Kilijan Mbape – od njega je bolji samo Ronaldo!

Po načinu postizanja golova i kretanja na terenu Kilijan Mbape može da se uporedi sa Tijerijem Anrijem, a po onome šta je postigao ove godine, mladi Francuz skoro da može da stane uz bok Ronaldu.

I dok se iz zadnjih redova čuje prigušeno ,,dokle taj Ronaldo”, dužni smo da kažemo da je u pitanju slavni Brazilac Luiz Nazario de Lima, za mnoge i dalje prva asocijacija pri pomenu imena Ronaldo.

Ovo se čekalo: Lista 11 otkrovenja Lige šampiona u 2017. godini

Kilijan Mbape se možda nalazi na najboljem putu da jednoga dana pomrači slavu kako brazilskog tako i portugalskog Ronalda. Sezonu koja je na izmaku obeležio je ne samo vrtoglavim transferom, nego i onim što je uradio na terenu. A uradio je mnogo.

Većina njegovih dostignuća spada u kategoriju rekorda, ili bar u onu sa oznakom ,,prvi”. Ono što je započeo u Monaku, nastavio je u PSŽ-u, završivši 2017. godinu sa 32 postignuta gola!

Mbape naravno, nije prvi ni poslednji fudbaler koji je u toku jedne kalendarske godine dao toliko golova.  Međutim, ono što ga je približilo visinama na kojim se nalazi Ronaldo je njegov uzrast – Francuz je 20. decembra napunio tek 19 godina!

On je prvi fudbaler ispod 21 godine koji je posle Brazilca probio granicu od 30 golova u toku godine. Mbape je postigao 32 gola, dok je Ronaldo 1995. godine u dresu PSV-a bio strelac 38 pogodaka! Ono što ih povezuje je da su na takvoj listi mladih igrača jedina dvojica koji su godinu završili ne napunivši 20!

Mbape je bolji od Mesija!

Poređenja radi, jedan Lionel Mesi je 2007. godine postigao 25 golova! Serhio Aguero je godinu dana kasnije mreže tresao 27 puta, a najbliži brojci 30 bili su Majkl Oven koji je 1998. godinu završio sa 29 postignutih golova i čuveni Raul koji je u prethodnoj bio najbolji mladi strelac (28).

Svestranost kao zaštitni znak

Pored golgeterskih sposobnosti, devetnaestogodišnjak posebno impresionira svojom svestranošću. U Monaku bio jedan od dvojice isturenih napadača, dok se u PSŽ-u izvanredno snašao u ulozi krilnog igrača. Mbape je svoje mogućnosti da ,,ne pita gde igra” ove godine pokazao ne samo pretvarajući šanse u golove, već i omogućujući saigračima da to čine.

Godinu je okončao sa dvadeset golova ali i jedanaest asistencija na terenima najbolje francuske lige, čime je postao jedini dvocifreni fudbaler u tim kategorijama. Osam uspešnih dodavanja je imao u samo četrnaest ligaških mečeva u dresu Svetaca! Primera radi, toliko je igrajući za Monako imao u celoj sezoni 2016/17. Da to uopšte nije malo, govori podatak da su od njega više asistencija imala samo šestorica fudbalera.

Titula za Kneževe, kao i polufinale Lige šampiona, Mbapeu su doneli nagradu za najboljeg mladog fudbalera u Evropi. Igre koje je prikazao u elitnom takmičenju su zapravo najviše skrenule pažnju na njega. Mbape je skoro trećinu ovogodišnjih golova (10) postigao u Ligi šampiona.

Oni ne znaju za pauzu! Pogledajte kvote za Premijer ligu!

Nadmašio ga je samo neverovatni Kristijano Ronaldo sa 19, što je najviše u istoriji takmičenja!

Svaki put kada bi se pojavio na terenu, mogla se položiti opklada da će pasti neki rekord u Ligi šampiona. Postao je najmlađi strelac i za Monako i za PSŽ; prvi i najmlađi koji je u prve četiri utakmice nokaut runde postigao bar po gol; najmlađi koji je ikada dao deset golova; postao je najmlađi strelac jedne polufinalne utakmice.

Pored toga, postao je prvi reprezentativac Francuske rođen nakon što su galski petlovi 1998. osvojili Svetski kup. 31. avgusta je potpisao za PSŽ, a istog dana pogotkom protiv Holandije postao najmlađi strelac za Francusku posle 1963 godine!

Sa nepunih 19 godina postao je najmlađi kandidat u istoriji izbora za Zlatnu loptu. Ona je (opet) završila u rukama Kristijana Ronalda, ali opkladu da će u bliskoj budućnosti jednu od njih preuzeti sjajni Francuz, biće sve teže promašiti!

Sa ambicijama koje ima PSŽ, prostor koji Mbape ima za napredovanje je praktično neograničen.