ŠTA IH JE OVOLIKO IZNERVIRALO? Hrvati: Mi smo zatucana sportska kultura!

hrvatska-španija-u21 euro
Hrvatska je "pala" u produžecima (FOTO: Guliver Images)

Mlada fudbalska reprezentacija Hrvatske odigrala je odličan meč u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, ali to nije bilo dovoljno za brojne navijače iz našeg komšiluka.

Hrvatska je poražena od Španije rezultatom 2:1, tek nakon produžetaka, a na račun mladig fudbalera stigaojje veliki broj kritika i uvreda.

To se nije dopalo novinarima hrvatskog lista “Indeks”, a jedan od njih je posvetio vreme da piše o problemu u njihovoj zemlji.

Nakon pohvala i analize utakmice protiv Španije sledi deo sa podnaslovom “Hrvatska nekultura”.

– U drugom delu Hrvatska je izgubila nit igre. Najpre zbog Španaca koji su drugačijom geometrijom probijali prvu liniju obdrane, a nakon toga zbog umora i ganjanja rezultata. Na kraju je jedna individualna greška presudila i najbolju mladu ekipu na svetu nisu uspeli odvesti do penala.

Kao što je već napisano, postoji puno toga što može poći po zlu u razvoju mladog igrača da se ne razvije do optimuma. Postoje tu faktori na koje ne može da utiče gotovo nimalo, poput povreda, postoje faktori na koje može da utiče donekle, poput dobrog ili lošeg transfera, a postoje i životni faktori koje ne vidimo na zelenom terenu, a tako ih lako banalizujemo u razvoju mlade osobe. A postoji i kultura u kojoj odrastaju i razvijaju se.

Samo nekoliko minuta nakon potencijalno najveće senzacije u istoriji hrvatske mlade reprezentacije portalima i društvenim mrežama dominirali su komentari o “gubitnicima”, “panjevima”, “igračićima koji se guraju jer igraju za XY klub” i slične budalaštine. Mladi igrač se ne može razviti ako njegova uža i šira okolina nisu spremne da istrpe greške. Ukratko, mladi igrač se mora razvijati u kulturi koja shvata da je životno i fudbalsko odrastanje proces koji ima svoje zakonitosti, koji traje i koji nužno ima amplitude. U kojem te poraz ili greška nekad više nauče i više ti pomognu od pobede.

Hrvatska to nije. Hrvatska je zatucana sportska kultura u kojoj je Mario Vušković prevara od igrača jer je napravio grešku sa 19 godina nakon prve prave seniorske sezone i u kojoj je Luka Ivanušec precenjen jer ne može 90 minuta da dobija duele i stvarati višak onako kako je to radio u prvih 45 minuta.

Ime i prezime nisu bitni, poenta i princip su isti. Brzinu kojom su ljudi na ovim meridijanima spremni da pokopaju mlade igrače teško je objasniti. Takva klima emituje ne samo negativan imidž igrača u javnosti nego i tendenciju da negativno shvataju sami sebe.

Apsolutno je čudo da Hrvatska uz ovakve demografske kapacitete izbacuje toliko talenata. A još je veće čudo da u takvoj klimi ijedan od njih postane igrač – navodi se na sajtu Indeksa.

STRAŠAN FUDBAL NA U21 EP! Makazice, produžeci, penali… A tek slede polufinala (VIDEO)

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Dejan Savićević: Titulu u Bariju mi ne mogu oduzeti!

5 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime