Indonezija: Zemlja sa najmanje mečeva na Svetskom prvenstvu!

Nezavisnost od Holandije je stečena tek nakon Drugog svetskog rata. Pre toga je Indonezija bila okupirana od strane Japana tokom rata, a pre njegovog početka su više od tri veka bili kolonija Holandije.

Nezavisnost od Holandije je stečena tek nakon Drugog svetskog rata. Pre toga je Indonezija bila okupirana od strane Japana tokom rata, a pre njegovog početka su više od tri veka bili kolonija Holandije.  Pod imenom Istočna holandska ostrva su zabeležili i svoj jedini nastup na Svetskom prvenstvu. Evropljani su se na indonežanskim ostrvima pojavili još krajem 16. veka. Prvo su to bili portugalski putnici koji su razvijali trgovinu a uskoro su stigli i Englezi i Holanđani. Nedugo zatim je formirana Holandska Istočno-indijska kompanija koja je regulisala trgovinu na ostrvima. Kompanija je bankrotirala 1800. i tada je Holandija zvanično uspostavila vlast. Imenovali su upravu, dodelili novo ime i potpuno preuzeli primat. Indonezija je narednih preko 130 godina bila kolonija Holandije, iako joj je površina skoro pedeset puta veća!

Kvalifikacije za Azijski kup!

Indonezija, ili Istočna holandska ostrva, kako su se tada zvali, je prva država iz Azije koja je izborila plasman na Svetsko prvenstvo. To je bio treći po redu turnir, održan u Francuskoj. Prva dva je osvojio Urugvaj, najpre kao domaćin a zatim i u Italiji. Taj turnir je imao 15 učesnika, obeležili su ga prvo pojavljivanje Kube, Poljske i Norveške, nastupila je i nacistička Nemačka kojoj je to bio poslednji turnir pre raspada a titulu je osvojila Italija. U finalu su savladali Mađare, reprezentaciju koja je veoma bitna za ovu priču. Turnir je počeo sa jednim učesnikom manje, jer je Nemačka okupirala Austriju pa Austrijanci nisu mogli da nastupe. To je značilo i malu promenu u formatu takmičenja, jer je Švedska direktno prošla u drugu rundu a ostalih 14 timova je podeljeno u sedam parova. Nakon jednog odigranog meča se sedam timova plasiralo u četvrtfinale i turnir je nastavljen normalnim sistemom.

Čiji još plasman očekujemo?

Mađari su na putu do finala izbacili Šveđane u polufinalu i Švajcarce u četvrtfinalu. Najlakši posao su imali u prvom kolu, kada su igrali protiv Istočnih holandski ostrva. Reprezentaciju kojoj je to bio jedini meč na velikim takmičenjima su savladali 6:0! Buduća Indonezija je na taj turnir stigla jer se Japan povukao pred njih dvomeč koji je trebalo da odredi učesnika iz Azije. Verovatno su više razmišljali o ratu tokom kog će osvojiti veći deo istočne Azije nego o fudbalu. Ali, Indonežanima to bar tada nije bilo bitno. Otišli su na Svetsko prvenstvo i odigrali jedan od svojih poslednjih mečeva. Tj. to je bio pretposlednji. Nakon toga su igrali samo još jednu utakmicu, prijateljsku protiv Holandije. Hoš jedan ubedljiv poraz.

Ko će biti novi šampion sveta?

Johanes van Mastenbruk je predvodio ekipu do, ispostaviće se čak i decenijama kasnije, najvećeg uspeha u fudbalskoj istoriji ostrva.Kapiten reprezentacije je bio doktor Ahmad Navir, koji je tokom utakmice nosio naočare za vid. Jedna od stvari koje se na narednim šampionatima nisu viđale često. Selektor na tom turniru je bio Holanđanin, naravno. A Indonežani nikada više nisu videli Svetsko prvenstvo. I pitanje je da li će u skorijoj budućnosti. Konkurisali su za domaćinstvo 2022, pokušavši da šampionat vrate u Aziju nakon dvadeset godina, ali je FIFA zbog premalo podrške vlasti odbila kandidaturu. Tako Indonezija ostaje na samo jednom meču na Svetskim prvenstvima, najmanje od svih timova koji su ikada otišli na najveće fudbalsko takmičenje na svetu.