Igrao za Zvezdu, poseduje atomsko sklonište – Adam Morison

Kada je u septembru 2011. Adam Morison stigao u Beograd, mnogi navijači Crvene Zvezde su pomislili da je lično Kralj guštera pobegao sa Per Lašeza i pojavio se na parketu Pionira.

Te godine su Evropu zbog lokauta došla mnoga poznata NBA imena, između ostalih Toni Parker i Andrej Kirilenko, a u glavni grad Srbije je sleteo košarkaš sa izgledom rok zvezde.

Pogodi finaliste NBA!

Kada su ga videli na zagrevanju, prvi utisak je bio da je klupski skauting napravio veliku grešku. Međutim, ubrzo se ispostavilo da nema greške, a da je Morison mnogo bolji igrač nego što se to moglo zaključiti po njegovom neformalnom izgledu, a pogotovo po načinu pripreme pred meč koji više ličio na dečije mahanje rukama.

Možda se Morison zagrevao loše, ali je košarku igrao dobro. Uostalom, ovaj Amerikanac je u Zvezdu doneo nešto što nije niko pre, a ni posle njega. Naime, za vreme njegovog boravka u Srbiji, Crveno-beli su u svojim redovima imali dvostrukog NBA šampiona!

Morison je prstenove osvojio kao član Lejkersa, a u četvorogodišnjoj NBA karijeri igrao je još i za Šarlot. U najjaču košarkašku ligu na svetu je stigao kao treći sa drafta 2006 godine. Tada su pre njega birani samo Andrea Barnjani i sadašnji košarkaš San Antonija Lamarkus Oldridž.

Tako visoku poziciju Adam Morison nije dobio slučajno, već ju je zaslužio izvanrednim igrama u svojoj poslednjoj godini na univerzitetu Gonzaga, zbog kojih je proglašen za košarkaša godine. Nagradu je podelio sa sadašnjim članom Filadelfije Džej Džej Redikom.

CSKA je najveći favorit za šampiona Evrolige!

2006. godinu je okončao kao najbolji strelac u NCAA sa prosekom od preko 28 poena po utakmici. Stečeni renome međutim, pratilo je veoma nekomformističko ponašanje. Neki saigrači ga opisuju kao čoveka koji ne samo da nije previše mario za pravila oblačenja, već da se nije previše često ni kupao.

Dijabetes mu je zaustavio karijeru

Nažalost, ovaj krilni košarkaš nije uspeo da ostvari svoj pun potencijal u NBA. Najveći razlog je dijabetes zbog čega je morao da meri nivo šećera u krvi čak i tokom utakmica. Godišnji raspored od 82 meča, je Morisonu predstavljao problem sa kojim nije uspeo da se izbori.

Prvu sezonu u Šarlotu je ipak odigrao veoma dobro i kao novajlija ostvario prosek od 12 poena po meču. Pokidani ligamenti su ga odvojili od terena tokom cele sezone 2007/08, pa je prosleđen u Los Anđeles, gde kod Fila Džeksona tokom dve godine nije imao stabilan status.

Morison

Pored dva prstena, Morison je imao tu čast da igra u jednom od boljih timova u istoriji NBA zajedno sa Kobijem Brajantom, Po Gasolom, Odomom Lamarom, Derekom Fišerom, Ronom Artestom.

NBA: Prva dva meseca u patikama novajlija

U sezoni u kojoj je na klupi Crvene Zvezde sedeo Svetislav Pešić, Amerikanac je odigrao osam utakmica. Sa prosekom od skoro 16 koševa, u tom periodu je bio najbolji košarkaš Crveno-belih. Po završetku lok-auta još jednom je pokušao u NBA, ali se ubrzo vratio u Evropu gde je za Bešiktaš odigrao isti broj utakmica koliko i za Zvezdu.

U SAD je odneo titulu pobednika Kupa Turske, ali se njegov poslednji pokušaj da se vrati na NBA parkete, završio neuspehom u Portlandu.

Morison je neko vreme radio kao trener na Gonzaga univerzitetu gde je stekao diplomu sportskog menadžera. Budući da potiče iz bogate bankarske porodice, i da nema finansijskih briga trenutno se ne bavi tim poslom. Inače, sa tog univerziteta je u Partizan dospeo Najdžel Vilijams Gos, sada možda i najbolji košarkaš Crno-belih.

Što se Morisona tiče, zli jezici kažu da ispod svoje kuće u Spokejnu ima atomsko sklonište. Za slučaj da nastupi smak sveta.