Humanost na delu: Kako je Huan Mata pokrenuo svetski trend?

Ogromne pare u fudbalu dovode do sve veće finansijske razlike, kako među klubovima tako i među igračima. Dok su oni najbolji često preplaćeni, mnogi još uvek fudbal igraju samo iz ljubavi iako žive u teškim uslovima.

Ogromne pare u fudbalu dovode do sve veće finansijske razlike, kako među klubovima tako i među igračima. Dok su oni najbolji često preplaćeni, mnogi još uvek fudbal igraju samo iz ljubavi iako žive u teškim uslovima. Huan Mata želi da promeni stvari!

U saradnji sa organizacijom ’’streetworldfootball’’, prvotimac Mančester Junajteda je odlučio da pokrene novi projekat. Do sada neviđen koncept, u kom će se profesionalci odricati dela zarade u korist fondacije, već je stigao do ljudi koji žele da budu uključeni.

Akcija koja se zove ’’Common Goal’’ ima za cilj da pomogne organizaciji u svojoj misiji. Od izgradnje novih fudbalskih terena, preko uključivanja izbegličke dece u lokalne klubove pa sve do borbe za jednakosti u sportu. Huan Mata je prva zvezda koja učestvuje u kampanji a za njih mu krenula još neka poznata imena.

Mančester Junajted igra derbi protiv Totenhema!

Plan akcije je da 1% profesionalne plate odvaja u humanitarne svrhe i zbog toga je potrebno privući što više ljudi. Na prvi pogled taj procenat ne deluje ogromno, ali je svega nekoliko zvučnih igrača, sa jakim ugovorima, dovoljno da se reši neki od gorućih problema sa kojima se suočava organizacija.

Najzvučnija imena na listi su trenutno, pored Mate, Humels i Kjelini, reprezentativni štoperi Nemačke i Italije, Japanac Kagava ali i Denis Aogo koji je svoju donaciju duplirao. Serž Gnabri i njegov trenutni trener Julius Nagelsman su takođe pristupili ovom pokretu. Među potpisnicima akcije je i nekoliko žena među kojima se ističu američke reprezentativke Megan Rapino i Aleks Morgan.

Na osnovu godišnjih plata koje imaju, procenjeno je da će samo trojica najpoznatijih donirati oko 200.000 evra. Mata bi sam trebalo da donira preko 70.000 a kada se tome dodaju procenti Humelsa i Kjelinija, dolazimo do zaključka da cifra stvarno nije mala.

Odigraj i ostale premijerligaške mečeve jer u ovom kolu ima nekoliko derbija!

’’Danas fudbal može da menja svet, više nego ikada. A kao i na terenu, i ovde moramo da radimo zajedno! Zato smo pokrenuli projekat Common Goal’’, rekao je Huan Mata.

Trenutno je projektu pristupilo 15 fudbalera i fudbalerki, uz podršku Juliusa Nagelsmana, trenera Hofenhajma. Projektovan priliv novca na ovom nivou je pola miliona evra a zamislite šta bi sve moglo da se uradi sa još nekoliko zvezda? Učešće su, za sada samo stidljivo, najavili neki igrači Mančester Junajteda ali i Žoze Murinjo.