HOKEJ – neke čudne povrede u NHL

Ako bi se pravila lista sportova u kojima se kvalitet sportiste meri njegovom neustrašivošću , hokej bi se sigurno našao među onima u samom vrhu.

Malo je argumenata kojima bi se hokejašima osporilo pravo da stanu uz rame najžešćim atletama kao što su igrači američkog fudbala, ragbija i borci u ringu. Brzina kretanja igrača i paka, kao i upotreba palice čine hokej veoma opasnim. Povrede koje se dešavaju u ovoj igri pokazuje da su i oklopnici ipak samo ljudi.

Među uobičajenima kao što su istegnuća, uboji, prelomi i posekotine ima i onih koje spadaju u kategoriju bizarnih. Neke od njih su bile ozbiljne, a neke toliko neobične da su izazivale smeh u vreme kada su se dogodile. Najbolji hokej se igra u NHL, pa su i primeri uglavnom uzeti iz te lige.

Kvote na hokej su odlične!

Vejd Belak je bio jedan od najčvršćih igrača na ledu tokom svoje karijere. Na njegovu žalost, nije bio imun na ujede pauka. Početak sezone 2005. godine u Torontu je morao da propusti baš zbog ujeda ovog insekta, jer mu noga toliko otekla da nije mogao da obuje klizaljku. Saigrači su se šalili na njegov račun pitajući se da li bi postao Spajdermen da je pauk bio radiokativan.

Zmija na golf terenu

Odd ujeda pauka postoji i nešto gore, a to je ujed zmije. Dok je igrao golf u rodnoj Finskoj, nekadašnji hokejaš Vankuvera Sami Salo je doživeo da ga ujede zmija koja se nekim slučajem našla na terenu. Salo je zbog komplikacija morao da propusti prvih par utakmica u sezoni 2000/01.

Zli jezici kažu da zmija nije bila otrovna, a da su komplikacije ustvari bile šok od pretrpljenog straha.

HOKEJ – neke čudne povrede u NHL

Ima još povreda vezanih za golf terene. Doduše, ova je vezana za automobile koji se upotrebljavaju na tim terenima, a akter je Erik Džonson koji je od 2007-2011 igrao hokej za Sent Luis. Zvanična verzija događaja je da je Džonson pokidao tetivu dok je izlazio iz automobilčića kojim se golferi prevoze na terenu.

Nezvanične kažu da su u incident umešane zavidne kolege iz tima.

I Klod Žiru (Filadelfija) se takođe povredio na terenu za golf.  Njemu je navodno palica za golf ”eksplodirala” u ruci pa je zbog povrede prstiju pauzirao šest nedelja. Kasnije se ispostavilo da je Žiru bes zbog lošeg udarca iskalio udarajući palicom o drvo i da se tako povredio.

Opasni štapići

Ova je baš smešna! Dok je igrao za San Hoze Daren Tarkot je 1997. godine sam sebi probušio bubnu opnu i to zamislite kako – dok je čistio uvo štapićem! Još veći kuriozitet je da to nije prvi put da se hokejaš istog kluba povredi na taj način!

Potpuno ista stvar desila Riku Lesardu 1991. godine, a pošto posle ,,slučaja Tarkot” u San Hozeu više nije zabeležen nijedan drugi, možda se može zaključiti da su u Ajkulama zabranili upotrebu inkriminisanih štapića.

Toronto je favorit u derbiju Kanade

Hokej je sport u kome ima i ”vrednica” među igračima, onih koji sami vole da popravljaju stvari. Silvijan Turžen je popravljao svoj automobil, ali je zaboravio da nije baš pametno biti bez maske kada se vari.  Zbog privremenog slepila prouzrokovanog sopstvenom vrednoćom, Turžen je 1988. godine izvesno vreme odsustvovao sa klizališta.

Legendarni Džo Sakić je spadao u one koji su voleli sami da se pozabave sređivanjem kuće i prostora oko kuće. Dok se 1988. oporavljao od povrede leđa, poželeo je da očisti sneg sa prilaza kući i to mašinom za tu vrstu posla. Nekako mu je uspelo da u toku obavljanja domaćinskog posla slomi tri prsta i istegne tetivu šake. Nije igrao hokej do kraja sezone, a morao je i na operaciju.

I Pat Verbek je poželeo da bude domaćin dok je igrao za Nju Džersi (1985). Prihtelo mu se da se malo pozabavi poslovima na svojoj farmi u Ontariju, ali izgleda da nije bio posebno vešt u korišćenju mašina. Verbek je sam sebi otsekao palac na ruci, koji su na njegovu sreću doktori uspeli da prišiju.

Očigledno da poslovi na farmi i hokej ne idu ruku pod ruku!

Opasnost vreba iz aparata

Da i manji aparati mogu da budu opasni po hokejaše pokazuje slučaj golmana Minesote iz 2005. godine. On je povredio rame koristeći fen za kosu posle utakmice. Zbog te povrede je propustio nekoliko utakmica, ali ostaje nejsano koliko je težak bio taj fen.

Aparati su baš noćna mora. Nekadašnji napadač Sent Luisa Mark Rids je jednog dana 1987. godine poželeo da sebi spremi kokice, ali se tada to još uvek radilo na štednjaku pa je i tako ,,junak” pričice morao da zagreje ulje u posudi. Na njegovu nesreću poklopio je posudu.

Da li će Pitsburg da odbrani Stenli kup?

Kada je misleći da je vreme da ubaci kokice skinuo poklopac, pod uticajem kiseonika iz vazduha ulje je buknulo u plamen, a Mark završio sa opekotinama trećeg stepena po rukama i licu!

Brajan Lič je bio legendarni odbrambeni igrač Rendžersa koji je važio za jednog od najboljih klizača na ledu. Na trotoaru se izgleda nije snalazio tako dobro, pogotovo na njujorškom. 1993. godine se okliznuo pri pokušaju da pozove taksi i završio sa slomljenim člankom. Rezultat ,,spretnog poziva” je bio takav da je te Lič te sezone odigrao samo 36 utakmica.

San Hoze nikada nije bio šampion u NHL, ali u bizarnim povredama nema mu premca. Naime, golmana Ajkula Artura Irbea je 1994. godine ujeo sopstveni pas, zbog čega je propustio jedan deo sezone. Posebno zanimljiv podatak je da se pas rase labrador zvao Rambo.