Ikodinović za Meridian sport: Ova generacija bolja od naše

Vaterpolo savez Srbije je doneo odluku o poništavanju sezone (FOTO: Starsport)

Trofejni vaterpolista Danilo Ikodinović u intervjuu za Meridian sport je pričao o najnovijem uspehu reprezentacije Srbije.

“Delfini” su osvojili Svetsku ligu i plasirali se direktno na Olimpijske igre. U finalu na Tašmajdanu pala je Hrvatska sa 12:11 po izuzetnom nevremenu koje je i inače pratilo turnir.

Vaterpolisti su tako još jednom obradovali naciju i oduševili slavnog prethodnika. Nekadašnji reprezentativac zna kako se postaje šampion.

Bio je evropski i svetski prvak sa nacionalnim timom, osvajač je olimpijskog srebra i bronze, odnosno trofeja Svetske lige. Za najboljeg sportistu Srbije i Crne Gore proglašen je 2005. godine.

Ikodinović je godinama bio sinomim za vaterpolo uspehe, pa smo sumirali najnovije zlato.

– Smišljeno i planski uvodi se nova genaracija u reprezentaciju. Dejan Savić to vodi sjajno. Prijatelji smo, znamo se iz obdaništa i viđamo se često, tako da znam šta planira.

Mogu da kažem da je sve to sjajno i da nema bojazni za vaterpolo.

Kad smo mi odlazili sećam se da su se pitali: “Jao, šta će sada biti?”. Mi smo otišli, a došli su bolji od nas.

Kad ode ova generacija, doći će verovatno još bolji… Uglavnom, nema straha za srpski vaterpolo, uvek cemo imati šampione – kaže Ikodinović za Meridian sport.

Ikodinović za Meridian sport: Ova generacija bolja od naše
Danilo Ikodinović je bio i evropski i svetski šampion sa reprezentacijom (FOTO: Pedja Milosavljevic/Starsport)

Viđeno je nikad luđe finale Svetske lige i pobeda iz peterca 17 sekundi pre kraja golom Filipa Filipovića?
– Da, nikad luđa utakmica. Počeli smo loše. Nemam isti utisak o utakmici, jer sam na putu i nisam je gledao uživo nego na TV.

Utisak jeste da je početak bio loš, onda smo ih stigli, prestigli. Bila je dobra utakmica borbenih i negde ujednačenih ekipa. Da su oni pobedili, opet ne bi bilo nepravedno. Bogu hvala da smo mi slavili.

Kraj je odlučio i ta jedna lopta, taj peterac na kraju. Po novim pravilima to jeste peterac, a po starim ne bi bilo ni blizu peterca.

Po novim se igra i nema pravo niko da se buni.

A, što se tiče novih pravila…?
– Mislim da su donela inovacije i igra se strahovito ubrzano što je meni mnogo drago.

Više nema situacije nerealni faul, pa lopta nazad. Pa izmena, faktički do pola bazena može igra da se promeni… Napad je 20 sekundi kad je korner.

Sve, sve se strahovito ubrzalo što je sjajno kad je svaki sport u pitanju, a ne samo vaterpolo.

Ovim pravilima je vaterpolo dobio na atraktivnosti i u suštini svaki sport se više gleda kad je brz, dinamičan, time je zanimljiviji.

Ne kažem da ranije nije bio zanimljiv, ali sada je još lepši i uzbudljiviji za gledaoce, i to je otišlo na drugi nivo.

Ipak, šta tu najviše smeta Ikodinoviću?
– Moj lični stav po pitanju novina je da su sudije sada dobile više mogućnosti za marifetluke, manipulacije i da sude kako hoće, ustvari
kako im se kaže.

Tako da valja raditi van bazena mnogo i biti jak u vaterpolo forumima, jer bez dobre logistike nema uspeha. Nažalost.

Žao mi je što je tako i što sudije imaju preveliki uticaj na igru.

Atmosfera na Tašu bila je sjajna?
– Mi ne sumnjamo da ćemo uvek imati sjajnu publiku koja pravi izvrsnu atmosferu na utakmicama i bila je odlična podrška “delfinima”.

Za Evropsko prvenstvo 2016. godine imali smo 18.000 ljudi u Areni, a Taš može sa montažnim tribinama da primi najviše 5.000. Ne kažem da je trebalo da se igra u Areni, to ni slučajno.

Vaterpolo savez je dao maksimum i uradio je sve i dao maksimum. Ne ja, naravno nego operativci i sve zasluge prvenstveno pripadaju Đorđu Đorđeviću, čoveku koji je sve živo odradio i naravno Viktoru Jeliniću, koji sjajno vodi VSS.

Srbi vole uspeh i dok bude uspeha biće i podrške. Čim nema uspeha, svi se razbeže. To je svojstveno svima, ali nama pogotovo kao narodu.

Svetska liga je arhivirana, predstoji Svetsko prvenstvo u julu u Južnoj Koreji?
– Svaka pobeda protiv Hrvatske je, naravno, super. Milsim da smo mi i Hrvati dve najjače reprezentacije, tako da kad ih dobijemo dva puta u nekoliko dana nije mala stvar.

Mnogo je bitno i psihološki pogotovo pred Svetsko prvenstvo. Istina, mi smo se kvalifikovali za Olimpijske igre, ali ne smemo da se zadovoljimo time i da nas bude baš briga za SP.

Svetsko prvenstvo je Svetsko prvenstvo i treba ići na zlatnu medalju, jer imamo taj kvalitet. Mi smo jedni od favorita – zaključio je Ikodinović za Meridan sport.

A.P.

ZAUVEK ŠAMPIONI Mandina šrauba, Filipova mirnoća, verovanje i – Tokio

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime