Jedna povreda, ali 12 puta: Roma i prokletstvo ukrštenih ligamenata kolena

Bizarne stvari dešavaju se u Rimu. Desni bek Rik Karsdorp konačno je u sredu uveče debitovao u dresu Rome, ali je posle 82 minuta bio prinuđen da napusti teren. Razlog je bio izvrnuće levog kolena, koje je rezultiralo u pokidanim prednjim ukrštenim ligamentima.

Karsdorp je pretrpeo nešto blažu povredu na desnom kolenu nakon što je letos iz Fejenorda prešao u glavni grad Italije. Ipak, ova nova povreda znači i verovatni kraj sezone za 22-godišnjeg igrača, ali ovo ne bi bilo naročito iznenađenje. Kidanje prednjih ukrštenih ligamenata kolena u poslednje vreme i nije toliko neuobičajena povreda. Međutim, kada se ona dogodi 12 puta… Nešto čudno se sigurno dešava.

Naime, fudbaleri Rome su od početka sezone 2014/15 pretrpeli čak 12 kidanja prednjih ukrštenih ligamenata! Vučica je čini se postala prokletstvo za kolena, a na spisku „žrtava“ nalazi se čak devet žrtava.

Najčešće ime koje se pominje jeste Kevin Strotman. Holanđanin je imao neverovatne pehove u prethodne tri godine, pošto mu se ova povreda dešavala čak tri puta. On je iz tog razloga van terena proveo skoro čitave dve godine (22 meseca), te je njegova karijera mnogo stagnirala u proteklom periodu.

Iza Strotmana na ovoj „crnoj“ listi nalazi se Alesandro Florenci sa dve povrede ovog tipa. Nakon što je u februaru ove godine prvi put zalečio koleno, samo nekoliko dana kasnije vezista Rome se suočio sa potpunom istom povredom. Iz tih razloga, on je propustio čak 40 utakmica svog tima.

Pored Strotmana, Florencija i pomenutog Karsdorpa, ligamente kolena kidali su Elio Kapradosi, Lorenco Pelegrini, Emerson Palmieri, Nura Abdulahi, Mario Rui i sada fudbaler Čelsija Antonio Ridiger.

Povreda prednjih ukrštenih ligamenata jedna je od najozbiljnijih sportskih povreda sa kojima se fudbaleri poslednjih godina sve češće susreću. Predstavlja pucanje ligamenta u kolenu koje se dešava pri naglim promenama kretanja koje stvaraju veliki pritisak na ligamente.

Klupski doktori Rome moraće da dobro porazmisle o metodama koje koriste i pokušaju da pronađu rešenje za ovakve probleme. Ne može se reći da li je problem u treninzima sa kojima se susreću igrači Rome ili se samo radi o ružnoj slučajnosti. U bilo kom slučaju, nikako ne može biti prijatno okružen tolikim dugoročnim povredama.