I posle Ibre – Grankvist

Zlatan Ibrahimović nije najbolji fudbaler Švedske! Poslednji put kada ste to mogli da čujete Grčka je i dalje bila šampion Evrope, dok je čuveni Eplov telefon „Ajfon“ bio samo koncept.

Prošlo je punih 11 godina od tada i Ibrinoj vladavini je došao kraj. Najbolji fudbaler Švedske za 2017. godinu je Andreas Grankvist. Defanzivac Krasnodara je ovu nagradu zaslužio najpre uspevši da kao lider reprezentacije odvede svoju selekciju na Svetsko prvenstvo u Rusiju. Put ka najvećoj zemlji sveta nije bio nimao lak, pa je i jedna Italija morala da padne.

Grankvist je bio deo selekcije i u odličnim rezultatima protiv Francuske i Holandije u kvalifikacionoj grupi, dok je sa ekipom Krasnodara imao manje sreće. Njegov klub je u plej-ofu Lige Evrope posustao protiv Crvene zvezde, mada su na proleće ove godine stigli i do osmine finala tog takmičenja.

Zato je nagrada došla baš u ruke ovog 32-godišnjaka, a Ibrahimović po prvi put sišao sa trona od 2006. godine. Tada je ovaj laureat dobio fudbaler Arsenala Frederik Ljungberg, stigavši sa Tobdžijama do finala Lige šampiona. Međutim, Ibrahimović je i 2005. godine bio najbolji igrač Švedske. To mu je bila prva nagrada, a od 2007. do 2016. je nikom drugom nije prepuštao.

Ipak, sada je došlo novo vreme. Popularni Ibra se povukao iz nacionalne selekcije nakon lošeg Eura 2016, da bi u Mančester Junajtedu propustio dobar deo godine zbog povrede ukrštenih ligamenata kolena.

U Švedskoj je, čini se, otpočela post-Ibrina era!