Gde putuje Spartak: Sa severa Srbije na sever Severne Irske

Kolerajn

Spartak iz Subotice je dugo čekao igranje u Evropi, a onda ih je žreb nagradio timom iz poluprofesionalne lige. Kolerajn iz Severne Irske je u Subotici zamalo pobedio, a sada je red da se Subotičani zapute u ovo mesto.

Kolerajn je gradić u Severnoj Irskoj. Nalazi se na skoro 90 kilometara severozapadno od glavnog grada, Belfasta, i oko 50 kilometara istočno od Derija, dva najveća mesta u ovoj zemlji Ujedinjenog Kraljevstva. Sa oba grada je dobro povezan velikim putevima i železnicom.

GDE PUTUJU NIŠLIJE: SRCE SREDOZEMLJA, POMOĆ U DRUGOM SVETSKOM RATU I FUDBAL USRED NIČEGA

Kolerajn ima 24 hiljade stanovnika prema popisu iz 2011. godine. Nalazi se na krajnjem severu Severne Irske i stoga bi se mogao uporediti sa Suboticom i Srbijom. Ipak, Kolerajn je mesto koje ima jedan od najviših standarda života u čitavoj Severnoj Irskoj.

Prihodi stanovništva Kolerajna su visoko iznad državnog proseka, čak viši i od mesta sa krajnjeg juga. Cene nekretnina su daleko najviše u celoj zemlji, što za mesto od više od 20 hiljada stanovnika dovoljno govori koliko je visokog standarda.

Gde putuje Spartak: Sa severa Srbije na sever Severne Irske

Najstariji arheološki nalazi govore da su u mezolitsko vreme postojala naselja još pet hiljada godina pre nove ere. Ipak, Kolerajn nema naročito čime da se pohvali. Nakon Drugog svetskog rata, mesto nastavlja da se širi i napreduje velikom brzinom, što počinje da blago usporava od 80-ih godina prošlog veka.

U Kolerajnu postoji i plaža. Ona se zove Kaslrok i peščanog je tipa, izlazi na Atlantik, pa stoga i nije baš preporučljivo kupati se. Kolerajn se nalazi u ravni sa Škotskom, što dovoljno govori koliko se severno nalazi, te je jasno da klima nije povoljna za kupanje.

MOŽE LI SPARTAK PREKO SEVERNE IRSKE DO DRUGOG KOLA LIGE EVROPE?

Kolerajn je mesto u kojem se nalazi famozna Kozvej obala. Nju godišnje poseti preko tri miliona turista, a procenjuje se da to ovom mestu donosi preko 47 miliona funti.

Hram Musenden se nalazi na krajnjoj obali Kolerajn, na uzvišenju iznad Atlantskog okeana. Sagrađen je davne 1785. godine i cirkularnog je oblika. U Kolerajnu postoji i centar za ronioce, a mesto često posećuju i surferi. Osim surfinga, vožnja čamaca je takođe popularna.

KLADI SE NA LIGU EVROPE!

Zapadni deo ovog gradića je prepoznatljiv po šumi Mauntsandel, u kojoj se nalazi i Mauntsandel tvrđava. Ovo mesto se smatra jednim od najstarijih naseljenih mesta u istoriji čovečanstva, a lokalni arheolozi kažu da su na tom mestu pronađene drvene kuće iz perioda sedam hiljada godina pre nove ere.

Kolerajn nastupa na stadionu Šougraunds. Ovaj istorijski stadion ima dugu tradiciju, a sagrađen je pre tačno 111 godina. Stadion može da primi i do 13 hiljada ljudi, ali je zbog bezbednosti njegova gornja granica danas na dve i po hiljade mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime