Igra imitacije: Sautgejtova prinudna „kopija“ Nemačke

Koliko puta ste čuli Engleze kako napadaju svetski tron pre početka svetskog prvenstva? Uvek se stavljaju u krug favorita, a ozbiljan rezultat na Mundijalu nisu napravili još od vremena kada je šampion Engleske bio Liverpul. Čini se da se ovaj put takva percepcija bar malo promenila, a udela u tome su imali i fudbaleri Islanda proteklog leta. 

Međutim, sada Gordom albionu sledi provera u vidu svetskog šampiona Nemačke. Prijateljski meč kao prijateljski meč… Ali da li je to zaista tako i ovaj put? Ovaj meč mogao bi da ima veći uticaj na selekciju Engleske nego bilo koji od deset kvalifikacionih koje su odigrali u prethodnih 14 meseci. 

Naime, sedmorica fudbalera Engleske nije se odazvalo selektoru Geretu Sautgejtu iz raznih razloga. Uglavnom su to bile povrede – neke od njih opravdane, neke baš i ne – pa tako Sautgejt za mečeve protiv Nemačke i Brazila neće moći da računa na Harija Kejna, Dele Alija, Harija Vinksa, Fabijana Delfa, Danijela Drinkvotera, Rahima Sterlinga i Džordana Hendersona. 

To je bila odlična prilika za Sautgejta da pokaže da nije selektor bez svog „ja“. U Engleskoj su mnogi smatrali da bi on mogao da bude suviše „dobrica“ da bi donosio stroge odluke, ali za sada ih Sautgejt u tome razuverava. Pored sedmorice pomenutih, na spisku nema igrača za koje bi se reklo da uvek imaju mesta u timu (kada su zdravi), poput Džeka Vilšera i Krisa Smolinga. 

Sautgejt je za Vilšera otvoreno rekao da ga ne vidi kao klasičnu „desetku“, mesto na kojem je nastupao ove sezone u dresu Arsenala. Međutim, u slučaju Smolinga bio je još grublji. Sautgejt je izjavio da su mu potrebni defanzivci koji su bolji na lopti od njega i time automatski izazvao brojne naslove u novinama. I mada bi se moglo reći da je to zazvučao oštrije nego što je bilo neophodno, Sautgejt očigledno ima plan. 

Zato je bivši selektor mlade reprezentacije Engleske odlučio da za dva novembarska meča pozove nekoliko mlađih fudbalera i tako iskoristi odsustvo pomenute sedmorke. Na spisku su između ostalih Džo Gomez (Liverpul), Majkl Kin (Everton), Hari Megvajer (Lester), Ruben Loftus Čik (Kristal Palas), Tami Abraham (Svonsi). Iako možda nije bilo prethodno planirano, Sautgejt će sada učiniti nešto što Nemačka radi već godinama – dati više prilika mladim igračima u prijateljskim mečevima. 

Naravno, Englezi nisu u mogućnosti da to čine poput Joakima Leva. Nemačka ima znatno veći broj mladih talenata koji su standardni igrači u domaćem šampionatu, pa tako reprezentativci Timo Verner, Niklas Zule i Julijan Brandt zajedno imaju 360 bundesligaških nastupa. Zato se ovakve stvari dešavaju tek sporadično. Ipak, Englezi bi morali da budu nestrpljivi da vide Loftusa Čika i Abrahama na delu protiv letošnjih osvajača Kupa Konfederacija. 

Ovo neće rešiti njihove probleme, ali je pomak vidljiv. Mladi igrači će steći kakvo-takvo iskustvo, a ukoliko Sautgejt nastavi sa ovakvim odlukama, to bi zapravo moglo da ima veći uticaj na kvalitet reprezentacije Engleske. Najstariji igrači Nemačke selekcije retko kada i igraju prijateljske mečeve, što Levu daje više prostora za uvid u kvalitet ostalih igrača. 

Sa druge strane, pitanje je koliko će ovo postati „trend“ Sautgejta. Prijateljski mečevi protiv snažnih selekcija jesu dobra prilika da se vide neki novi igrači, ali je vrlo moguće da ovo bude „incident“, a ne pravilo, upravo zbog velikog broja standardnih igrača koji nisu na spisku igrača. 

Očekivani sastav Engleske za večerašnji meč protiv Pancera je: Pikford – Stouns, Džouns, Megvajer – Tripije, Dajer, Livermor, Rouz – Loftus Čik – Abraham, Vardi. Uz mlade igrače poput Vinksa, Markusa Rašforda i malo iskusnijih Kejna i Sterlinga, tim Engleske bi mogao da dobije neku novu dimenziju. 

Jedini problem je što realne mogućnosti njihove reprezentacije retko kada budu prikazane na terenu…