Godina za pamćenje Florijana Tovana!

Šta se odjednom desilo sa ovim momkom? Florijan Tovan je pre samo nešto više od dve godine postao novi igrač Njukasla u transferu vrednom 15 miliona funti i može se reći da ni cent tog novca nije opravdao. U dresu Svraka je bio katastrofalan, bez ikakvog učinka i uticaja na igru, indisponiran. 

Tadašnji menadžer Njukasla Stiv Meklaren je jednom prilikom prilično glasno opsovao Tovana kada je ovaj po ko zna koji put učinio – ništa. Period na severu Engleske bio je toliko mučan za sve strane da je mladi Francuz posle šest meseci već napustio Ostrvo. Usledio je povratak u bivši tim, Olimpik iz Marseja. 

Premotajte 21 mesec unapred i videćete fudbalera koji bi mogao da se nađe u avionu za Rusiju kao deo jednog od najkompletnijih timova Evrope. Tovan je postao deo reprezentacije Francuske u idealnom trenutku, kada borba za „ulazak“ među 23 najbolja igrača ulazi u završnicu. Mundijal počinje za tačno sedam meseci i ovim tempom, Tovan nije predaleko od tog podviga.

Kako je došlo do svega ovoga? To se pitaju mnogi ljubitelji fudbala, a o navijačima Njukasla i da ne govorimo. Nakon solidne polusezone u Francuskoj, Marsej je odlučio da ovaj put na celu sezonu pozajmi Tovana. A ta njegova sezona postala je predmet rasprava širom zemlje. Jer Tovan više odjednom nije bio onaj zalizani neznalica u crno-belom dresu. Njegove „moći“ su se najednom vratile i više nije bilo širenja ruku nakon što ga protivnik kao od šale izgura. 

Sada je postao lepršavo krilo Marseja. Skoro nezaustavljiv i užasno brz, čak i sa loptom u nogama. Desni bok postao je njegov dom iz kojeg ga niko nije mogao isterati. Bekovi Lige 1 morali su da počnu da obraćaju pažnju, za njih nije bilo „besplatne vožnje“ koju su imali premijerligaški defanzivci. 

Tovan je u sezoni 2016/17 odigrao svaki meč domaćeg prvenstva i upisao 15 golova i devet asistencija. Učestvovao je u 24 od 57 golova svog tima koji je sezonu završio na lepom petom mestu. Međutim, brutalnu formu momak iz Orleana je nastavio i u novoj sezoni, sa pet golova i pet asistencija na 12 ligaških mečeva. Može se reći da je, strogo po brojevima, ispred svakog francuskog ofanzivca u kalendarskoj 2017. godini.

Zabeležio je 15 golova i deset asistencija otkada je godina počela, što je više i od Kilijana Mbapea, i od Antoana Grizmana, i od svakog drugog zemljaka u pet najjačih liga Evrope. Ove sezone je izuzetno kreativan i prosto traži da ulazi u situacije jedan na jedan sa svojim čuvarima. Nekada mu to ne prođe, ali mu značajno češće prolazi, posebno kada se zna da pravi skoro tri uspešna driblinga na svakih 90 minuta. Toga bi se postidele mnoge evropske zvezde. 

Tovan učestvuje u ogromnom broju akcija Marseja, voli da oproba šut sa distance, ali i da udeli loptu saigračima. Njegova kreativnost pozitivno utiče na tim, pa je i Marsej među vodećim timovima u skoro svim napadačkim statističkim podacima. Samo su PSŽ, Monako i Lion postigli više golova od Marseja, ali je malo koji igrač van pariskog tima ostavio utisak kao Tovan. 

Do Svetskog prvenstva se može desiti još mnogo stvari, ali ako ovako nastavi, ne bi bio šok da se baš Tovan nađe među 23 igrača Didijea Dešana. Osim ako ste navijač Njukasla.