Karlović: Karijera obeležena servisima i 7 od 11 najboljih!

Poraz od Andreasa Sepija u trećem kolu Australijan Opena eliminisao je Karlovića sa prvog ovogodišnjeg Gren Slem turnira. Ivo je ipak uspeo da stigne do jednog rekorda, u onome što radi najbolje u istoriji tenisa.

Iako će u februaru napuniti 39 godina, Ivo Karlović i dalje može da igra tenis na vrhunskom nivou. Mnogi mu nisu predviđali takvu karijeru, zbog njegove visine i ne baš zavidne brzine, mislili su da će ranije u penziju. Ali, Ivo se ne da, još uvek učestvuje na velikim turnirima.

Normalno za godine u kojima se nalazi, Karlović pada na ATP listi. Trenutno je na 89. poziciji a u Australiji je stigao do trećeg kola. Na putu dotle je izbacio našeg predstavnika Lasla Đerea i Japanca Sugitu. Ispao je od Sepija, nakon velike borbe u pet setova.

Pogledaj ponudu na Australian Openu!

Te velike borbe su obeležile njegovu karijeru. Poznat je kao igrač koji ne pravi brejkove često a ostali igrači nemaju šanse kada on servira. Zato je postao majstor dugih mečeva koji se često završavaju na razliku u petom setu.

Protiv Andreasa Sepija je odservirao 52 as udarca što je sedmi put u njegovoj karijeri da prebacuje magičnu granicu od 50 aseva! Pored njega, tu brojku su uspela da premaše još samo tri tenisera, među kojima se ističe Džon Izner sa dva takva učinka!

Rekorderi po broju odserviranih aseva su Džon Izner i Nikolas Mau koji su igrali onaj legendarni meč u prvom kolu Vimbldona. Taj susret je trajao danima, najduži je teniski meč u istoriji a njih dvojica su uspeli da prebace i brojku 100!

Džon Izner se tada zaustavio na 113 odserviranih aseva, Nikolas Mau je bio za deset udaraca lošiji. Njima niko ne može da priđe jer je teško poverovati da će se meč takve dužine još nekada ponoviti. Karlović mora da se zadovolji trećim mestom.

Mečevi u svim kategorijama se igraju večeras!

Treći najbolji rezultat u istoriji tenisa je Karlovićev učinak iz polufinala Dejvis kupa. Tada je Hrvatskoj protivnik bila Češka a njemu Radek Stepanek, novi Đokovićev trener. Karlović je čak 78 puta bio precizan ali je i taj meč izgubio.

Rezultat koji je ostvario jutros protiv Sepija je identičan učinku koji je Džon Izner imao protiv Felisijana Lopeza 2014. godine na Vimbldonu. Nisu 52 asa, koje je Ivo odservirao jutros, neko za njega neverovatno dostignuće. To je radio i ranije u karijeri.

Neverovatno dostignuće je to što je postao prvi teniser u istoriji koji je u dva uzastopna meča odservirao as preko 50 puta. Meč drugog kola protiv Sugite je završio sa 53 asa, a toliko je imao protiv Dolgopolova 2015, a jutros je bio za jedan slabiji.

Edmund je naredni protivnik Sepija!

Kada se pogleda lista najboljih rezultata, Ivo Karlović se nalazi na trećem, četvrtom i petom mestu. Njegovu dominaciju prekida ne baš poznati Albano Oliveti sa 56 aseva a onda slede još neki Karlovićevi rezultati.

Hrvat zauzima prvih sedam od jedanaest pozicija na ovoj listi. Neverovatan učinak za čoveka koji je u istoriji tenisa odservirao najviše as udaraca, čak dve hiljade više od drugoplasiranog Rodžera Federera i dve i po hiljade više od Džona Iznera.

Lista sa najviše as udaraca na jednom meču:

 1. Džon Izner 113 (protiv Maua)
 2. Nikolas Mau 103 (protiv Iznera)
 3. Ivo Karlović 78 (protiv Stepaneka)
 4. Ivo Karlović 75 (protiv Sebalosa)
 5. Ivo Karlović 61 (protiv Lua)
 6. Albano Oliveti 56 (protiv Bartona)
 7. Ivo Karlović 55 (protiv Hjuita)
 8. Ivo Karlović 53 (protiv Dolgopolova)
 9. Ivo Karlović 53 (protiv Sugite)
 10. Ivo Karlović 52 (protiv Sepija)
 11. Džon Izner 52 (protiv Lopeza)