Kada će ta pauza? Denver prvi put izgubio tri za redom

Nikola Jokić Denver
(Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Bilo je potrebno da prođe pedeset i pet utakmica da Denver prvi put u ovoj sezoni izgubi tri puta za redom, a činjenica da su u pitanju tri gostovanja, a to što su u pitanju tri gostovanja, ne može da umanji činjenicu da ekipa nije igrala dobro u tim mečevima.

Nikola Jokić je zabeležio novi tripl-dabl, ali je takav učinak ponovo ostao bez efekta. Zanimljivo je da je duel sa Filadelfijom tek četvrti susret u kojem je Jokić imao tripl-dabl, a da je njegov tim izgubio. Onih u kojima je na taj način doprineo da Denver pobedi, za sada ima dvadeset i četiri, što odlično oslikava koliko centar Grumenova ne igra ,,za statistiku”, već za tim.

Evidentno je da Denver od početka februara igra slabije nego proteklog meseca. Posebno je uočljiva kriza u odbrani, a košarkaši su ponekad delovali umorno, kao da nisu dovoljno dobro fizički pripremljeni. Detroit im je ubacio skoro 130 poena (129), a Bruklin je čak i prebacio tu grnicu (135). Te dve ekipe čak nisu sigurne ni za plej-of, što je još jedan razlog za detaljniju analizu uzroka pada u igri.

Nikola Mirotić, Milvokijev kec u rukavu

Sa druge strane, problemi sa povredama ključnih košarkaša su se nastavili. Geri Haris i Pol Milsap su van stroja, do Džamal Marej igra, ali kao da se nije potpuno oporavio. Denver ima veliki broj košarkaša koji mogu da odgovore zahtevima ligaškog dela sezone, takozvanu ,,dugačku klupu”, ali je očigledno da su brojne povrede pomalo narušile balans.

Denver je izgubio tri puta za redom, ali ne treba paliti alarm

Majkl Meloun je bio primoran da koncepciju i svoje ideje stalno usklađuje sa raspoloživim snagama. Početna petorka je često bila drugačija, a skoro nikada u najjačem sastavu. Situacija se ne bi mogla opisati kao alarmantna, daleko od toga, pogotovo što je izvesno da plej-of neće izmaći.

Mali problem je što je kriza naišla u trenutku kada su druge ekipe počele da podižu nivo forme. Takođe, već se i ranije postavljalo pitanje šta će se događati u doigravanju, što će za većinu košarkaša biti sasvim novo iskustvo. Za franšizu iz Kolorada je upravo iz tog razloga bitno da ostanu na kursu koji bi im osigurao prednost domaćeg terena, jer bi mladom sastavu trebalo da bude lakše da igraju više mečeva u Pepsi centru nego u gostima.

Čak ni nevolje u ovom delu sezone ne mogu da ospore činjenicu da je Denver napredovao. Ekipa već dugo nije bila u plej-ofu, pa je i sam plasman dobar pokazatelj napretka. Treba pretpostaviti da u klubu uviđaju potrebu pravljenja strategije koja će ekipu odvoditi u drugi deo sezone u dužem periodu.

Nikola Jokić je i dalje centralna figura u timu

Ugovor sa Jokićem je primer da se o tome razmišlja, ali bi za veće domete trebalo oko njega oformiti sastav sa još nekim etabliranim NBA imenom. Ajzeja Tomas se sporo oporavlja i pitanje je kako će sve to ispasti. Pol Milsap je na isteku trogodišnjeg ugovora i njegova uloga bi u svakom slučaju bila sve više veteranska.

Denver uživa blagodeti minulog rada – ni sam Meloun ne zn/a koja mu je prva petorka! 

Evidentno je da košarkaši deluju umorno, što se posebno videlo u duelu sa Filadelfijom. Umor dovodi do pada koncentracije i do nesvesnog smanjenja agresivnosti, što opet, znači lošu odbranu i lake poene za protivnika. Pauza za Ol-star bi mogla da dođe i ranije, kada bi neko pitao košarkaše Grumenja. No, Denver do tada ima još dve utakmice kod kuće (Majami, Sakramento), a onda odmor od punih devet dana.

To bi trebalo da osveži i timski i pojedinačni organizam, pa da se ligaški deo tekuće NBA sezone ubedljivije privede kraju

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime