Indija je fenomenalna zemlja, ukoliko želite da lažirate godište!

Sve što se tiče fudbala u ovoj azijskoj zemlji veoma je konfuzno. To je država koja ima dve prve lige i na kraju svake sezone ima dva različita šampiona. Da stvar bude zanimljiva, Indija sada ima i čoveka koji je suspendovan na šest meseci zbog varanja.

Sećate se da je pre nekoliko sezona bila popularna Superliga? To je takmičenje koje je formirano da bi privuklo pažnju ostatka sveta. Indija od tada ima dve prve lige, tu novoformiranu i jednu koja je već postojala ranije.

Ima i sada nekih dobro poznatih imena u toj Superligi. Tamo su petorica naših igrača. Lakić-Pešić, Stojanović i Krčmarević igraju u istom timu, Andrija Kaluđerović je u Indiji, a tu je i Marko Klisura. Austrijanac Marko Stanković i Australijanac Eli Babalj takođe igraju ovde.

Timove koji se takmiče u toj ligi uglavnom pojačavaju Brazilci i Španci. Ipak, postoji pravilo o broju stranaca, pa ih nema previše u ekipama. U ovoj drugoj, I-ligi, ima mnogo više afričkih fudbalera. Tamo igraju i Kalid Aučo, nekada igrač Zvezde i OFK Beograda, kao i Nenad Novaković.

KLADI SE NA PREMIJER LIGU!

Superligu Indije igra i ekipa Džamšedpura. To je tim u kom svoju fudbalsku karijeru privodi kraju Tim Kejhil, legenda fudbala u Australiji. Ipak, oni u centru pažnje nisu zbog njega već zbog jednog domaćeg igrača koji je napravio skandal dovoljan za polugodišnju kaznu.

Kada je u devetom kolu aktuelnog prvenstva Džamšedpur igrao protiv Bengalura, Gorav Mukhi je bio heroj utakmice. Ušao je u finišu i postigao gol za bod svog tima. Tada se smatralo da je oborio jedan veoma važan rekord.

Sa 16 godina Mukhi je trebalo da postane najmlađi strelac u istoriji takmičenja. Dobio je nagradu za igrača utakmice u jednom od izbora, predviđala mu se lepa karijera i počeo je da igra sve više. Nekoliko nedelja kasnije, karijera mu je možda čak i završena.

KLADI SE NA BUNDESLIGU!

O čemu se tu radi? Mukhi je lažirao svoje godine, pa umesto 16 koliko se mislilo da ima, on ima 29! Do ovih saznanja došlo se tek naknadno, krajem novembra ove godine. Pokrenuti su odgovarajući procesi i fudbalski savez u Indiji, kao i Azijski savez, odlučili su da ga kazne.

Šest meseci zabrane fudbala, na svim nivoima. Od toga da će uskoro postati redovan u svom timu stigao je do toga da ga tim možda više neće ni želeti. Karijeru je gradio preko nekih niželigaških timova a zatim i preko rezervnog tima ovog kluba.

Indija je specifična zemlja ovakve stvari se redovno dešavaju. Tamošnji AIFF, krovna fudbalska organizacija, ima poteškoća i redovno hvata igrače sa sličnim problemima. Ovaj je bio baš ekstreman jer je razlika između papira i stvarnog stanja 13 godina!

5 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime