Gde putuju Nišlije: Srce Sredozemlja, pomoć u Drugom svetskom ratu i fudbal usred ničega

Radnički Niš je u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope ubedljivo savladao maltešku Gziru i približio se plasmanu u narednu rundu. To nipošto ne znači da će Nišlije na gostovanje putovati turistički, ali ne znači da to ne bi imalo svojih prednosti. Gzira je ionako prelepo mestašce.

Gzira se nalazi na donjem od dva velika ostrva koja čine Maltu. Ova mala zemlja u srcu Sredozemnog mora ima zaista veliku istoriju. To i nije tako čudno kada se ima u vidu da se nalazi na prelepoj lokaciji, praktično usred mora. Opasana plavetnilom Mediterana, Malta je hiljadama godina privlačila sile sa svih strana.

UPOZNAJTE LETONSKU JURMALU, LETOVALIŠTE NIKITE HRUŠČOVA

Možda mala, ali Malta je još od 11. veka pre nove ere privlačila antičke Grke, Feničane, Kartaginjane i Rimljane, a u milenijumima koji su usledili često su se menjali narodi koji bi Maltu držali pod svojom kontrolom.

Nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva zvanično dobija tek 1974. godine. U čitavoj priči, Gzira je samo malo mesto koje ne spada ni u 10 najvećih u čitavoj državi. Malta ima 460 hiljada stanovnika, a Gzira sa oko osam hiljada žitelja se nalazi i iza San Gvana, Marsaskale i Zebuga.

Gzira na malteškom jeziku znači ‚‚ostrvo”. Razlog zbog čega je ovo mesto nazvano baš rečju kojom bi se mogla opisati čitava Malta jeste taj što se Gzira sastoji iz dva dela. Zapadni deo pripada centralnom delu ostrva, dok je istočni deo ostrvce odvojeno od ostatka Malte. Taj odvojeni deo se zove ostrvo Manoel, Antoniju Manoelu de Viljeni, portugalskom vitezu Malte, pod čijim liderstvom je 1726. godine izgrađena tvrđava Manoel.

Gde putuju Nišlije: Srce Sredozemlja, pomoć u Drugom svetskom ratu i fudbal usred ničega

Tu tvrđavu je 1800. godine preuzela britanska imperija i u njihovom vlasništvu je bila pune 164 godine. Nalazi se i na UNESKO listi svetske baštine.

Tokom Drugog svetskog rata, Gzira i njena tvrđava bile su korišćene kao mornarička baza britanske vojske. Na lokaciji koja se nalazi na oko 80 kilometara od najjužnije tačke Italije, Gzira je bila vrlo mudro mesto za britansku vojsku.

Odatle je prelaz u Italiju bilo daleko lakši, odakle bi potom kopnom moglo da se nastavi dalje. Ipak, nije ni Gzira ostala neoštećena. Nemački Luftvafe je 1942. godine bombardovao ovo mesto, a postradala je kapela Svetog Antonija. Ipak, Gzira je u svakom slučaju odigrala bitnu ulogu u napredovanju savezničkih sila.

HOĆE LI RADNIČKI JOŠ JEDNOM SAVLADATI GZIRU?

Popularnost Gzire na Malti leži u tome što se nalazi u centralnom delu zemlje. Gzira je blizu glavnog grada Valete, a samim tim i blizu glavnog Univerziteta. Za ovo mesto je poznato i to da je kriminal na vrlo niskom nivou i da je vrlo mirna regija. Kada se na to dodaju prelepi predeli i okruženost Sredozemnim morem, očigledno je zbog čega i turisti vole da svrate.

Nišlije, pak, revanš meč neće igrati baš u Gziri. Ovaj klub će nastupiti na Nacionalnom stadionu u Ta Kali, kapaciteta 17 hiljada mesta. Ta Kala se nalazi u srcu Malte, zapadno od Gzire. Ta Kala je, praktično, lokacija usred ničega u centralnom delu ostrva, koja je u ogromnoj meri korišćena kao baza RAF-a.

U Gziri još možete pronaći i Nacionalni muzej arheologije, a lokalno stanovništvo najviše govori engleskim i italijanskim jezikom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime