Grčka A1 liga: Srbi drugi po brojnosti!

Činjenica da u grčka A1 košarkaška ligi ima samo četvoricu srpskih košarkaša može da izazove zabunu ako se ne sagleda u svetlu nekih drugih podataka. Naime, u poređenju sa nekim drugim ligama broj jeste mali, ali je u Grčkoj drugi najbrojniji!

Naravno, pogađate da je najviše Amerikanaca kojih u nekim klubovima ima više nego srpskih košarkaša ukupno. Međutim, kada se zna da ni iz jedne druge zemlje nema više od dvojice, onda postaje jasno da bojazni od drastičnog pada kvaliteta naše košarke nema mesta. Da li izvestan pad postoji ili ne, neka je druga tema.

Srpski košarkaši u Italiji – Tepić i Avramović jedini koji nešto znače

Zanimljivo je da je treća zemlja po zastupljenosti još jedna iz regiona, pošto dvojica košarkaša u ligi dolaze iz BiH. Pored tri spomenute, u ligi nastupaju košarkaši iz još deset zemalja, iz svake po jedan. Na listi se nalaze Ukrajina, Senegal, Francuska, Litvanija, Latvija, Kanada, Engleska, Holandija i Crna Gora.

Grčka liga nije doživela stagnaciju kao italijanska o čemu je već bilo reči, ali tome najviše ima da zahvali Olimpijakosu i Panatinaikosu koji su uspeli da zadrže najviši evropski nivo, pa čak i da imaju značajne uloge u Evroligi. Ostale ekipe jedva da ostavljaju neki trag u drugim evropskim takmičenjima.

Doduše, u Grčkoj i dalje postoji odličan rad sa mladim igračima što se vidi po njihovom neprestanom pristizanju i stasavanju u seniorskim ekipama.

Grčka liga prepoznala kvalitet Nikole Milutinova

Nikola Milutinov je definitivno najbolji predstavnik srpske košarke u zemlji Helena. Možda ne po prosečnom učinku, ali je on starter u višestrukom šampionu Evrope. Trener Janis Sfaropulos mu je namenio značajnu ulogu u rotaciji, a na parketu ga drži preko 15 minuta, što je za 50% više nego prethodne sezone.

Ovako izgleda tim srpskih legionara u ACB ligi

Nekadašnje krilo Crvene Zvezde Marko Tejić je od letos član grčkog prvoligaša Trikale.

Jedan je od najboljih košarkaša u ekipi koja se nažalost nalazi na začelju tabele. Tejić na parketu provodi više od 20 minuta sa učinikom od skoro 11 koševa i šest skokova u proseku.

Jednu od najboljih partija je prikazao protiv Panatinaikosa. U porazu svog tima (87:56), Tejić je ubacio četvrtinu koševa (14) i imao četiri uhvaćene lopte.

Panionios je jedini klub za koji nastupaju dvojica srpskih košarkaša – Slaven Čupković i Dejan Kravić.

Bamberg je u lošoj formi, ima li snage da iznenadi Panatinaikos?

Čupković je član čuvene generacije koja je 2007. godine postala šampion sveta u uzrastu do 19 godina. Da podsetimo da su u tom sastavu igrali Mačvan, Raduljica, Kešelj, Marković i ostali. Čupković je član prve petorke u Panionisu sa učinkom od preko deset koševa i četiri skoka za više od 23 minuta u igri.

U prethodne tri utakmice dva puta je beležio više od 20 koševa.

Njegov saigrač Dejan Kravić je košarkaš koji pored srpskog ima i kanadsko državljanstvo. Karijeru je počeo na Teksas Tek univerzitetu 2009. godine, a od 2014. se nalazi u Evropi, uglavnom u Grškoj. Od novembra je član Panionisa gde za sada ima veoma zapaženu ulogu.

Visinu od 213 santimetara na terenu upošljava 20 minuta u proseku, za  koje vreme ima 12 poena i četiri uhvaćene lopte.

Na kraju da navedemo još jedan podatak koji ukazuje na to koliko je u Grčka liga orijentisana na sopstvene snage. Naime samo dve od četrnaest ekipa u A1 ligi na klupama imaju strane trenere. Jedan od njih je srpski stručnjak Dragan Šakota koji vodi atinski AEK.