Karamoko Dembele je dobio ugovor u Seltiku, ali je daleko od najmlađih!

(Photo by Ian MacNicol/Getty Images)

Ovih dana odjeknula je vest iz Škotske, Seltik je ugovor ponudio momku od 15 godina. Karamoko Dembele je veliki talenat i redovno igra starije kategorije u svom klubu. Momak koji je rođen 2003. godine potpisao je profesionalni ugovor sa timom iz Glazgova.

Za njega se zna već dugo. Skrenuo je pažnju dok je bio još mlađi i već sada postoje otimanja od kojih mu zavisi karijera. Do sada je nastupao za mlađe kategorije Engleske i Škotske a ima pravo da igra i za Obalu Slonovače.

SELTIK IGRA SA VALENSIJOM NA PROLEĆE!

Trenutno je član Seltikovog tima do 18 godina, iako je od tih momaka mlađi tri godina. Pre dve godine, u oktobru 2016, privukao je pažnju na sebe kada je sa 13 godina zaigrao za ekipu ispod 20 godina. Njegov stariji brat igra za Piterboro dok je mlađi u Seltikovoj školi fudbala.

Porodica Dembele, kojoj Karamoko pripada, ima korene iz Obale Slonovače. Tamo su im rođaci porodica Ture, i to upravo onaj poznati deo familije. Karamoko Dembele je tako rođak Jaje i Koloa, koji su imali i brata Ibrahima. On je, nažalost, izgubio bitku sa kancerom.

Maurisio Baldivieso

Još uvek je mlad i tek sad je u godinama kada igrači dobijaju šansu u prvom timu. Zapravo, on iza sebe ima već desetogodišnje iskustvo! Bolivijac Baldivieso je debitovao za Auroru davne 2009. godine kada je imao nepunih 13 godina!

ZELENO-BELI GOSTUJU SELTIKU!

Njega je tada u prvi tim gurnuo njegov otac, legenda fudbala u Boliviji. Hulio Sezar Baldivieso je igrao na Mundijalu, nekoliko puta bio trener Aurore, a bio je i selektor Bolivije. Nakon meča je bio ljut na protivničke igrače što su ulazili u duele sa detetom.

Fernando Garsia

Desetak godina stariji od Maurisija je Peruanac koji je držao rekord pre 2009. godine. On je nastupio sa 13 godina, mesec dana pre svog 14. rođendana. Debi u seniorskom fudbalu zabeležio je još 2001. godine a i danas igra, za peruanski Serato koji je grb ukrao od Mančester sitija.

Sulejman Mamam

Sada počinju kontroverze. Koliko je zapravo godina imao ovaj čovek kada je igrao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo? FIFA ga računa kao najmlađeg jer je po nekim izvorima tada imao 13 godina i 310 dana.

Počeo je karijeru u lokalnim timovima u Togu da bi ga primetili skauti Mančester junajteda. Na ostrvo je stigao nakon tog prvog meča, ali se ne zna tačno sa koliko godina. Igrao je za Antverpen i Mehelen, a ovaj prvi tim je iznosio podatke koji govore da je dve godine stariji nego što se predstavljao.

Ruben Nobl-Lazarus

Oko njega nema dileme, njegovo godište se zna. Rođen je 1993. godine u Hadersfildu a šansu u seniorskom fudbalu je dobio u Barnsliju. Tada je imao 15 godina i trener je još ranije hteo da ga pošalje na teren, ali pravila nisu dozvoljavala.

ZATIM JE NA PROGRAMU OLD FIRM!

Od svoje dvanaeste godine je igrao za ekipu do 18 godina i jedan fantastičan meč ga je preporučio u prvi tim. Postigao je tri gola i samo nekoliko dana kasnije prebačen je u seniorski sastav. Bio je premlad da bude plaćen za te nastupe a poslednjih godinu i po dana nema klub.

Karamoko Dembele

Potpisao je profesionalni ugovor sa Seltikom 24. decembra 2018. Kada će biti pravo vreme za debitantski nastup? Ne znamo još uvek, ali ukoliko Seltik privede sezonu kraju, možda bude prilike da dobije minute na terenu. Čak i tada, biće daleko od najmlađih debitanata u svetu fudbala.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime