Kina sve više privlači majstore evropskih parketa

Miroslav Raduljica KK Žeđijang Lajons CBA liga

Miroslav Raduljica je samo jedan od nekoliko poznatijih evroligaških košarkaša kojima je Kina trenutačnа odredišna tačka u karijeri, a na osnovu njegove pojave u Beogradu za vreme FIBA kvalifikacionog prozora, moglo se zaključiti da mu je boravak na Dalekom istoku daleko od neprijatnog.

Privučeni izdašnim ugovorima, mnogi poznati fudbaleri svoj sportski hleb zarađuju upravo u ovoj zemlji. Finansijski uslovi su jedan od važnijih razloga zbog čega se i košarkaši sve više opredeljuju da na svoje kofere stave nalepnice na kojima piše Kina. Na drugo mesto bi se mogao staviti motiv sportskog izazova, a zatim bi na red došli različiti lični razlozi.

Željom za dokazivanjem se između ostalog, rukovodio i Raduljica kada je posle evroligaške sezone provedene u Milanu, odlučio da Kina bude zemlja u kojoj će nastaviti da se bavi košarkom.

Srpski centar igra za Đangsu Dragonse, ekipu koja se u najboljoj kineskoj ligi nalazi od samog osnivanja 1995. godine. Tu čast ima samo još pet od ukupno dvadeset timova koliko ih se nalazi u takmičenju. Među njima se nalazi i Šandong, prethodni Raduljičin klub za koji je igrao 2014. godine.

Raduljica na čelu tabele kineske lige!

Zanimljivo je da je i Amerikanac Maršon Bruks, koji je drugi stranac u Dragonsima, takođe igrao za Milano (2014/15). Zahvaljujući sjajnim igrama Raduljice i Bruksa, Đangsu je posle dvadeset odigranih kola vodeća ekipa u takmičenju.

Da li je Evrokup neizvesniji od Evrolige?

 Malo ko je očekivao da će Kit Lengford najbolju evroligašku sezonu u karijeri okončati odlaskom u Kinu. Tek pošto je postao jedini košarkaš u istoriji kontinentalnog takmičenja sa preko 600 (609) poena u jednoj sezoni, dvostruki nosilac nagrade Alfonso Ford, nije odoleo pozivu Šenžen Leoparda. Amerikanac doduše ima 34 godine, pa je možda poželeo da karijeru privede kraju u ne tako brutalnom takmičarskom okruženju.

Do sada je odigrao sedamnaest utakmica sa prosekom od 18 ubačenih poena.

Igrao za Zvezdu, poseduje atomsko sklonište – Adam Morison

Janis Burusis po mnogim stvarima zaslužuje epitet legende evroligaških terena. Nema trofeja u klupskoj i reprezentativnoj košarci na kojem se ne nalazi ime proslavljenog grčkog košarkaša. Međutim, godine (34), bi se i u njegovom slučaju mogle navesti kao jedan od osnovnih razloga zbog kojih je potpisao jednogodišnji ugovor sa kineskom ekipom Žeđang Lajons.

Ništa bez iskustva

Iskustvo i kvalitet koji je godinama pokazivao na parketima Evrolige, nije ostavio iza sebe već ih je preneo i u Kinu. Burusis prosečno isporučuje 20 koševa i ima preko deset uhvaćenih lopti, a njegova ekipa deli vodeću poziciju sa Raduljičinim Đangsuom.

Milano nije bauk, može li Zvezda do pobede?

Iako je jednu sezonu proveo igrajući za Žalgiris, Sonija Vimsa najbolje pamtimo po njegovim evroligaškim danima u dresu CSKA. Vims je doduše iz CSKA otišao godinu dana pre nego što su Armejci 2016. osvojili Evroligu, da bi put do Kine pronašao preko Feniksa, Filadelfije i na kraju Makabija.

Njegov sadašnji klub se zove Žeđang Golden Buls za koji Vims postiže prosečno preko 31 poen. Zlatni bikovi imaju plej-of ambicije, a pored toga što je najefikasniji u ekipi, Amerikanac svoj doprinos daje i sa devet skokova i šest asistencija po utakmici.

Inače, kineska liga dopušta najviše dva stranca u timu koji moraju da poštuju jedno krajnje zanimljivo pravilo. Naime, u toku jedne utakmice oni na terenu kombinovano smeju da provedu najviše šest četvrtina!