Kako je Hadersfild ‚‚oteo” titulu Kardifu? Prošlo je 95 godina…

Hadersfild Kardif
(Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Ovog vikenda se u Premijer ligi sastaju Kardif Siti i Hadersfild Taun. Ova dva tima, koja se grčevito bore za opstanak, pre skoro čitav jedan vek bili su protagonisti atipične i uzbudljive fudbalske priče.

Bila je to 1924. godina. Tačnije, radilo se o sezoni 1923/24. Međuratni period je označio novu ekspanziju fudbala na Ostrvu, a viđena je odlična trka za naslov šampiona Engleske. U nju se umešao i Kardif, klub iz Velsa, a glavni protivnik bio mu je baš Hadersfild.

Sanderlend, Bolton i Šefild Junajted su bili blizu iza njih, međutim, nisu mogli da održe ritam koji su dva tima nametnula. Igrala se tada liga sa 22 kluba i 42 kola i prosto je neverovatno koliko su Kardif i Hadersfild bili izjednačeni po svim parametrima.

KARDIF ILI TERIJERI?

Pobeda je tada nosila dva boda, a Hadersfild je ostvario 23 pobede. Kardif je imao jednu manje, ali i dva remija više, pa su posle 42 meča oba tima imala po 57 bodova. Tada je o tituli odlučivala gol-razlika, doduše kao i danas.

Poznato je da su Britanci veliki tradicionalisti i da ne vole da menjaju stvari, pa je Premijer liga jedna od retkih evropskih liga koja o svom šampionu kada su dva tima izjednačena odlučuje putem gol-razlike, a ne međusobnih mečeva.

Međutim, Terijeri i Velšani su imali identičnu gol razliku +27. Kardif je postigao 61 gol i primio 34, dok je Hadersfild postigao 60 i primio 33 gola. Međutim, titulu je iz danas bizarnog razloga bio taj koji je poneo naslov prvaka Engleske.

Kako je Hadersfild ‚‚oteo” titulu Kardifu? Prošlo je 95 godina…
Tabela Prve divizije Engleske u sezoni 1923/24

Hadersfild je imao bolji ‚‚prosek golova” – praktično, radi se o odnosu postignutih i primljenih golova i dobija se klasičnim deljenjem broja datih golova sa brojem primljenih. Hadersfildov prosek je bio 1.82, dok je Kardifov iznosio 1.79 i tako je titula otišla Terijerima.

Ovako nešto je Hadersfildu omogućilo baš to što je na njihovim mečevima bilo (neznatno) manje golova, dok bi po pravilima koja su stigla 1976. ishod bio drugačiji. Titula bi tada pripala Kardifu jer se od te godine u slučaju izjednačene gol-razlike gleda broj postignutih golova. Kardif je imao jedan više, ali pre 95 godina to nije bilo važno.

Doduše, da su današnja pravila bila na snazi i da je pobeda nosila tri boda, Hadersfild bi bio šampion sa bodom više od kluba iz prestonice Velsa, zbog jedne pobede više i dva remija manje.

Teško da će se ovog vikenda neko u Kardifu i Hadersfildu setiti ove istorijske zanimljivosti… Oni su sada veliki rivali u borbi za opstanak u ligi, a nekada su činili derbi koji je odlučivao o tituli prvaka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime