Garet Sautgejt sve više deluje kao pravi čovek za klupu Engleske

geret sautgejt-spisak-reprezentacija-fil-foden-liga-nacija
Geret Sautgejt saopštio spisak (FOTO: Gareth Copley/Getty Images)

Možda Garet Sautgejt nije bio od svih dočekan kao idealno rešenje za mesto selektora, ali će možda njegova ljubav prema fudbalu i poslu koji obavlja učiniti da Engleska zaboravi bar deo razočaranja koja su je pratila na poslednjim velikim takmičenjima.

Nije nepoznato da on nije imao pravog iskustva pre preuzimanja odgovorne uloge, ali zar je Engleska imala nešto da izgubi? Očigledno je da je Sautgejt spreman da prikaže reprezentaciju Gordog Albiona sa sasvim drugačijim konceptom. Za razliku od većine prethodnih, ovaj koncept ne isključuje zabavni deo priče koji je deo sadržaja u fudbalu, a bez koga se i sam smisao ove igre može dovesti u pitanje.

Holandija i Engleska 30 godina posle het-trika Van Bastena

Pred njim se nalazi veliki posao, to nije sporno, ima dosta problema koji zahtevaju rešenja, ali ono što se između ostalog videlo u utakmici sa Holandijom ukazuje da menadžer ostrvske reprezentacije ima plan. Nije u pitanju samo činjenica da su Lale savladane u gostima posle 50 godina, kao ni Sautgejtovih kvaliteta. Pre svega, radi se o uočljivoj nameri da stvori sastav sa prepoznatljivim identitetom.

Sautgejt u timu želi fudbalere koji su voljni da rizikuju

To će na terenu podrazumevati fudbalere spremne da rizikuju, a Engleska ih u ovome trenutku i ima. Kompletna petorka koja je činila zadnju liniju na početku utakmice u Amsterdamu dolazi iz klubova (Totenhem, Liverpul, Mančester Siti) čiji treneri nemaju ništa protiv rizika ako će on doneti kreaciju.

Doduše, dvojica od trojice napadača (Lingard, Rašford, Sterling) koji su započeli meč dolaze iz Murinjovog Junajteda, kome se može pripisati manjak želje za rizikom, ali bi tercet drugačije izgledao da je Kejn zdrav. Sa druge strane, nijedan od njih trojice nije stariji od 24 godine, što znači da vredi graditi i na njima.

Da li je Brazil spreman da se osveti Nemcima za 7:1?

Sautgejt je odlučan da reprezentaciju vodi na način kako on misli da bi trebalo. Za razliku od nekih prethodnika, na Svetski kup će voditi manje centarhalfova, a više fudbalera koji uz svoju prirodnu poziciju, mogu da pokrivaju i to mesto. Ispravnost razmišljanja se ogleda u tome što mu odbrana za sada deluje prilično dobro.

Nova prilika za proveravanje i eksperimentisanje stiže već za nekoliko dana kada će Engleska odmeriti snage sa Italijom. Ono što Sautgejtu ide na ruku je mladost u sastavu, kao i napuštena očekivanja većeg rezultata u dužem nizu vremena, ali ako već mnogi utvrđuju da se radi o čoveku sa planom i velikom ljubavi prema poslu – vredi pričekati.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime