Kako se Mitrović i Jović uklapaju u ono što svi žele – da Srbija igra sa dvojicom u špicu!

Srbija Liga nacija
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Odavno srpski fudbal nije istovremeno imao dvojicu tako kvalitetnih napadača koji na visokom nivou igraju u najjačim evropskim ligama kao što su to sada Aleksandar Mitrović i Luka Jović. Svojom pojavom ovaj dvojac podseća na vremena kada su na evropskim terenima mreže tresli izvesni Darko Kovačević i Savo Milošević.

Razlike naravno postoje, ali ono zbog čega postoji želja da se više pažnje obrati na sličnosti nego na razlike je višegodišnji manjak dominantnih fudbalera na toj poziciji. Bilo je u međuvremenu fudbalera za koje se mislilo da su dugoročno rešenje, neki od njih su zaista bili odlični napadači, ali je malo ko posle Kovačevića i Miloševića u dužem periodu ostavio značajniji trag u najjačim evropskim ligama. To nije uspelo Žigiću, Kežmanu, Panteliću, Lazoviću, Jovanoviću, a ni ostalima koji su dobijali šansu u napadu naše fudbalske selekcije.

Mitrović ispred Klosea, Anrija, Ibre i Mesija: O ovim brojevima vredi pričati!

Činjenica da Mitrović i Jović imaju glavne uloge u svojim timovima i to u jakim ligama kao što su Premijer liga i Bundesliga, nagoveštava da bi problem napadača u srpskom reprezentativnom fudbalu mogao da bude rešen na duži vremenski period. Da li će i biti, to je neka druga priča u kojoj ne zavisi sve od dvojice golgetera, njihove forme ili napretka u karijeri. Ti faktori nisu tema ovog članka, ali nam ukazuju na to da ne smemo da poletimo u procenama i nadama čak ni kada se nalazimo u veoma jasnoj situaciji kao što je ova.

Mirović i Jović se nalaze među najboljim strelcima u svojim ligama

Naime, i napadač Fulama i napadač Frankfurta su ,,glavna fora” u svojim timovima, omiljeni su kod navijača i nalaze se u vrhu liste najboljih strelaca u prvenstvima Engleske i Nemačke. Da ne bi bilo zabune ,,Mitrogol” i ,,srpski Falkao” se nalaze u društvu takvih imena kao što su Aguero, Obamejang, Sterling, Azar, Salah, Kejn, Haler, Alkaser, Rojs Levandovski…Štaviše, Jović je na samom vrhu sa devet pogodaka, a Mitrović sa svojih sedam se nalazu u ravni sa jednim Salahom i Kejnom, a samo ga jedan gol deli od Aguera i Obamejanga.

Kada je u pitanju igranje za reprezentaciju, Mitrović je već neko vreme neprikosnoven u ulozi prvog napadača. Na terenu je to dokazao i golovima i odnosom prema igri. Na klupskom planu je posle par protraćenih sezona kod Beniteza našao svoje mesto u Fulamu. Kod Jokanovića je bio jedan od najzaslužnijih za povtaka Fulama u Premijer ligu, a početak kod Ranijera nagoveštava slično.

Luka Jović je mlađi tri godine, ali i njegov fudbalski put liči na Mitrovićev. Nije previše igrao u Zvezdi, za prvi tim Benfike je odigrao samo dve utakmice, ali je u Frankfurtu još prošle sezone počeo da igra tako dobro da ne bi bilo čudno da ga Benfika uskoro potraži nazad sa pozajmice. Mada ne bi bilo začuđujuće da ga naredne sezone vidimo u nekom klubu još zvučnijeg imena.

Jović se stilom igre razlikuje od Mitrovića

Teško je pretpostavti na koji će način reprezntacija Srbije igrati u narednom periodu. Krstajić nije pokazao previše raspoloženja za igru sa dvojicom napadača, što bi bilo prava šteta ne pokušati. Mitrović i Jović su u napadu komplementarni i ne bi smetali jedan drugom.

Koga je sve nadmašio Luka Jović i u kakvom se društvu našao posle „petarde“?

Napadač Fulama i igrom i konstitucijom podseća na Miloševića i Kovačevića koji su bili centarforovi starog kova, čak bi se moglo reći da snagom nadmaša obojicu. Luka Jović se više oslanja na brzinu i tehniku i češće asistira svojim saigračima. Sve naravno zavisi od koncepcije onoga ko bude sastavljao tim i pripremao taktiku za mečeve i takmičenja koji očekuju Orlove.

Činjenica je da ako karijere ove dvojice fudbalera nastave da idu putem na kojem se trenutno nalaze, pitanje napadača bi moglo da bude rešeno za period od deset godina. Za ,,stabilnost” naših prilika, to je izuzetno dugačak period. Ne treba ni pominjati značaj uzastopnih pojavljivanja na velikim takmičenjima.

Kovačević i Milošević su vršnjaci, ali ih razlikuje to što je nekadašnji fudbaler Partizana odigrao daleko više utakmica za nacionalni tim nego centarfor Zvezde, Juventusa i Sosijedada. Mitrović je po broju mečeva već odmakao Joviću, ali golgeter Frankfurta ima tek dvadeset godina i praktično celu karijeru ispred sebe.

Frankfurt je odlična sredina za golgeterski razvoj Luke Jovića

Za razliku od Mitrovića koji igra u ekipi čiju se ambicije preokrenule u želju da se opstane u ligi, Jović igra za tim koji se ravnopravno nosi sa kandidatima za Ligu šampiona. Frankfurt i sa novim trenerom igra napadački fudbal koji mu savršeno odgovara, što potencijalno znači da bi do kraja sezone mogao da dostigne broj od preko dvadeset golova, što je čak i skromonija procena.

Mitrović je za sada postigao tačno polovinu Fulamovih golova , što ga s obzirom na broj odigranih kola u Premijer ligi, matematički stavlja u grupu onih koji će prebaciti taj zbir. Kao poređenje podsetićemo da su prošle godine to uspeli samo četvorica igrača, s tim da je Vardi dao tačno dvadeset. Međutim, Fulam nije u tako povoljnoj situaciji kao Frankfurt, a i nema kapacitet za veliki borj golova (ili ga bar nije pokazao), pa bi bilans od dvadeset pogodaka na kraju ove sezone za Mitrovića bio neverovatan uspeh.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime