VREME JE ZA ZLATO! Ivana Španović popravlja rezultat iz Rija, ali u Tokiju nije jedina uzdanica Srbije!

ivana španović-olimpijske igre
Od Ivane Španović očekujemo medalju (FOTO: Guliver Image)

Kraljica sporta, atletika, potiče iz doba starih Grka, a od 1896. godine je uključena u redovan program Olimpijskih igara.

Obuhvata više disciplina, a Srbija će ove godine u Tokiju navijati za petoro atletičara.

Neće biti lako, ali navikli smo da od naših atletičara očekujemo borbu za medalje, naravno, najviše zbog Ivane Španović, jedne od najboljih skakačica u dalj na svetu.

Ko će sve od atletičara predstavljati Srbiju u Japanu?

Ivana Španović, skok u dalj

Kada je reč o atletici, nema dileme, najviše nade polažemo u Ivanu Španović koja će u Tokiju učestvovati na četvrtim i poslednjim Olimpijskim igrama u karijeri.

Njen olimpijski put je počeo u Pekingu 2008. godine kada nije uspela da se plasira u finale i kada je u konačnom plasmanu završila na 30. mestu.

U Londonu je 2012. godine popravila rezultat i u finalu je završila na 11. poziciji, da bi na prethodnim Igrama u Riju de Žaneiru skokom od 7,08 metara osvojila bronzanu medalju.

Uprkos povredi koju je doživela krajem februara ove godine zbog koje je propustila Evropsko prvenstvo i to manje od dva meseca nakon što se vratila takmičenjima posle 16 meseci pauze, Španovićeva spremnija nego ikad dočekuje takmičenje na Olimpijskim igrama.

ivana spanovic-trening
Ivna Španović želi zlato u Tokiju (FOTO: Starsport)

Radila je vredno i na najbolji mogući način je najavila učešće u Tokiju – pobedom na mitingu Dijamantske lige u Stokholmu. Španovićeva je najboljim ličnim rezultatom u sezoni, skokom od 6,88 metara stigla do zlata.

Španovićeva je normu za Olimpijske igre “preskočila” još 2019. godine. Potrebno je bilo da ostvari rezultat 6,82 metara, a na mitingu Dijamantske lige u Birmingemu osvojila je drugo mesto skokom od 6,85 metara.

Armin Sinančević, bacanje kugle

Dvadesetčetvorogodišnji Sinančević je kao i Ivana Španović još 2019. godine obezbedio olimpijsku vizu. Na Svetskom prvenstvu je bacio kuglu 21,51 metara, dok je za Tokio bio potreban rezultat 21,10 metara.

Armin je nedavno poručio da se nikada nije nalazio u boljoj formi, ali i da očekuje još bolju formu u prestonici Japana.

srpski atletičar-sinancevic-prvesntvo balkana
Sinančević je u odličnoj formi pred Olimpijske igre (FOTO: Pedja Milosavljevic/Starsport)

Njegove ambicije su poprilično velike, a to je pokazao ovog maja na mitingu Dijamantske lige u Dohi, kada je rezultatom 21,88 izjednačio lični, a ujedno i državni rekord. Zanimljivo je da je Sinančević oborio rekord koji je od 1998. godine držao Dragan Perić, njegov sadašnji trener.

Dakle, ne samo da ima potencijal da napravi dobar rezultat, već ima i trenera koji iskustvom može ozbiljno da pomogne u Tokiju. Perić je tokom karijere učestvovao na četiri Olimpijskih igara, od Barselone 1992, do Atine 2004. godine. 

Asmir Kolašinac – bacanje kugle

Kolašinac spada u grupu starijih sportista koji će predstavljati Srbiju u Tokiju. Kao i Španovićeva učestvovaće na četvrtim Olimpijskim igrama, pošto je prvi put na Igrama bacao kuglu u Pekingu 2008. godine.

Tridesetšestogodišnji Kolašinac je 2008. godine u ukupnom plasmanu završio na 33. mestu rezultatom 19,01 metara.

Četiri godine kasnije u Londonu je bio sedmi rezultatom 20,71 metara, dok je u Riju de Žaneiru 2016. godine ostao bez finala koje je najavio pred polazak u Brazil. Rezultat 20,16 metara bio je dovoljan za 15. mesto.

kolašinac-atletika
Kolašinac učestvuje na četvrtim Olimpijskim igrama (FOTO: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Srbiji je donosio sve tri medalje sa Evropskih prvenstava, ekipnih i pojedinačnih, a u Japanu ima priliku da popravi utisak sa prethodnih igara.

Kolašinac je vizu za Tokio obezbedio bacanjem preko olimpijske norme.

Dragana Tomašević – bacanje diska

Najstarija srpska atletičarka u Tokiju učestvovaće na svojim petim Olimpijskim igrama!

Tridesetdevetogodišnjakinja je vizu dobila zahvaljujući poziciji na IAAF (Međunarodna atletska federadcija) listi.

Najbolji rezultat ostvarila je u Pekingu 2008. godine kada je takmičenje završila na 12. mestu. Na debiju u Atini 2004. godine je bila 37, u Londonu 18, a u Riju de Žaneiru 19.

dragana tomašević-atletika-olimpijske igre
Dragana Tomašević je najiskusnija srpska atletičarka u Tokiju (FOTO: Guliver Image)

Članica AK Sirmijum iz rodne Sremske Mitrovice 2011. godine je proglašena za najbolju atletičarku Srbije

Marija Vučenović – bacanje koplja

Debitantkinja na Olimpijskim igrama ima 28 godina, a učestvovaće na najvećoj sportskoj smotri takođe zahhvaljujući IAAF rang listi.

Kao junior je osvajala medalje na Svetskom i Evropskom prvenstvu, dok joj u seniorskoj kategoriji još uvek fali veliki uspeh.

Međutim, početkom maja je na Evropskom bacačkom kupu u Splitu završila je na petom mestu i to zahvaljujući ličnom rekordu od 62,25 metara.

marija vučenović-olimpijske igre-atletika
Marija Vučenović je podigla formu pred Olimpijske igre (FOTO: Guliver Image)

Poređenja radi, na takmičenju u bacanju koplja u Riju 2016. godine, taj rezultat bio bi dovoljan za ulazak u finale i veoma dobro, pa čak i više od toga, deveto mesto.

A, ukoliko u Tokiju bude na najboljem mogućem nivou, možemo da se nadamo i još boljem rezultatu.

ĐOKOVIĆ JE OBRADOVAO CELU NACIJU: Da li ćemo u tenisu konačno osvojiti zlato?

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Meridian analaizira EURO!| Sport fokus EP 12

3 KOMENTARA

  1. Svi igrači koji nas predstavljaju u Tokiju na OI su naše “uzdanice” ali se od nekih kao što je npr. Ivana Španović očekuje najsjajnije odličije! 💪

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime