Pre početka žreba znali smo da će poziciju A1 zauzimati domaćin takmičenja. Nakon sinoćnjeg izvlačenja parova saznali smo da će im se u grupi pridružiti Urugvaj, Egipat i Saudijska Arabija. Grupa B je sastavljena od Portugalaca, Španaca, Marokanaca i Iranaca. Očigledno je, kada si domaćin imaš veće šanse da te sreća pogleda.

Rusija je i na prethodnom Svetskom prvenstvu imala grupu iz koje je mogla da se plasira dalje. Nije uspela. Zapravo, nije uspela nijednom u svoja tri pokušaja nakon raspada Sovjetskog Saveza. Sada će imati idealnu priliku za to.

Saudijskoj Arabiji se daju najmanje šanse!

Ruse je žreb pogledao ali ipak nisu prvi favoriti u svojoj grupi. To je Urugvaj, selekcija koja ima zavidnu istoriju učešća i velikih rezultata. Očekuje se da bez većih problema prebrode iskušenja u grupi A i da se nađu u narednoj fazi.

Egipat, predvođen Salahom, vodiće bitku za drugo mesto u grupi. Ili, bolje rečeno, pobednik prvog kola, u meču njih i Urugvajaca, biće prvoplasirana ekipa u grupi. Timu koji taj susret izgubi ostaje borba sa domaćinom. Skoro tri decenije su čekali da ponovo nastupe na Mundijalu. Oni su prva afrička selekcija u istoriji koja je izborila plasman, ali su nakon toga pravili pauzu. Sada, u ovakvoj grupi, mogu da se nadaju i prolasku.

Urugvajci ponovo osvajaju Svetsko?

Autsajder u ovoj grupi će biti Saudijska Arabija koja dolazi iz četvrtog šešira. Jedna od najslabijih ekipa na takmičenju će verovatno ovu grupnu fazu završiti sa nula osvojenih bodova. Takav ishod bi bio i u većini drugih grupa, jer Saudijci nemaju velike šanse ni protiv jednog tima iz jačih šešira. Njihov rejting, a trenutno su dva mesta bolje plasirani od Rusije, stvara pogrešnu predstavu da mogu da budu favoriti na otvaranju.

Konačan plasman nakon grupne faze: Urugvaj, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija

Prva dva šešira su nam u grupu B doneli dve evropske selekcije. Njihovo ime, ali pre svega kvalitet, pokazuje ostalim timovima da neće imati prevelike šanse za plasman u nokaut rundu. Već 15. juna će se igrati i derbi, dve komšijske države sa Pirineja će ukrstiti koplja. Portugalci će biti domaćini tog meča, bar na papiru, jer su žrebani iz prvog šešira.

Kvota na Irance je 250!

Tri sata pre tog meča već će početi susret druge dve ekipe u grupi. Španci će protiv Portugala gotovo sigurno obezbediti prvo mesto u grupi. Dok oni budu odmeravali snage sa zapadnim komšijama, njihov južni sused će igrati protiv Irana. Naravno, Gibraltar se nije plasirao, mislimo na afričku selekciju koja je najbliža Evropi.

Marokanci su na Svetsko prvenstvo stigli prvi put posle Francuske 1998. Da su u nekoj drugoj grupi, mogli bi biti iznenađenje šampionata. Iskusan štoperski tandem, nekoliko dokazanih igrača u evropskim klubovima i momci koji tek treba da zablistaju u narednim sezonama na oko deluju kao fantastičan spoj. Loš dan Portugalaca bi mogao da obraduje reprezentativce sa severa Afrike.

Ista je kvota i na Marokance!

Najmanje poznat tim u grupi će biti Iranci. Njihovi reprezentativci igraju ili u domaćem prvenstvu ili u nekom od slabijih evropskih timova. Doduše, nekoliko igrača poput Serdara Azmuna, Ansarifada ili kapiten Deđagaha su bitan faktor u na evropskoj klupskoj sceni. Zanimljivo, trenutno čak trojica igrača iz Irana igraju u ruskim klubovima.

Konačan plasman nakon grupne faze: Španija, Portugal, Maroko, Iran