Ivanović: Novi kreator Partizanovog proleća!

Strelac 11 golova u jesenjem delu prvenstva krajnji sever Srbije zameniće Beogradom. Umesto svetlo plavog dresa Spartaka Đorđe Ivanović će ispuniti svoju najveću želju i postati igrač Partizana. Odmah će se priključiti saigračima za drugi deo priprema.

Đorđe Ivanović je prethodne jeseni odigrao 21 meč a često je bio i kapiten svog tima. To ne treba da čudi, Spartak je bio među najmlađim ekipama u ligi, ali i u Evropi. Nakon odlaska Stefana Hajdina i Aleksandra Radovanović, Ivanović je treći prodat igrač.

Ugovori su istekli Rudoviću i Abazu pa će Spartak u prolećni deo sezone još mlađi. Najveći hendikep će biti izostanak Đorđa Ivanovića koji je pojačao šampiona. Kako se nezvanično priča, transfer je težak 400 hiljada evra i 20% od naredne prodaje.

Dovoljno za pobedu protiv Plzena?

Ivanović će nedostajati ali njegova karijera će krenuti uzlaznom putanjom. Za očekivati je da sada dobije šansu u većem klubu, ali i na evropskoj sceni, gde do sada nije imao iskustva. Partizan ima pravo da za Evropu licencira tri nova igrača, Ivanović će biti jedan od njih.

Partizan je praktično već navikao da igra bez klasičnog plejmejkera. Iako su za tu poziciju bili planirani, ni Leonardo ni Suma nisu igrači za centralnu poziciju. Obojici više odgovara igra po krilu, što su i demontrirali, doduše Suma značajno slabije od Brazilca.

Mnogi igrači kojima to nije prirodna pozicija, od Saše Ilića i Alena Stevanovića, preko Danila Pantića i Leandrea Tavambe, glumili su desetku. Nekada je, posebno u Tavambinom slučaju, to davalo rezultata, ali uglavnom nije postizan cilj.

Dolazak Đorđa Ivanovića znači i neke krupnije promene u ekipi Partizana. Konačno u klub stiže neko ko zna i voli, istovremeno, da igra iza napadača. Pritom, Ivanović je neverovatno efikasan i ove sezone je bio teror za protivničke golmane.

Ko prolazi dalje u Ligi Evrope?

Protiv Partizana nije postigao gol, Subotičani su osvojili samo bod remijem u Humskoj ali je Đorđe bio efikasan na drugim mečevima. Postigao je ukupno 11 golova. To je bilo dovoljno za četvrto mesto rang liste, ali nijedan igrač Partizana nije iznad njega.

Zapravo, Partizanov najbolji strelac je Tavamba, sa osam pogodaka. On je veći deo sezone proveo upravo na poziciji koju bi trebalo da popuni Ivanović. Doskorašnji vezista Spartaka je imao kratkotrajne izlete na druge pozicije, ali je vraćen na ’’fabrička podešavanja’’.

Kada god Đorđe Ivanović ima loptu u nogama, činiće vam se da su oni najbolji prijatelji. Njegov pregled igre, pas ali i šut, obećavaju veliku karijeru za momka rođenog u Vukovaru. Sa ukazanom šansom njemu ostaje samo da to pokaže.

Ne krasi ga naročita visina, pa iako je postizao neke golove glavom, to mu je jedna od mana. Naravno, njemu često to nije prioritet, jer učestvuje u građenju akcija više nego u završetku. Ukoliko mu se ukaže šansa da ostane usamljen na drugoj stativi, pogodiće i glavom.

Partizan stiže do nove titule?

Trenutno je veliko pitanje kako će u prolećnom delu sezone izgledati vezni red Partizana. Otišao je Everton, priča se o odlasku Jevtovića i to je problem. Sve je udaljeniji povratak Raće Petrović a Zdjelarov status je još uvek nerešen.

Šansa bi mogla biti pružena momcima koji su već tu, mladom Ukrajincu Vakulku koji je na probi ili Jovanu Nišiću, kapitenu Teleoptika iz jesenjeg dela sezone. Sa njima bi svakako Ivanović napravio odličnu saradnju jer su sličnih godina i velikog fudbalskog znanja.

Ivanović sada ima značajan teret. On će imati minutažu i loptu u nogama. Potrebno je da radi samo što ono što nam je već pokazao da ume. Za sada se čini da će mu u Partizanu biti još lakše jer postizanje golova neće zavisiti samo od njega.

Odbrana kupa na kraju ove sezone?

’’Šta mi vredi džak para ako nisam srećan? A samo bih u Partizanu bio srećan.’’ Ovako je jednu od izjava finiširao novi igrač crno-belih. Đorđe, na tebi je da sada budeš srećan i da navijače Partizana učiniš srećnijima nego što su bili u veoma uspešnoj 2017. godini.