Ivan Paunić za Meridian: Od rutinske operacije kolena do borbe za život

Ivan Paunić je predstavljen kao igrač Lokomotive Kubanj

Srebrni reprezentativac Srbije, bivši košarkaš Partizana i član slavne generacije koja je u mlađim kategorijama osvajala isključivo zlata, Ivan Paunić, govorio je u intervjuu za Meridian kako je preživeo dvomesečnu agoniju u bolnici usled komplikacija nakon operacije kolena u Turskoj.

https://youtu.be/9wd-SdDy8Lk

Srpski bek, koji se 2009. godine okitio srebrom na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, a sa selekcijom Aleksandra Đorđevića sjajno započeo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kini ove godine, povredio je koleno na treningu Tofaša, njegovog doskorašnjeg kluba, ali ono najgore proživeo je u sledećih nekoliko meseci.

Paunić se po dogovoru sa turskim klubom vratio u Beograd, ali tek onda su krenule visoke temperature, dok je njegovo zdravstveno stanje svakim danom bilo sve gore. Uradio je kompletnu krvnu sliku, samo da bi mu doktorka posle dva sata objasnila da je već u „polu sepsi“, kao i da u narednih 48 sati mora da pronađe rešenje.

Ivan Paunić za Meridian: Od rutinske operacije kolena do borbe za život

Učesnik čuvenog Svetskog prvenstva u Turskoj 2010. godine odmah je kontaktirao Vladana Stevanovića, načelnika odeljenja za ortopediju na Banjici, objasnio mu situaciju, a zatim ga posle nekoliko sati posetio i pokazao mu koleno.

„Čim sam skinuo zavoj gnoj je krneuo da izlazi iz kolena, a on (Stevanović) je istog trenutka pozvao sve lekare i u narednih četiri, pet sati mi zakazao hitnu operaciju“, objašnjava Paunić i dodaje kako mu je Stevanović rekao da je situacija veoma ozbiljna i da je veliko pitanje šta bi se desilo da je došao dan, dva dana kasnije.

Reč je o bakteriji „stafilokoka“ koja se nalazila blizu kosti. Da je bakterija zahvatila kost, Paunić bi najverovatnije ostao bez noge, a ukoliko se raširi na krv epilog može da bude fatalan. Pored svih najjačih antibiotika i konstantne temperature, najgore od svega jeste to što se njegovo zdravstveno stanje nije promenilo ni posle 20 dana.

Ko će biti novi NBA šampion?

„Bio sam prepolovljen kada sam izašao iz bolnice, izgubio sam 16 kilograma. Doktor mi je na kraju rekao da je pitanje kako bi sve to izdržao da nisam bio tako fizički snažan. Dosta mi je pomoglo to što sam stvarno bio u top formi“, dodaje Paunić.

Nakon toga, Paunić je pričao o najvažnijim trenucima u klupskoj i reprezentativnoj karijeri, razgovarali smo o zlatnim medaljama iz mlađih kategorija, skandaloznom suđenju u polufinalu Mundobasketa protiv Turske, dešavanjima nakon tog meča, ali i o drugim temama, uključujući epizodu u Partizanu, njegovu potragu za novim klubom, kao i nastupima srpskih košarkaša u NBA.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime