On je Džerard, Gigs i Toti engleskih niželigaša: 700 mečeva za maleni Gloučester!

Gloučester

Za Toma Veba verovatno nikada niste čuli. I zašto biste? On igra za Gloučester Siti, maleni tim na jugu Engleske. Takmiči se u šestoj ligi tamošnjeg fudbala, u poluprofesionalnom klubu. Šta je tu toliko bitno?

Tom Veb je fenomen modernog fudbala. On je sve ono što neki navijači pomisle kada uzviknu čuvenu maksimu „Against modern football“ (eng. Protiv modernog fudbala). Njemu novac nikada nije bio zvezda vodilja, jer da jeste, ni izbliza se ovako dugo ne bi zadržao u svom voljenom klubu.

A zadržao se baš dugo. Od 2000. godine, da budemo precizni. Tada je, kao 16-godišnjak, postao član prvog tima Gloučestera, tima za koji je sanjao da će igrati kad poraste. U proleće 2001. godine je i upisao prvi nastup za žuto-crne, a 2003. godine je postigao prvi gol.

Veb je od tada, pa do današnjeg dana, ostao verni Tigar (nadimak Gloučestera), vezista koji kontroliše dešavanja na terenu. Klub koji se takmiči u grupi „jug“ Nacionalne konferencije itekako ceni sve ono što im je Veb kroz godine pružio, a mnogi ga i zovu Gospodin Gloučester.

U sezoni 2004/05, Veb je imao ponudu da ode na Univerzitet u Stafordu i nastavi da trenira sa profesionalcima iz Kru Aleksandre. Ali ne, on je odlučio da ostane u Gloučesteru.

„Ovaj tim igra na solidnom nivou i oduvek sam jedino želeo da igram za ovaj klub. Nadam se da ću još dugo igrati za njega“, rekao je Veb u intervjuu za zvanični klupski sajt.

Upravo ove subote, Veb je nastupio za Tigrove po 700. put. Još od onog aprilskog dana pre više od 16 godina, pa do danas, Veb nije razočarao lokalne navijače. Sada, kao 33-godišnjak, on je blizu završetka karijere.

„Nisam spreman da se oprostim sada, na pola sezone. To nije pravi način. Moj cilj je da odigram poslednju sezonu na Medou Parku, ali da bi se to desilo ove sezone, potrebno nam je da preživimo i opstanemo u ovoj ligi“, kategoričan je legendarni fudbaler Gloučestera.

Koliko je njegov uspeh velik, govori da je još oktobra 2012. godine postao jedini igrač u istoriji kluba sa 500. utakmica u žuto-crnom dresu. Za klub osnovan 1883. godine (pet godina pre osnivanja prve engleske fudbalske lige) to je veliki uspeh, a ovih 700 tek zvuči impozantno.

Pa neka Veb na kraju karijere dobije oproštaj kakav zaslužuje. Navijačima Gloučestera on je Frančesko Toti, sin koji nikada nije želeo da napusti dom. On je i Stiven Džerard i Rajan Gigs – čitavu karijeru i kada to nije morao, posvetio je samo jednim klupskim bojama. Za lokalnu decu, on je ultimativni heroj.