nijednu sezonu, pa ni oproštajnu, a da nije bar jednom zatresao mrežu. Za Sijetl je postigao ukupno 57 golova u svim takmičenjima, osvojio Open Kup i pomogao timu da dođe do dva uzastopna finala MLS kupa.

Nekada Bobi Zamora, a sada Mitrović: Fulam – Barnli 2010!

U nacionalnom timu ima status legende. On i Lendon Donovan su najbolji strelci sa po 57 pogodaka, a sa 141 nastupom za Jenkije ispred njega su samo Donovan i Kobi Džouns. Debitovao je 2004. godine, a posle deset godina postao jedini Amerikanac koji je na tri uzastopna Svetska kupa bio strelac makar jednog pogotka. Verovatno bi učestvovao i na četvrtom, ali SAD nisu uspele da se kvalifikuju za Rusiju.

Poslednji put na terenu Klint Dempsi je viđen pre nekoliko dana kada je kao rezerva odigrao deseteka minuta za Sijetl protiv San Hozea. Kraj karijere je možda mogao da odloži do oktobra kada se završava liga, ali je kopačke o klin ipak okačio nešto ranije. Šezdesetak nedostajućih dana ni u kom slučaju ne mogu umanjiti njegovu izvanrednu klupsku i reprezentativnu karijeru.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime