Južna Amerika: Superklasiko, stadioni, Tevez i u kojoj su zemlji izmišljene ,,makazice”

Karlos Tevez Kopa Libertadores
Tevez i dalje klasa (PHOTO: Marcelo Endelli/Getty Images)

Bez obzira gde se i koliko se fudbalskih utakmica u Južnoj Americi bude igralo u subotu, taj dan će proći u istom znaku u kojem su bili i svi u prethodne tri nedelje, a taj znak se zove Superklasiko. Ovaj je čak više poseban od svih prethodnih jer se po prvi put igra u finalu Kopa Libertadores.

Značaj ove utakmice je takav da u određenom smislu predstavlja pravi sinonim za fudbal na ovom kontinentu. S obzirom na to kakav se fudbal igra u zemljama Južne Amerike, jasno je šta to znači. Njegova popularnost je odavno prešla granice Atlantika, a među ljubiteljima postoji veliki broj onih koji se umesto da navijaju za ,,standarde” kao što su Liverpul, Real, Mančester Junajted ili Juventus, opredeljuju za neki od klubova sa tog podneblja.

Boka Juniors se priprema za meč veka, navijači su već poludeli!

Logično je da su najviše zastupljeni oni najpoznatiji, najčešće brazilski ili argentinski, ali s obzirom da odlični fudbaleri i velike zvezde dolaze i iz nekih drugih zemalja, to nije pravilo. Oni koji već podržavaju neke od južnoameričkih klubova su odlično upoznati sa mnogo zanimljivih pojedinosti u vezi sa tamošnjim fudbalom, a naša ideja je da se podsetimo nekih od njih.

Karlos Tevez bi da sa Bokom još jendom postane šampion Južne Amerike

Karlos Tevez je ostavio dubok trag i dok je igrao u Evropi gde je osvojio brojne trofeje, a može se pretpostaviti šta bi mu značilo da sa Bokom ponovo postane šampion kontinenta. Tevez je inače tri puta oblačio dres Boke Juniors, s toim da mu je razmak između prvog i drugog ,,mandata”  dug jedanaest godina, a između drugog  trećeg nepune dve.

U klub se vratio 2015. godine stigavši iz Juventusa, da bi 2017. otiša u Kinu, odakle se u Argentinu vraća u januaru ove godine.

Malo ko od istinskih ljubitelja fudbala ne zna šta se krije iza naziva Bonbonjera i Monumental. Međutim, stadioni Boke i River Plate su samo dva od velikog broja koliko ih ima u Buenos Airesu. Podaci kažu da u ovom gradu ima čak šezdeset i šest stadiona koji su namenjeni fudbalskim utakmicama, a pored dva pomnuta među poznatijima su ,,Dijego Maradona” (Argentinos Juniors), ,,Pedro Bidegain” (San Lorenco), ,,Hoze Amalfitani” (Velez Sarsfild).

Klubovi u Južnoj Americi na dresovima imaju slična obeležja kao i većina drugih u svetu na kojima se nalaze brojevi, imena igrača, grbovi i reklame. Molino El Pirata je peruanski klub koji je na prednjoj strani dresa poneo sliku jednog gusara, ali ne iz stvarnosti, već iz filmskog serijala ,,Pirati sa Kariba”. Poznato lice glumca Džonija Depa u ulozi kapetana Džeka Speroua krasi prednju stranu dresova koje fudbaleri kluba nose u takmičenju Kopa Peru.

Iako je kontinent dao takve zvezde kao što je Maradona, Mesi, Ronaldo, za najveće fudbalsko ime koje dolazi iz Južne Amerike i dalje se uzima Pele. Da podsetimo da je nenadmašni Brazilac pored legendarnih reklama za Pepsi, dao i ,,nešto malo” golova u svojoj karijeri. Edson Arantes Do Nascimento Pele je na debiju za Santos bio četvorostruki strelac, a ukupno je postigao 1279 golova.

Ronaldo ih dobro izvodi, ali on ih nije izmislio

Ono što se u Srbiji naziva makazicama, na engleskom se zove ,,bajsikl kik”, a samo ima asocira na šta liči izvođenje popularnog voleja. Kraj prošle sezone je takvim šutem obeležio sjajni Kristijano Ronaldo, čime je inspirisao i neke druge fudbalere koji su tih dana postizali golove na taj način. Zanimljivo je da dve južnoameričke zemlje svojataju ovu vrstu šuta: U pitanju su Peru i Čile koji čak imaju veoma slične nazive za ,,srpske makazice”. U Peruu ih zovu ,,čalaka”, a u Čileu, logično, ,,čilena”.

Kopa Libertadores – takmičenje u kojem se sa razlogom najčešće igra Tango Argentino

Independiente je rekorder po broju titula u Kopa Libertadores je već dugo vremena. Kuriozitet u vezi sa rekordom je da ova argentinska ekipa nikada nije izgubila u finalu, a igrala ga je sedam puta. Navijači se nadaju da će i posle Superklasika Crveni ostati rekorderi, što znači da će tihu podršku dati River Plati, jer je Boka šestostruki šampion Južne Amerike.

Spomenuvši Pelea, trebalo bi dodati da je jedan bivši fudbaler Santosa osvajao i Kopa Libertadores i UEFA Ligu šampiona. U pitanju je sadašnji igrač Mančester Sitija Danilo koji je bio član Belih 2011. godine, dok je sa Realom osvajao Ligu šampiona 2016 i 2017. Inače, još samo osam fudbalera je ostvarilo takav uspeh.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime