Izgubljene lopte “izgubljenog” Partizana u Litvaniji

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Znatno oslabljeni Partizan u Litvaniji svakako nije mogao da računa na pobedu, ali podatak da su crno-beli u ubedljivom porazu od Lijetuvos Ritasa (93:75) imali čak 20 izgubljenih lopti govori da je ekipa Miroslava Nikolića u ovom trenutku veoma daleko i od prosečne ekipe u Evrokupu.

Iako su u “Simens Areni” nastupali bez kapitena Novice Veličkovića, Obrada Tomića, ali i Najdžela Vilijams-Gosa koga je Nikolić iz nepoznatog razloga ostavio na klupi, čini se da je “Parni valjak” mogao i morao da odigra mnogo koncentrisanije u napadu.

Ovo su prvi srećni dobitnici koje Meridian vodi na Mundijal, ali tek smo počeli!

Trevis Peterson sa 21 i Džimi Beron sa 22 poena su praktično sami porazili goste koji su ovoga puta potpuno zakazali i u ofanzivnom skoku (14-5), segmentu u kojem su bar do večeras bili dominantniji od litvanske ekipe.

Jedina svetla tačka nekadašnjeg šampiona Evrope na susretu bio je Amerikanac Patrik Miler koji je susret završio sa 20 poena (8/12 za dva, 0/2 za tri) i sedam skokova, a odličnu partiju, pogotovo u prvom poluvremenu pružio je Đoko Šalić koji je na kraju imao 15 poena, četiri uhvaćene i tri podeljene lopte.

Crno-beli u Viljnus zaista jesu došli u nezgodnom trenutku. Brojne povrede, samo jedan trijumf na poslednjih sedam mečeva u svim takmičenjima i razigrani Ritas koji je večeras ostvario šestu pobedu iz prethodnih sedam utakmica.

Međutim, veliki broj od ukupno 20 izgubljenih lopti Partizan je upisao u trenucima duela kada jednostavno nije umeo da pronađe put do koša usled kvalitetne odbrane ekipe Rimasa Kurtinaitisa, a brine činjenica i to što su Beograđani ponovo primili ogroman broj poena.

Meridian za samo 50 dinara vodi na Mundijal!

Jasno je da Nikoliću ove sezone Evrokup nije bio prioritet, što je i naglasio kada je imenovan za novog trenera Partizana, i to evropsko takmičenje mladom sastavu iz Humske prvenstvo je “namenjeno” za usavršavanje i sticanje neophodnog iskustva.

Ipak, navijače Partizana ne može da raduje činjenica to što njihov tim iz utakmice u utakmicu ponavlja identične greške, ali ni mlitava i nemotivisana igra u odbrani, zbog čega je veliko pitanje da li je i koliko ova mlada ekipa uopšte napredovala od starta nove sezone.

S druge strane, ovo svakako nije trenutak kada bi posebno trebalo izdvajati krivce za niz klupskih neuspeha u prethodnom periodu, uzimajući u obzir i neočekivane probleme sa pojačanjima – pored brojnih prepreka u organizaciji i na računima – ali Partizan je davno izgradio renome i to bi uvek trebalo imati na umu pre nego što nesiguran proces reizgradnje kluba krene potpuno naopako.