Kad je Gurkuf bio Zidan: Decenija od majstorije neostvarenog talenta (VIDEO)

Gurkuf
(Photo by Stu Forster/Getty Images)

Kada se pojavio, bio je jedan od najvećih talenata francuskog fudbala. Ipak, Joan Gurkuf nije uspeo da ostvari potencijal koji je posedovao.

Talentovani vezista je mnogo obećavao. Imao je gracioznu tehniku i na poziciji polušpica je bio pretnja po svaku odbranu. Umeo je da ‚‚otključa” protivnika ubitačnim dodavanjem, ali i da napravi slalom između nekoliko igrača.

I baš nas je jedan ‚‚slalom” podsetio na Joana Gurkufa. Njegov verovatno najlepši gol u karijeri desio se pre tačno jedne decenije. Tog 11. januara 2009. odigran je meč protiv Pari Sen Žermena, a ekipa iz prestonice je bila pošteno isprašena.

Kućii su bili poslati sa četiri komada u svojoj mreži, a prelepi pogodak za pamćenje bio je upravo njegovo delo. Gurkuf je matirao Parižane i tako ostavio publiku na Parku Leskur bez teksta.

Kad je Gurkuf bio Zidan: Decenija od majstorije neostvarenog talenta (VIDEO)
(Photo by Michael Steele/Getty Images)

Taj pomenuti dar-mar kroz protivničku odbranu, kada se praktično prošetao i potom zakucao loptu u mrežu bio razlog za veliko poređenje. Bila je to mešavina izvanredne tehnike i surove snage koju je njegov udarac posedovao.

Gledajući taj gol, jasno je zašto su mnogi tada u njemu videli obrise Zinedina Zidana, tog specifičnog majstora krupne građe i mekanog dodira.

Bio je to meč i u kojem je Fernando Kavenagi postigao prelep pogodak, nešto ranije tokom tog meča, iskoristivši sjajnu dugu loptu i reagovavši iz prve da savlada golmana Londroa. Međutim, sve je ostalo u senci tada 22-godišnjeg momka iz Plumura.

No, Gurkuf nikada u narednih 10 godina nije ostvario svoj puni potencijal. Ogromne problem napravile su mu brojne povrede, ‚‚osakativši” mu karijeru u velikoj meri. Višestruke povrede pre svega kolena, ali i prepona i skočnih zglobova, značile su stagniranje, a samim tim i frustraciju.

KLADI SE NA FRANCUSKU LIGU 1

Igrao je posle Bordoa i za Lion, pre nego što se 2015. godine vratio u svoj prvi klub, Ren. Onda je prošlog leta rešio da se preseli u Dižon, jedan od manjih timova francuske Lige 1. Tamo je ove sezone upisao samo osam nastupa i mizernih 126 minuta fudbala. Sada, sa nepune 33 godine je već daleko od svojih najboljih igračkih dana.

U dresu Francuske je odigrao 32 meča, postigavši četiri gola. Debitovao je u onoj selekciji Rejmona Domeneka. Ipak, u međuvremenu je samo ostao neostvareni talenat…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime