Gibraltarski fudbal, iskorak u nepoznato!

Bliže se kraju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Ovo su prve kvalifikacije tog tip za Gibraltar, onu tačkicu na jugu Španije iz naših školskih atlasa. U njima do sada nisu uspeli da osvoje nijedan bod, ali gibraltarski fudbal je mnogo više od ovih osam odigranih mečeva.

Kao jedna od prekomorskih teritorija Velike Britanije, i Gibraltar je kroz vekove bio naseljen vojnim trupama sa ostrva. I danas Britanci čine blizu 15% populacije, kao ubedljivo najzastupljenija manjinska grupa. A naravno, gde su britanski vojnici, brzo će se stvoriti uslovi za razvoj fudbala. Njima stvarno nije bilo potrebno mnogo.

KLADI SE NA LIGU NACIJA!

Najstariji poznati podaci pokazuju da je FK ‘’Princ Velsa’’ osnovan 1892! To je samo četiri godine nakon uspostavljanja ligaškog fudbala u samoj Engleskoj. Tek dve godine nakon što je Škotska dobila svoju ligu!

Već 1893. je osnovan Gibraltar FK, ekipa koja će kasnije postati prvi šampion. Kao jedan od najmlađih fudbalskih saveza u Evropi, godinama pre nego što će nastati savezi u danas fudbalski najmoćnijim zemljama, 1895. je osnovan fudbalski savez Gibraltara.

Iste godine se počelo sa takmičenjem, a u debitantskoj fudbalskoj sezoni je najbolji bio Gibraltar FK. Još uvek se nije igrala liga ali je ‘’Trgovački kup’’ privlačio veliki broj navijača na stadion.

Tih godina su u Gibraltaru fudbalski tereni bili vojni i na njima nije bilo dozvoljeno održavanje civilnih mečeva. Klubovi u kojima je igralo lokalno stanovništvo nisu mogli da ih koriste. Priliku da igraju na njima dobijali su samo tokom prijateljskih mečeva sa vojskom.

Zanimljivost je da su tokom početnih godina fudbala različite vojne jedinice stacionirane u ovoj oblasti imale svoje predstavnike u takmičenju. Oni su međusobne mečeve igrali po ligaškom sistemu, ali se te lige nisu računale u zvanična takmičenja.

Kada je vojska proglasila da jedan od četiri terena na Gibraltaru više neće koristiti, lokalno stanovništvo je tu odluku dočekalo sa oduševljenjem. Na mečevima tih godina se već skupljalo po nekoliko hiljada ljudi. Bili su stvoreni i uslovi za odigravanje lige! Ona je konačno formirana 1907. godine i od tada do danas se prekidala samo zbog Svetskih ratova.

VELIKI JE POSAO PRED SRBIJOM DANAS!

Nakon nekoliko godina takmičenja osnovana je druga liga. Zbog sve veće popularnosti koju je sport stekao ubrzo i juniorska liga za razvoj fudbalske budućnosti. Danas postoji 19 fudbalskih klubova koji se takmiče u dve divizije. Najuspešniji je Linkoln Red Imps, sa 22 osvojena prvenstva. Ekipa koju smo već pomenuli, Princ Velsa, ima 19 osvojeni titula iako je klub ugašen pre više od pola veka.

Najveći uspesi gibraltarskog fudbala su mečevi protiv najboljih španskih timova. Real, Atletiko, Betis, Valjadolid, Sevilja i mnogi drugi su odmeravali snage sa reprezentacijom ili lokalnim klubovima. Red Imps je kao šampion države bio prvi tim koji je izborio pravo da nastupi u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Jedne sezone je izbacio predstavnika Andore a naredne godine je ostvario minimalnu pobedu nad Seltikom u prvom meču. Evropa, aktuelni šampion, je tokom kvalifikacija za Ligu Evrope savladala Pjunik, što je najbolji evropski rezultat ovog tima.

Gibraltar je prvi put tražio prijem u UEFA davne 1999. godine. Tada je španski lobi bio dovoljno snažan da se zahtev odbije. Naravno, problem nije bio u samom Gibraltaru već u španskom strahu da bi istim putem mogli da krenu Baskija ili Katalonija. Četrnaest godina kasnije, sa samo dva glasa protiv (Španija i Belorusija), Gibraltar je primljen u UEFA!

Od tada do danas su odigrali 27 zvaničnih mečeva, na kojima su postigli osam golova. Tokom kvalifikacija za Euro 2016 i Svetsko prvenstvo 2018 nisu osvojili nijedan bod. U oba kvalifikaciona ciklusa su postigli po dva gola ali je najbitnije od svega da su zabeležili pobedu nad Maltom u prijateljskom meču!

Džozef Cipolina je nastupio na svih 27 zvaničnih mečeva koje je reprezentacija odigrala ali ga neće biti na mečevima koji se igraju tokom oktobra.

Sa istorijom dugom preko 120 godina i sa takmičenjima koja traju već 119. sezonu zaredom, Gibraltar ima čime da se pohvali u fudbalskim krugovima. Iako jedan od najmlađih fudbalskih saveza na svetu, fudbalska istorija Gibraltara nije uopšte za potcenjivanje. A sada kada su izborili svoje mesto u kvalifikacionim grupama za velika takmičenja, samo nebo je granica!

91 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime