Igra se meč za svetskog šampiona u šahu, a Vudi Harelson je već predao partiju!

(Photo by Al Bello/Getty Images)

Počela je borba za najboljeg šahistu na svetu! U meču koji će trajati skoro ceo novembar sastaju je šampion Magnus Karlsen i izazivač Fabijano Karuana. Pre nego što je sam meč počeo, način da prikupi pažnju javnosti pronašao je holivudski glumac Vudi Harelson.

Možda ga se sećate iz filma ’’Belci ne znaju da skaču’’, možda iz serijala ’’Igre gladi’’, a možda u jednom od poslednjih ostvarenja, ’’Tri bilborda izvan Ebinga, Misuri’’. Tri puta je nominovan za Oskara, jednom je zaslužio Emi. Dobra glumačka karijera.

Ali, Harelson je i kontroverzna ličnost, pored toga što je izgradio ogromnu karijeru u glumačkom svetu. Nekoliko puta je hapšen (o jednom hapšenju snimio film) zbog sitnijih prekršaja, zalaže se za legalizovanje marihuane a njegov otac je preminuo na izdržavanju doživotne zatvorske kazne.

KO POBEĐUJE U DANAŠNJOJ PARTIJI?

Na političkom spektru sebe stavlja među anarhiste i ima neka veoma čudna razmišljanja o Bogu. Sa druge strane, poznat je po svojoj saradnji sa UNICEF organizacijom i čak je igrao i neke humanitarne fudbalske mečeve. Inače je vegan i sarađivao je i sa organizacijom PETA.

Pre nego što su nekadašnje čudo od deteta, Magnus Karlsen i njegov izazivač počeli meč, pažnja je bila na Vudiju. Harelson je trebalo da izvede prvi potez na meču, da povuče figuru umesto Karuana i da se povuče. Ostavio bi tako dvojicu najboljih na svetu da se bore.

Iako je Karuana rekao glumcu da pomeri pešaka ispred kralja, Harelson je imao drugačije planove. Prvo je oborio kralja, najbitniju figuru, što u šahu znači automatsku pobedu. Time bi Karuana izgubio prvu od finalnih partija bez ijednog povučenog poteza.

Harelson je kralja vratio na svoje mesto a zatim odigrao pešakom koji se nalazi ispred kraljice. Na snimku se čini da je Amerikanac, koji izaziva Karsena, nekako prešao preko tog poteza samo da bi se agonija prekinula. Ispostavilo se da nije, tražio je ponavljanje poteza i zatim odigrao figurom ispred kralja.

Kako je glumac kasnije istakao, sve je to bila šala. Ne znamo koliko su baš bili spremni za ovakvu vrstu humora šahisti pred kojima je nekoliko veoma teških partija. Ukoliko bude potrebe, finalna serija između Karlsena i Karuane će trajati do 28. novembra.

KARLSEN ILI KARUANA, KO ĆE POSTATI ŠAMPION?

Magnus Karlsen je imao inicijativu i prednost tokom prve partije, ali nije uspeo da stigne do pobede. Nakon sedam sati igre prva runda je završena remijem a meč će se igrati do 6.5 bodova. Karuana ima priliku da postane prvi Amerikanac na tronu još od Fišera koji je tu bio 1972. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime