Na današnji dan 1933. godine rođen je jedan od najboljih brazilskih i svetskih fudbalera – Garinča.

Njegovo puno ime glasi Manuel Francisko dos Santos, rođen je u mestu Mađe, u blizini Rija, ali… Kao da to gotovo nikada nije bilo ni bino. Bitan je magija koju je pravio na terenu.

Kao što to uglavnom biva, iza svetka, zvezda, terena, titula i nagrada, krije se jedna tužna priča. Garinča je rođen sa deformisanom kičmom, šest centimetara kraćom i krivom levom nogom, pa ipak – jedan je od najboljih.

Prvi kontakt sa loptom jasno je pokazao – nova fudbalska zvezda je rođena i vrlo brzo su fudbalksi menadžeri širom sveta saznali za njegovo ime. Ime koje ni dan-danas nije zaboravljeno.

Garinča je bio siromah koji je dao mnogo toga čitavom svetu.

-Garinča je bio neverovatan igrač, jedan od najboljih svih vremena. Mogao je sa loptom ono što niko drugi nije. Da nije njega bilo ja nikada ne bih osvojio tri svetska prvenstva – rekao je Pele svojevremeno.

Na nesreću, kako njegovu tako i celog fudbalskog sveta, Garinčina bajka nije dugo trajala. Krenuo je stopama oca alkohličara, novac koji je zaradio radeći ono što najbolje ume trošio na skupa pića i lake žene…

Sve to njegovo telo nije moglo da izdrži, pa je preminuo 20. januara 1983. godine u 50. godini života.

Ali, možemo i o lepšim delovima njegovog života, zar ne? Za Botafogo Garinča je potpisao 1953. godine, a u prvoj utakmici postigao je tri gola. U Botafogu je ostao dovoljno dugo da odigra 581 utakmicu i postigne 232 gola.

Idemo dalje. Igrao je Garinča i za Korintians (1966), Portugesu (1967), Flamengo (1968-69), Olariju (1971-72) – svi iz Brazila i Atletiko junior (1968)- iz Kolumbije.

Kada se radi o nacionalnoj selekciji, ljubitelji fudbala su u dresu Brazila imali priliku da ga gledaju u 60 mečeva, od 1955. do 1966. godine.

Zanimljivo je da Brazil nikad nije izgubio utakmicu u kojoj su on i Pele zajedno igrali. Dovoljno je, zar ne?

Remek-delo koje je zabranjeno već 50 godina! (VIDEO)

OBAVEZNO POGLEDAJTE: SAN SNOVA | Fudbalski kutak: Udarac iz ugla #26

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime