Kakva teniska nedelja – Olga Danilović, Basilašvili i Beretini osvojili prve titule!

Olga podrala Novaka (FOTO: Clive Brunskill/Getty Images)

U nedelju smo bili svedoci jednog od najinteresantnijih teniskih dana u poslednjih nekoliko godina, ne samo zbog onoga šta je učinila Olga Danilović, već i zbog svega drugog što se događali na ostalim turnirima.

,,Osvajanje Moskve” mlade srpske teniserke je svakako najznačajnije nedeljno dostignuće,  ne samo zbog oživljavanja ženskog tenisa u Srbiji, već i zbog nekih drugih činjenica vezanih za WTA scenu, ali su se i na drugim terenima odigravale itekako uzbudljive stvari.

Naime dvojica tenisera su osvojile prve titule u karijeri, a treći nastavio sa dominacijom na jednom turniru.

Aleksandra Krunić – spona u očekivanju boljih teniskih vremena

Najpopularniji sportovi u Gruziji su fudbal, košarka, a posebno sportovi u kojima dominira fizička snaga kao što je rvanje i dizanje tegova. Od nedelje će se u Tbilisiju sigurno mnogo više pričati i o tenisu, a razlog je Nikoloz Basilašvili, odnosno njegova titula u Hamburgu. Naime, istorija tenisa u Gruziji je postala bogatija za taj podatak, a Basilašvili je postao prvi teniser iz ove zemlje koji je osvojio takav trofej.

Basilašvili je prvi Gruzijac koji je osvojio ATP turnir

Iznenađenje je uvećano činjenicom da se radi o ATP turniru kategorije 500, a da je Gruzijac do svoje prve titule stigao igrajući i u kvalifikacijama za glavni žreb.

Zanimljivo je bilo i u Gštadu, gde je zapažene partije pružao i Laslo Đere. Srpski teniser je u polufinalu izgubio od Španca Bautiste Aguta, ali ga je ,,osvetio” Italijan Mateo Beretini. Dvadesetdvogodišnji teniser je Aguta savladao u samo dva seta, a pored toga što je on osvojio prvu titulu u svom prvom finalu u karijeri, nešto kasnije je uzeo i trofej u dublu, što nije tako uobičajena i česta pojava na turnirima.

Prva titula za veliku tenisku nadu: Olga Danilović je već sada klasa!

U Atlanti ništa novo  – Džon Izner i dalje suverereno vlada Džoržijom. Amerikanac je potvrdio da igra tenis života i po peti put trijumfovao u ovom gradu, što mu je posle Mastersa u Majamiju drugi trofej ove sezone. Kada se tome pridoda polufinale Vimbldona, jasno je zbog čega tvrdnja da se izner u 33. godni nalazi u životnoj formi.

To je razlog zbog čega bi od Amerikanca trebalo očekivati visok nivo motivacije u Njujorku gde nikada nije stigao dalje od četvrtfinala (2011).

Olga Danilović spašava WTA tur i srpski tenis

Za to vreme je Olga Danilović u Moskvi nastavila ,,spašavanje” srpskog ženskog tenisa tamo gde je nešto ranije ove godine u Hertogenbošu počela Aleksandra Krunić. Njena priča iz Moskve je i prava potvrda da talentovani sportisti zaslužuju i malo sreće jer da nije izvučena kao ,,srećni gubitnik” posle poraza u kvalifikacijama od Španjolke Badose, Olga Danilović bi na svoju prvu titulu morala da pričeka još neko vreme.

Veliki broj teniskih turnira je u toku, a kvote se nalaze ovde

Ta mala doza sreće međutim, samo naglašava sve što je ona učinila u prestonici Rusije. Osim rivalke Anastasije Potapove, sve četiri protivnice koje je pobedila do finala su bolje rangirane od nje same. Najveća pobeda u tom smislu je ona ostvarena protiv desete igračice sveta Julije Gorges.

Danilovićeva će u narednih nekoliko dana biti glavna tema ženskog tenisa, ne samo u Srbiji već i u svetu. Ovim trijumfom je postala prva teniserka rođena posle 2000. godine koja je osvojila WTA turnir, ali pre svega prva koja je to učinila sa statusom ,,srećnog gubitnika”! Takođe je najmlađa posle Ane Konjuh koja je pre tri godine slavila u Notingemu.

Danilovićeva ima sve što je potrebno da nastavi stopama Ivanovićeve i Jankovićeve

Predstojeći period će sigurno obilovati hvalospevima u njenu čast, što u slučaju mladih sportista i sportistkinja nije uvek produktivno. Vrsta reakcije na dospevanje u centar pažnje će biti veoma važna, ali ako je suditi po onome što smo videli u Moskvi u trenucima u kojima su se lomili mečevi, Olga Danilović ima mentalne kvalitete da i toj stvari pristupi na odgovarajući način.

Da podsetimo da su dve najuspešnije srpke teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković bile starije kada su osvajala svoje prve profesionalne titule – Ivanovićeva je imala osamnaest, a Jankovićeva devetnaest godina. Ako se po jutru dan poznaje, onda ženski srpski tenis ima čemu da se nada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime