Kako će se kasa tek napuniti ako na Enfild stigne titula – Liverpul najbogatiji premijerligaš!

(Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Prema nekim mišlenjima, odlazak Filipea Kutinja je za Liverpul imao dvostruku korist – Jirgen Klop je imao manje nedoumica kako da sprovede neke od svojih taktičkih zamisli, a klub je finansijski izvanredno prošao.

Liverpul se ove sezone bori za titulu šampiona Engleske, dok se Brazilac nažalost, ne snalazi baš najbolje u Barseloni. Ne treba posebno obrazlagati šta bi osvajanje trofeja u Premijer ligi značilo za klub sa Mersisajda – istorijski, takmičarski, ali i finansijski. Iako je veći deo sezone provodi na vrhu tabele, Liverpul je u skorije vreme propustio neke lepe prilike da odmakne Mančester Sitiju na udaljenost na kojoj bi se osećao mnogo bezbednije nego što je trenutna prednost koja i nije bodovna, nego je u obliku jedne utakmice manje.

UEFA otkriva ko su najbogatiji klubovi – milijarde u kasama, milioni na terenima i društvenim mrežama 

Ono na šta klub ne može da se požali, a verovatno neće i u bliskoj budućnosti je ostvareni prihod. Prema novim izveštajima, Liverpul je u dvanaestomesečnom periodu završno sa prošlogodišnjim majem, napravio profit od 125 miliona funti. Sa odbijenim poreskim obavezama, ta cifra je 106 miliona u istoj valuti, što je označeno kao najviše u svetu za sezonu 2017/18. U prethodnoj je zarada bila 45 miliona funti, takođe bruto.

Pored novca od prelaska Kutinja u Barselonu ( transfer vredan 142 miliona funti), Liverpul se najviše okoristio plasmanom u finale Lige šampiona. Zarada od te sezone u elitnom takmičenju je dostigla 72 miliona funti. Ovosezonska borba za titulu koja se čeka dvadeset i devet godina, svakako je doprinela povećanju zarade i obrtu novca na Enfildu.

Liverpul je na svim poljima zabeležio veliki rast i napredak

Porasli su prihodi od medija sa 66 na 220 miliona funti, od raznovrsnih ugovora sa 17 na neverovatnih 154, a prihodi od mečeva su se uvećali za više od deset puta (7 miliona na 81). Ambicije su morale biti potrepljene i kupovinom fudbalera, pa je u tom periodu više potrošeno (preko 190 miliona), nego što se slilo u kasu (137).

Liverpul je zabeležio napredak i na drugim poljima, kao što je popularnost na društvenim mrežama. Šezdeset miliona pratilaca je označilo porast u iznosu od četrnaest procenata. Prošlog maja su Crveni dostigli najveću gledanost u istoriji Premijer lige. U tom domenu Liverpul se našao odmah iza dva kluba iz Mančestera, Junajteda i šampiona Sitija.

Katastrofalna pozajmica, teška povreda i tri načina da se Liverpul izvuče iz krize!

Inače, rekdord u neto zaradi je do sada držao Lester koji je u sezoni 2016/17 zaradio 80 miliona funti. Ne treba posebno podsećati da su Lisice na kraju te sezone stigii do četvrtfinala Lige šampiona, na šta otpada značajan deo zarade.

Kada je u pitanju celokupan obrt novca u istom periodu, Liverpul (455,1) se nalazi među dvadeset najuspešnijih klubova na starom kontinentu. Prvo mesto na toj listi zauzima Real sa preko 674,5 miliona funti ispred Barselone (611,6) i Mančester Junajteda (590) – prvih dvadeset timova su zajedno povećali prihode za čitavih šest procenata, odnosno skoro sedam i po miliona funti! O komercijalnoj privlačnosti Premijer lige govori i podatak da se u prvih deset najbogatijih nalazi pored Liverpula i Junajteda još četiri premijerligaša: Totenhem, Čelsi, Arsenal i Mančester Siti.

Juventus je na jedanaestom mestu (349,8), a prvi najveći bogataš posle klubova iz Liga petica je Bešiktaš koji je na toj listi dvadeset i šesti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime