Kakav problem ima Markel Fulc i kako se rešava?

markel-fulc
Markel Fulc je produžio ugovor sa Orlandom (Photo by Elsa/Getty Images)

Nižu se problemi za Markela Fulca, prvog pika sa prošlogodišnjeg NBA drafta. Čini se da je povreda ramena, koja je medijima omogućila da njegova slobodna bacanja „interpretira“ na različite načine, ozbiljnija nego što se mislilo. Reč je o neurogenetskom torakalnom sindromu.

Tačnije, kako je naveo Fulcov zastupnik Rejmond Braders, radi se o povredi nerava koji povezuju vrat i rame i tako onemogućavaju normalne pokrete ruke, što svakako utiče i na njegovu šutersku mehaniku koja je tokom prethodnih nekoliko meseci bila glavna tema u američkim medijima.

Fulc je u svojoj prvoj predsezoni primio injekciju kortizona, da bi u ruki sezoni propustio 68 mečeva zbog skapularne diskinezije, odnosno, disbalansa mišića u ramenu.

Ovoga puta, bivši student Vašington Haskiza potražio je mišljenje specijaliste za rame van organizacije, sa njim je navodno proveo nekoliko dana, što je rezultovalo dijagnostikovanjem pomenutog sindroma.

Filadelfija napada Toronto!

Nervi koji muče Fulca ograničavaju brzinu kretanja u ramenu i laktu, a uglavnom se povezuje sa bacačima u bejzbolu – Met Harvi, Tajson Ros – i simptomi su slični onima koji su mogli da se vide u igri 20-godišnjeg košarkaša iz Merilenda.

Kakav problem ima Markel Fulc i kako se rešava?

Međutim, to svakako ne bi trebalo da obeshrabri Fulca. Razlog je činjenica da je ovaj sindrom moguće tretirati terapijom, zbog čega bi Fulc trebalo da propusti između tri do šest nedelja. To znači da ga na parketu najverovatnije nećemo videti do početka 2019. godine.

„Ovo nema veze sa mentalnim problemima o kojima su ljudi govorili. Nemoguće je da budete prvi pik na draftu i da odjednom ne možete da podignete ruke iznad glave kako biste šutirali. Problem je fizičke prirode i moramo da otkrijemo zašto postoji“, poručio je Braders, a prenosi Adrijan Vojnarovski.

Da li će Nikola Jokić prebaciti granicu protiv Orlanda?

Drugo, ono što je možda još važnije jeste to što kombo bek Siksersa sada očigledno definitivno zna u čemu je problem, pa može potpuno da se fokusira na njegovom rešavanju, a u tome bi trebalo da mu pomogne lekar kojeg je angažovala Filadelfija, a koji je radio sa Kobijem Brajantom i Eltonom Brendom, generalnim menadžerom franšize iz Pensilvanije.

Važno je napomenuti da postoji nekoliko tipova torakalnog sindroma koji diktiraju tretman. U ovom slučaju, Fulcu je dijagnostikovan najčešći tip ovog sindroma (neurogenetski), a njegovi simptomi se ogledaju u vidu slabijeg gripa ili glavobolja. Takođe, može dovesti i do zamora ruke, a u nekim slučajevima i do atrofije mišića.

Konzervativna rehabilitacija često podrazumeva operaciju ukoliko simptomi ostanu i nakon terapije. Urođeni defekti, poput dodatnog rebra, uglavnom se uklanjaju operacijom. Nažalost, brojne komplikacije mogu da nastanu nakon intervencije na operacionom stolu, iako je to najčešće povezano sa hirurzima i njihovim metodama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime