Grupa B3 – Ogromna šansa za Bosnu!

Novo UEFA takmičenje je Liga nacija, koja će nam dati četiri direktna učesnika narednog Evropskog prvenstva. To će biti idealna prilika da neke male države stignu na veliko takmičenje. Po grupi u kojoj se trenutno nalaze, čini se da je Bosna dobro prošla, mada nisu favoriti svoje divizije.

Divizija B, u kojoj je bilo tri ekipe sa kojima je Srbija igrala u kvalifikacijama za Rusiju, podeljena je na četiri grupe. Svaka od grupa ima po tri tima a reprezentacija BiH se nalazi u trećoj. Njeni protivnici će biti Severna Irska i Austrija, što se čini kao dobar žreb.

Reprezentacija BiH je izbegla neke teže protivnike poput Danaca, Šveđana ili Rusa a dobila grupu koju može da prođe. Format takmičenja smo detaljnije objasnili u drugom tekstu, a Bosna i Hercegovina nije favorit B divizije.

Lako može da se desi da Bosna stigne do završnog turnira. Protivnici poput Severne Irske i Austrije ne bi trebalo da budu bauk. Kao dobar pokazatelj šta reprezentacija Bosne i Hercegovine treba da radi mogu poslužiti mečevi srpske reprezentacije.

Austrija ima šanse na EP 2020?

Austrija je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo odmerila snage sa Srbijom. Tokom tih kvalifikacija su zabeležena dva identična rezultata. Na oba susreta je pobedio domaćin, rezultatom 3:2. Za razliku od Srbije koja se plasirala, Austrija ne putuje u Rusiju.

Oni su takmičenje u kvalifikacijama završili tek na četvrtoj poziciji, sa 15 osvojenih bodova. Nakon sedam odigranih mečeva su imali samo 8 bodova, ali su u poslednje tri susreta zabeležili remi i dve pobede. To je bilo dovoljno tek za četvrtu poziciju.

Austrija je jedno od najvećih razočarenja evropskih kvalifikacija i pri njihovom kraju su počeli podmlađivanje tima. Zahvalili su se nekim iskusnijim igrači, a prinuđeni zbog povreda su promovisali neke mlađe snage.

Bosni oni ne mogu predstavljati nepoznanicu. Blizina dve države ali i ogroman broj bosanskih iseljenika, trenera i fudbalera u Austriji su prednost. Austrija neće moći da sakrije karte a pitanje je da li oni imaju kvalitet za prvo mesto u ovakvoj grupi!

Šanse Severne Irske su mnogo manje!

Severna Irska je potpuno druga priča i čini se teži rival, barem u ovom trenutku. Oni su se u kvalifikacijama za Rusiju nalazili u grupi koju je rutinski osvojila Nemačka. Deset pobeda iz isto toliko mečeva, Irci nisu imali šanse.

Njihova šansa je bio baraž, ali su tamo ispali od Švajcarske. Sumnjiv penal koji je realizovao Rikardo Rodrigez je bio jedini gol u dvomeču, pa su na Svetsko otputovali Švajcarci, koji će tamo igrati sa Srbijom. Severna Irska će ove jeseni imati novu šansu.

Njihova ekipa se sastoji uglavnom iz iskusnih igrača koji igraju u Engleskoj i Škotskoj. Reprezentacija je već prešla svoj zenit, ali zahvaljujući fantastičnom treneru igra dobro. Pitanje je kada će O’Nil poželeti da podmlađuje, Bosni bi odgovaralo da to bude ove jeseni.

Bosna će osvojiti Evropsko 2020?

Što se tiče reprezentacije Bosne i Hercegovine, oni su kvalifikacije za Rusiju završili na trećem mestu, iza Belgije i Grčke. Dok smo sigurni da su Belgijanci jači od njihovih novih protivnika,namo da Grci nisu slabiji. Malo je nedostajalo Bosni da stigne do baraža.

Iskustvo Pjanića, Medunjanina ili Džeka, trebalo bi da bude dovoljno. U novi ciklus će Bosanci bez Senada Lulića i Vedada Ibiševića ali ipak dovoljno kvalitetni da pobeđuju. Austrija i Severna Irska nisu kvalitetnije a pravi test će biti odmeravanje snaga na fajnal foru, do kog Bosna mora da stigne!