Kako je Everton ,,gazio” Siti u najboljim danima? Pitajte Garija Linekera!

gari-lineker-fudbal-korona
Gari Lineker se plaši posledica korone na fudbale u Engleskoj (Photo by Jack Thomas/Getty Images)

Jedna od pozitivnih stvari koju Mančester Siti može da izvuče iz toga što svoju utakmicu novog kola Premijer lige igra tri dana pre Liverpula, je psihološka prednost koju može da stekne eventualnom pobedom na Gudisonu gde ga dočekuje najmlađi tim u takmičenju, Everton.

Svakako treba imati u vidu da fudbaleri domaćina u podsvesti imaju pomalo paradoksalnu činjenicu da ako pruže dobru igru, mogu da pomognu svom najvećem rivalu. Ko zna kako bi navijači Evertona podneli sezonu koja bi se završila tako što bi Liverpul uz njihovu pomoć osvojio titulu. Sa druge strane, u visoko profesionalizovanom fudbalu, takve dileme nisu primerena pojava.

Koji je najstariji tim u Premijer ligi, gde je ,,banja“ za mlade igrače, a koji je trener tvrd na minutima

Ono što je dobro u tome što Crveni nisu iskoristili šansu da se ponovo odovje na sedam bodova prednosti, je porast uživanja u obnovljenoj neizvesnosti u vezi sa pitanjem osvajanja titule. Mančester Siti je ponovo na potezu. Sudeći po viđenom u susretu sa Arsenalom, Pep Gvardiola je uspeo da izvede tim iz krize.

Uostalom, ekipa sa toliko vrhunskog kvaliteta, ne može previše vremena da igra ispod svojih standarda. Građani ipak, nisu baš uvek dobro prolazili na Gudison parku. Pretprošle sezone su doživeli pravu katastrofu (4:0), a u prethodnih deset mečeva, kući su se vratili sa čak šest poraza!

Everton je mogao da ima i veću bodovnu zalihu

Everton ove sezone , međutim, ne igra posebno dobro protiv ekipa iz gornjeg dela. Većinu bodova je osvojio protiv onih timova protiv kojih je to i bilo očekivano. Doduše, Marko Silva ima na raspolaganju mladu ekipu od koje se tek u narednim godinama mogu očekivati značajnija ostignuća. Njegov tim će propustiti pojavljivanje u Evropi i u drugoj uzastopnoj sezoni, mada je mogao da bude i ozbiljniji konkurent za mesto koje vode u Ligu Evrope, da nije gubio i neke bodove koje nije morao.

Ponešto se zamera i samom Marku Silvi, ali će dosta stvari biti jasnije po okončanju tekuće sezone.

Kao najbolji period u istoriji kluba sa Mersisajda se obično navodi prva polovina i sredina osamdesetih godina prošlog veka. Nažalost, one su označene i kao vreme kada je Everton propustio šansu da se svrsta među najveće ili barem najtrofejnije klubove na ostrvu. Razlog za to bi se mogao naći u zabrani nastupa engleskim timovima u evropskim kupovima zbog hejselske tragedije.

Ona se poklopila sa periodom kada je Everton osvojio dve titule šampiona Engleske, jedan FA kup i dva puta Čeriti šild. Nažalost, posle trofeja u tadašnjoj Prvoj diviziji (1984/85) Karamele nisu nastupile u Evropi zbog zabrane. Sastav koji je u to doba okupio Hauard Kendal, smatra se najboljim u istoriji kluba.

Hauard Kendal je pored Evertona, vodio i Mančester Siti

To se pogotovo odnosi na onaj koji je osvojio titulu u sezoni 1984/85, koji je plenio kretativnošću, kao i tečnom, brzom i efikasnom igrom. Zanimljivo je da je Kendal jednu godinu proveo i na klupi Građana (1989/90).

Džerardove golčine, godine Tedija Šeringema i oproštaj od Milenijuma: Liverpul – Vest Hem 2006

Mančester Siti je u to doba bio daleko od današnjih visina. U vreme dok su Karamele na Gudison donosile trofeje, Građani su ulazili i ispadali iz prve divizije. 1985. godine Everton je osvojio titulu, a Mančester Siti je uspeo tek da izbori povratak u društvo najboljih.

U sezoni 1985/86, prvi meč ovih rivala je na Mejn roudu završen bez pobednika (1:1). Meč u drugom delu sezone na Gudisonu je bio noćna mora za Građane koji su primili čak četiri gola, a da nisu postigli nijedan. Čuveni Gari Lineker je uništio goste postigavši het-trik, a jedan gol je dao Grem Šarp. Na kraju sezone Everton je završio na drugom mestu iza Liverpula, a Mančester Siti na petnaestom.

O razlici između timova govori i podatak da je Everton da dvostruko više pogodaka od Građana (87:43). Lineker je bio najbolji strelac prve divizije sa 30 golova (40 u svim takmičenjima), što više nikada nije uspeo da ponovi. Najbolji golgeter Sitija je bio Mark Lilis (12), a ekipu je vodio Bili Meknil.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime