Hoće li Deklan Rajs zažaliti? Ima li za njega mesta u Engleskoj?

Deklan Rajs Vest Hem
(Photo by Marc Atkins/Getty Images)

Iako je Deklan Rajs rođen u Londonu od U16 nivoa je nastupao za Republiku Irsku, a za seniorski tim te repezentacije odigrao je tri meča.

Mladi vezista ponikao u Vest Hemu, a za Irsku je debitovao u prijateljskoj utakmici sa Turskom pre godinu dana. Iako mu je u decembru 2018. godine selektor Irske Mik Mekarti rekao da ima potencijal da bude kapiten Irske u budućnosti – Rajs se u februaru 2019. godine odlučio da zaigra za Englesku. Je li ovo dobra odluka?NOVI EVROGOL PODKAST – VRAĆA SE SUPERLIGA, PRIČAMO O VEČITIMA, RADNIČKOM, VOJVODINI I OSTALIMA!Rajs igra na pozicijama štopera i zadnjeg veznog i deluje da se odlično uklapa u sistem Gereta Sautgejta. Sautgejt je u kvalifikacijama za SP i na samom takmičenju u Rusiji igrao sa trojicom pozadi, krilnim bekovima i trojicom veznih fudbalera.

Hoće li Deklan Rajs zažaliti? Ima li za njega mesta u Engleskoj?

Ipak pojava Džejdona Sanča ga je naterala da se u Ligi nacija opredeli za sistem sa dva krila, kako bi mogao da koristi Sterlinga i Sanča u isto vreme. Bilo kako bilo, vezni red kod Sautgejta uvek ima tri centralna vezna, od kojih je jedan dosta dublje i bliže odbrani.

Pokušavali su selektori Engleske na poziciji zadnjeg veznog sa mnogo igrača, ali se za sada verovatno odustalo od Džejka Livermora i Nejta Šalobe kao konkurencija Rajsu ostaju Džordan Henderson, Erik Dajer, Hari Vinks i Fabijan Delf.

Delfov osnovni problem je što jako retko igra na poziciji zadnjeg veznog. Gvardiola ga koristi kao prinudnog levog beka i zbog manjka minuta na svojoj poziciji teško da će mu Sautgejt dati previše prostora u veznom redu. Uz sve to Delf ulazi u 30. godinu i deluje da su njegovi dani prošli.

Hoće li Deklan Rajs zažaliti? Ima li za njega mesta u Engleskoj?

Na Svetskom prvenstvu prva opcija na mestu zadnjeg veznog bio je Džordan Henderson, ali ni kapiten Liverpula nema sjajnu sezonu. Fabinjo ga sve više potiskuje iz tima.

Henderson je odgovarao Sautgejtu jer se najbolje od svih centralnih vezista snalazi kod iznošenja lopte iz zadnje linije. Ipak on se često nije snalazio u pozicioniranju ispred zadnje linije, a Rajsu nije strano da se spusti među dva štopera i tako iznese loptu.

Druga kreativna opcija na mestu zadnjeg veznog je Hari Vinks, koji u poslednje vreme u Totenhemu sve više igra kao prvi igrač ispred odbrane, pogotovo kada Sparsi igraju sa tri čoveka pozadi.

Erik Dajer je sa druge strane Sautgejtov čovek za specijalne zadatke. Uglavnom je ulazio sa klupe kada tim treba da odigra povučenije, te kada je timu potrebno više čvrstine.

Deklan Rajs je igrač koji ove sezone ima značajno više dobijenih duela na odigranih 90 minuta od svih nabrojanih alternativa. Rajs je na 5.69 dobijenih duela na 90 minuta, dok je Dajer najbolji engleski vezista po toj statistici sa 4.37 dobijenih duela po meču.

KLADI SE NA LIGU EVROPE!

U samom Vest Hemu Rajs je jedan od najboljih kada su startovi u pitanju, tako da bi on sigurno doneo dodatnu čvrstinu u ovaj tim.

Takođe u slučaju da bi Sautgejt nastavio da igra u formaciji 4-3-3, Rajs bi mogao po potrebi da se spusti i na mesto štopera, a Engleska bi mogla da se vrati u 3-5-2 formaciju, tako da bi dojučerašnji reprezentativa Irske Engleskoj mogao da donese i taktičku prilagodljivost.

Tek mu je 20 godina i njegovo vreme tek dolazi. Deluje da je dugoročno bolje rešenje od Vinksa, Dajer ostaje džoker sa klupe, a Henderson je u sve lošijoj formi.

Deklan Rajs je odličan pokušaj Sautgejta da se pojača na poziciji na kojoj nema vrhunski kvalitetnog igrača. Ostaje da se vidi koliko će mu to uspeti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime